ZADRANKA ELENA RAPAN ODUŠEVLJAVA SVOJIM SPOSOBNOSTIMA Ona je žena, majka, kondukterka i vrhunska slastičarka koja svoju hranu fotografira i objavljuje na društvenim mrežama! Njen blog "Ćakula o spizi" je posebna priča!

ZADRANKA ELENA RAPAN ODUŠEVLJAVA SVOJIM SPOSOBNOSTIMA

Na društvenim mrežama možete naći stvarno svašta. Instagram je tu tek poseban. Milijuni slika mode, frizura, šminkanja, tehnologije, arhitekture i uređenja doma, prirode, životinja, poput, recimo, profila ježa s brojem pratitelja o kojima vi možete samo sanjati. Stvarno, ima svega. Nekad je i to jedan od razloga da vam se pokoji dobar profil provuče ispod "instagramskog radara".

Tako smo mi sasvim slučajno naletjeli na zanimljiv profil jedne Zadranke.

Njezino ime je Elena Rapan, ima 41 godinu, živi u Zadru i obožava kuhati. Da, zaboravili smo reći da na Instagramu možete pronaći nebrojeno mnogo profila s hrpom fotografija hrane, što zdrave, što one malo manje zdrave. No, Elenin je profil, baš kao i njezina priča, nešto sasvim posebno.

Ona je, naime, već 20 godina kondukterka u autobusu koji svaki dan vozi na relaciji Zadar – Split. Nedavno je završila i vrlo zahtjevnu, međunarodno priznatu školu za homeopatiju te se trenutno jedina u Zadru time bavi. Trenira dva puta dnevno. Ljeti obožava plivati. Svakodnevno kuha sebi jedan ručak, sinovima i mužu drugi. Svu tu hranu fotografira te recepte objavljuje na svom Instagram profilu i blogu pod nazivom "Ćakula o spizi".

– Dobro, pa kad to sve stignete?! – pitamo začuđeno, pokušavajući zamisliti samo jedan dan u životu ove vrlo aktivne žene, majke, kraljice.

– Sve je stvar jako dobre organizacije. Ali, moj dan započinje vrlo rano. Spavam samo pet sati, što mi je sasvim dovoljno. Ne gledam televiziju već tri godine, to mi je jednostavno gubitak vremena. Slušam radio, on uvijek negdje svira u pozadini, posebno dok kuham – uz široki osmijeh govori nam simpatična Elena, iz koje pršti energija. Kaže, kuhati je, odnosno peći kolače, počela već u osnovnoj školi, s desetak godina. Prvo uz pomoć majke, zatim sama. Nije kao druge djevojčice počela s jednostavnim slasticama, poput pudinga s Petit Beurre keksima, već se, tvrdi, bacila na konkretne stvari.

– Odmah sam radila mramorni kolač koji i dandanas nekim iskusnim domaćicama ne ispadne uvijek najbolje. Od malih nogu sam znala da će kuhanje i pečenje biti velik dio mog života, ali da ću otvoriti blog i Instagram koji će pratiti više od 1900 ljudi, te svakodnevno fotografirati svu tu hranu, e to nisam mislila – smije se Elena dok nam pokazuje svoja savršeno fotografirana jela.

– Ponekad više vremena izgubim na fotografiranju, nego na kuhanju ili pečenju. Dok sve to namjestim i aranžiram, ukomponiram, nađem dobar kut i svjetlo... Ode vrijeme! Ali što ću kad mi je gušt. A i perfekcionist sam. Jedan kolač sam spremna slikati najmanje 30 puta dok ne dobijem što želim. Cijeli sam svoj mali balkon prilagodila tome. Moji doma više se i ne čude kad me vide da dovlačim daske, krpe, stare limenke, neko čudno bilje. Ne pitaju, znaju da je to sve za dobru instagramsku sliku – prepričava nam samo jednu od kulinarsko-instagramskih anegdota te dodaje kako često pravi jela i kolače koje njezini ukućani uopće ne jedu.

– Ako neće sinovi i muž, ima ko će. Dijelim je susjedima, roditeljima, sestrama. Svi jedva čekaju da im pokucam na vrata. Znaju oni da ja stalno improviziram i apsolutno nikad se ne držim zadanog recepta. S obzirom na to da sam nenormalni zaljubljenik u Dalmaciju i more, nastojim je provući u sva jela. Tako u gotovo sve kolače stavljam malo maslinova ulja, koje im daje posebnu teksturu, a često koristim i lavandu, bosiljak, ružmarin. U tipične francuske kolače znam dodati nečeg našega. I svi budu oduševljeni tim mojim improviziranim, novokomponiranim receptima – kaže Elena, koju su upravo njezini vjerni "kušači" nagovorili da otvori profil na popularnoj društvenoj mreži i krene s objavom recepata.

