GOSTOVANJE ZdPA NA FESTIVALU PERISKOP U RIJECI Pjesma protiv žena

GOSTOVANJE ZdPA NA FESTIVALU PERISKOP U RIJECI

Zapis Pjesma protiv žena koji datira iz 16. stoljeća predložak je za scensko djelo u kojem se isprepliću glazbene, tekstualne i plesne forme kroz aktivistički stav koji tematizira stoljetno patriahalno poimanje ženskog principa življenja na ovim prostorima

Srednjovjekovna pjesma Pjesma protiv žena nalazi se u Tkonskom zborniku pronađenom u samostanu Čokovac na otoku Pašmanu pored Zadra. Pisana je kurzivnom glagoljicom što je i inspiracija za plesnu formu ovog scenskog djela. Naime, smatra se da je glagoljica, koja je dubinski povezana sa ideološkim znakovima srednjovjekovne književnosti, nastala po modelu zbroja aureola s ikona: kružnih, kvadratnih, trokutnih i monogramskih. Prožimanjem likovnosti, figurativne i geometrijski apstraktne, sa glagoljskim pismom, a oslikavanje svega navedenog kroz pokret baziran na Labanovoj metodi suvremenog plesa koja koristi kvadrat i krug kao polazište za organizirano i osmišljeno kretanje, dobije se plesna forma kojom se završava i zaokružuje putovanje kroz vrijeme i prostor. Ispisivanje teksta glagoljskim pismenima pomoću tijela, pokreta, gesti, stvaraju se sekvence pokreta koje zaprimaju novu dimenziju.

Predstava je premijerno prikazana na 24. zadarskom kazališnom ljetu prošle godine.

 

 

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije

FOTO: POSJETILI SMO NOVE PROSTORE PRVE POLICIJSKE POSTAJE ZADAR NA VOŠTARNICI Policajci dobivaju zgradu s akustičnim stropom, izgrađene su sobe za ispitivanje, završava se i najstrože čuvana prostorija, a nestaje i problem parkinga!

Policajci dobivaju zgradu s akustičnim stropom, izgrađene su sobe za ispitivanje, završava se i najstrože čuvana prostorija, a nestaje i problem parkinga!
Djelatnici prve policijske postaje Zadar, koja je dosada radila u centru grada, u zgradi suda, uskoro sele na no...
Policajci dobivaju zgradu s akustičnim stropom, izgrađene su sobe za ispitivanje, završava se i najstrože čuvana prostorija, a nestaje i problem parkinga!