FOTO: PERFORMANS NA KALELARGI Umjetnica u izlogu: Imaju li žene i muškarci iznad 60 godina pravo na orgazam? Evo kako su Zadrani reagirali...

FOTO: PERFORMANS NA KALELARGI

U sklopu večeri performansa na ovogodišnjem Zadru snova, 23. festivalu suvremenog kazališta, domaća pionirka umjetnosti performansa Vlasta Delimar izvela je u subotu navečer performans "Pravo na orgazam iznad 60-te". 

Delimar je od 20 do 22 sata stajala u izlogu trgovine Michal Negrin na Kalelargi u prozirnoj haljini držeći u ruci natpis na engleskom jeziku "The right to an orgasm at over 60", a pratili su je znatiželjni pogledi prolaznika i turista. 

Performans tematizira ne samo odnos starijih osoba prema spolnom životu već i važnost emocionalnog i duhovnog stanja s obzirom na našu tjelesnost i seksualnost. U ovom radu, umjetnica koja je i sama zašla u takozvanu treću životnu dob, zauzima mjesto nijeme lutke u izlogu, izražavajući ono što mnogi misle ali se ne usude reći, glasno zagovarajući ljudsko pravo na seksualnost.

Vlasta Delimar ove godine slavi 40 godina rada. Tijelo kao primaran umjetnički medij i tema umjetničkog istraživanja, oduvijek je bilo baza djelovanja Vlaste Delimar.

Naslovnica Zadar plus