– Naziv "Ćakula o spizi" nastala je spontano, doslovno u roku od minute. Znala sam da želim ime koji će simbolizirati Dalmaciju i jednostavno mi je došlo – otkriva Elena, dodavši da uvijek nastoji kupovati samo svježe i sezonske namirnice.

– Nikad ne kupujem po diskontima, već samo na pijacama, gradskoj i onoj seljačkoj subotom. Biram štandove gdje bakice prodaju vrlo malo toga, di se vide puži ili di čak ima gnjilih dijelova jer znam da onda te namirnice nisu trenirane i da je to ono što valja. Želatinu nikad ne koristim i nastojim što manje aditiva dodavati. Sve te boje pokušavam sama stvoriti prirodnim putem, voćem i začinima. Vjerujte mi, sve se može kad se hoće – istaknula je Elena, koja savjetuje svima, posebno svojim sugrađanima, da kupuju što više od naših, domaćih ljudi, lokalnih OPG-ovaca, kako bi ih podržali i u konačnici jeli zdravo.


Ne volim raditi po narudžbi!
Pitali smo Elenu ima li u planu možda otvoriti nešto svoje, jednog dana kad joj dosadi posao konduktera.
– Pa, iskreno, nisam razmišljala o tome. Nemam baš ambicije otvarati, primjerice, slastičarnicu, jer teško bi me zadovoljilo da radim po zadatku, narudžbi… Radim što mi se taj dan radi, onako iz gušta, ne bih baš bila dobra profesionalna slastičarka. No, možda neka knjižica s receptima, e to, tko zna, jednog dana – tajanstveno završava Elena, a mi se nadamo da će taj dan skoro doći.


Makeover mokrog kolača
– Mokri kolač je jedan od prvih koji sam napravila u davnim vremenima kad sam se latila kuhače. I imam ga u svojoj zbirci recepata koje sam počela prikupljati u debeloj, veeeelikoj knjizi još 1994. godine. Danas sam ga izmijenila. Stavila jogurt umjesto mlijeka, umanjila ulje, preljev od kakaa umjesto čokolade, dodala rogač i cimet... Nadam se da moj stariji potomak, kojem je ovo najdraži kolač, neće imati primjedbe na makeover.

SASTOJCI:
2 jaja
1 šalica griza
1/3 šalice ulja
90 g mljevenog lješnjaka
3 veće jabuke
1 1/2 šalice tekućeg jogurta
1 prašak za pecivo
2 žlice brašna
1 manji rogač
1/2 žličice cimeta
Bjelanjke stucite u čvrsti snijeg. U drugoj posudi pomiješajte griz, brašno, prašak za pecivo i lješnjake, cimet i svježe izriban rogač. U trećoj posudi pjenjačom malo izmutite žumanjke, dodajte ulje i jogurt.
Jabuke naribajte, pa ih dodajte smjesi s jogurtom. Pridružite i mješavinu suhih sastojaka te na samom kraju, lagano špatulom dodajte i snijeg od bjelanjaka. Četvrtasti kalup (ja sam u manji, da bude mrvu "visočiji") premažite uljem i pospite oštrim brašnom. Izlijte smjesu, poravnajte i stavite peći na 170 stupnjeva, 40 minuta.
Dok se kolač peče pripremite preljev.
PRELJEV:
2,5 dl vode
3 žlice gorkog kakaa
7 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 žlica ruma
20 g maslaca
U manjem loncu izmiješajte kakao i šećere, pa dodajte 1 dl vode, stavite na laganu vatru, neprestano miješajući da ne nastanu grudice. Prije nego proključa dodajte ostatak vode i nastavite miješati još nekoliko minuta nakon vrenja. Skinite s vatre i umiješajte rum i maslac. Vrući preljev ide preko vrućeg kolača.
Vratite u toplu pećnicu, koju ste ugasili, na 20-ak minuta. Izvadite kolač iz pećnice dok je još topao, izrežite ga na kocke i ostavite i dalje u tepsiji da upije sav preljev. Procedura je malo drukčija jer je ovo "odmašćena" verzija i mogu vam reći – meni još i bolja.

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije

GURMAN I HEDONIST KOJI OBOŽAVA TRIPICE Naš čovjek iz Zemunika i svjetski poznati neuroznanstvenik s Yalea puca od sreće: U Americi smo konačno zavrtili i janje! Žena se bojala da će nas proglasiti divljacima...

Naš čovjek iz Zemunika i svjetski poznati neuroznanstvenik s Yalea puca od sreće: U Americi smo konačno zavrtili i janje! Žena se bojala da će nas proglasiti divljacima...
- Pristao sam s vama na razgovor samo zato što ste rekli da nećemo pričati o znanosti. Ma obećajem da nećem...
Naš čovjek iz Zemunika i svjetski poznati neuroznanstvenik s Yalea puca od sreće: U Americi smo konačno zavrtili i janje! Žena se bojala da će nas proglasiti divljacima...