FOTO: 'UZORITA' POSTAJE NOVI ZADARSKI SUVENIR Poznati OPG-ovac Ivica Matak stvorio magiju u boci: liker od višnje maraške i zadarskog tartufa uzbudit će svačije nepce!

FOTO: 'UZORITA' POSTAJE NOVI ZADARSKI SUVENIR

- To su vam dva najveća gušta u jednoj boci – kaže nam poznati poduzetnik Ivica Matak i tako nas uvodi u zanimljivu priču o novom, posebnom likeru koji je objedinio jedan stari i jedan novi simbol Zadra.

Matak je inače poznat kao vlasnik OPG-a iz Zadra, koji je prvi na ovim prostorima, još 2014., pronašao, zaštitio i na tržište plasirao zadarski tartuf. Kroz godine ga je, u suradnji s drugim poznatim proizvođačima zdrave hrane, povezao sa sirom, ribom i morskim plodovima. Sada je zajedno s Paškom Šutom, vlasnikom Paško likera iz Zmijavaca, osmislio originalni liker od višnje maraške s okusom tartufa pamtljivog imena - "Uzorita".

- Ima li "zadarskijeg" okusa od ovog? Maraška raste u Škabrnji, a tartuf je iz našeg zaleđa, podno Velebita. Okusi koje smo uspjeli povezati i pretočiti u bocu svima će uzbuditi nepce. Ovo je nešto što do sada niste probali. Nije niko, u svijetu! – uz veliki osmjeh, ponosno govori Matak koji je na ideju o stvaranju novog zadarskog suvenira došao prije nešto više od godinu dana.

- Gospodina Paška sam upoznao na Zadar Wine festivalu 2018. Dugo smo pričali o likerima i odmah mi se svidio njegov način rada. Izrazito pazi na kvalitetu proizvoda koje koristi u raznim likerima, a upravo marašku nabavlja s našeg područja. I onda je meni pala ideja zašto ne bi povezali njegove uspješne, ukusne likere i moje poznate zadarske tartufe? Nisam ga trebao dugo nagovarati – kroz smijeh prepričava početak zajedničke suradnje koja je krenula – testiranjima.

- Uzeo bih od Paška svaki mjesec po litru likera i doma probavao koji bi bio idealan omjer mog bijelog tartufa u njemu. Onda bi davao male bočice obitelji, prijateljima i vinskim znalcima na kušavanje. Slušao bih njihove komentare i savjete. Nije bilo lako, ali iskreno, nije mi dugo trebalo da potrefim pravu mjeru i shvatim da je to to – objašnjava nam proces nastanka likera "Uzorita", dok pak recept skriva, kako je rekao, kao Zlata Bartl svoj za Vegetu. Svi koji su probali slažu se u jednom: okus je višnjevače, a miris tartufa. Kao da se ne miješaju u ustima, već jedan osjećate na jeziku, a drugi u nosu. Ma, magija u boci!

No, ono što nas je zanimalo bilo je zanimljivo ime ovog ukusnog likera.

Zašto baš "Uzorita"?
- Sjećam se, u ono vrime kad sam bio mali, uvik se govorilo za fine dame i dobre djevojčice da su uzorite. Bile u pravi primjer svima ostalima. A i postoji ona lipa pisma od klape Intrade istoga naslova. Mi smo zapravo samo željeli da i ovaj liker bude kupcima poveznica s nečim dobrim, profinjenim, da on sam postane primjer za kvalitetu – pojasnio nam je Matak te dodao kako je želio da i slika, odnosno etiketa, prati naziv.

- Kontaktirao sam poznatog crtača stripova, našeg Zadranina Julija Jelasku, da stvori "Uzoritu", damu sa psom tartufarom, Lagottom Romagnolom, ispod stabla višnje maraške, koja u ruci nosi košaru s tartufima. Jednostavno jedna idila koja se nalazi i na boci, ali i unutar nje – zaključio je Matak i nazdravio budućim simbolom Donatovog grada.

 

Dobit će ga oni koji će ga znati cijeniti!
Iako je tek mjesec dana na tržištu, kvalitetu i originalnost likera "Uzorita" odmah su prepoznali dugogodišnji zadarski ugostitelji koji su ga uvrstiti u svoju ponudu.
- Za sada ga ima u nekoliko lokala poput Foše, Bruschette, Roka, Delfina, Ox-a... Zapravo kome sam ga god ponudio, uzeo ga je. Ali nećemo ići na veliko. Napravili smo za početak između 600 i 700 litara. Bitnija nam je kvaliteta proizvoda, nego kvantiteta. Ne želim ga davati u sve dućane, bit će ga u samo nekoliko po gradu koji znaju cijeniti originalni hrvatski suvenir i koji ne gledaju isključivo na profit – naglasio je Matak.

 


Tražimo zaštitu zemljopisnog podrijetla! 

- Mi imamo četiri vrste tartufa, među kojima je i bijeli. No, onaj koji je jedinstveni u Hrvatskoj, koji se nalazi isključivo u Dalmaciji, na ovom našem zadarskom području je vrsta crnog tartufa (lat. Tuber melanosporum) nazvia Plemeniti tartuf – pojasnio nam je Ivica Matak, naglasivši kako je to najcjenjeniji tartuf na svijetu.

- Poslali smo nalaze na analizu u Italiju gdje će vrhunski stručnjaci obaviti testiranja kako bi dokazali da se zaista radi o toj vrsti tartufa. Do kraja ljeta bi trebali dobiti rezultate i ukoliko oni budu pozitivni mi idemo prema Ministartvu i tražit ćemo oznaku zemljopisnog podrijetla – najavio je Matak, nadajući se da će se cijeli scenarij odigrati baš kako je zamislio.

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije