FOTO: ZAHVALJUJUĆI KVARTARTU ZADAR JE DOBIO NOVI MURAL Na išaranom zidu u ulici Stjepana Radića iznikao Blagoje Bersa!

FOTO: ZAHVALJUJUĆI KVARTARTU ZADAR JE DOBIO NOVI MURAL

Zadrugart je u sklopu KvART '19 ugostio likovnog umjetnika, slikara iz Karlovca, Leonarda Lesića.

Radi se o samozatajnom kreativcu koji djeluje na različitim umjetničkim platformama, a najpoznatiji je kao muralist i to zbog svoje velike naklonjenosti ka uličnoj umjetnosti. Njegovi murali ukrašavaju javne površine rodne mu Duge Rese, Karlovca, Londona, a odnedavno i Zadra!

Naime, Lesićev stil savršeno se uklopio u koncept Zadrugarta i KvART-a, a to je želja da se kroz suvremene medije i sredstva građanima približe različite vrste umjetnosti, pa tako i ona klasična. Istodobno Lesić se uklopio i u ovogodišnju temu festivala, a to je stvaranje!

Prikazivanje zadarskog skladatelja Blagoja Berse kojim se jedan od partnera Zadrugarta i KvART-a, Koncertni ured Zadar, intenzivno bavi još od 2012. kroz Bersijadu – niz koncerata profesora, učenika i profesionalnih glazbenika i ansambala u čast Bersi – bio je više nego logičan.

Tako je na neuglednom išaranom zidu u ulici Stjepana Radića, obasut pastelnim šarenilom, ovoga tjedna, u čast 85. godišnjice smrti, iznikao Blagoje Bersa!

Umjetnik koji je obilježio hrvatsku glazbu prve polovice 20. stoljeća, skladatelj koji u svom opusu savšeno sljubljuje aktualnosti svog vremena s mediteranskim izričajem, a za koji se inspirirao upravo u Zadru, gdje je živjela njegova obitelj, redovno je vodio i pisao dnevnik. Jedna od Bersinih poruka iz dnevnika toliko je svevremenska i inspirativna te je uz njegov lik pronašla svoje mjesto na novom kvartovskom muralu:

„Ni jedan se čovjek na ovome svijetu ne rađa, ne živi i ne umire, a da za sobom ne ostavi traga!“

Naslovnica Zadar plus

Najčitanije

FOTO: POVIJESNI USPJEH MLADIH ZADRANA IZ ŠAHOVSKOG KLUBA CASPER Matej, Mario, Noemi i Karlo prvi su ekipni prvaci države u šahu iz Dalmacije! Ovo je priča o njima i metodi učenja šaha koju je Grad Zadar - jedini u Hrvatskoj - odlučio uvesti u sve svoje dječje vrtiće!

Matej, Mario, Noemi i Karlo prvi su ekipni prvaci države u šahu iz Dalmacije! Ovo je priča o njima i metodi učenja šaha koju je Grad Zadar - jedini u Hrvatskoj - odlučio uvesti u sve svoje dječje vrtiće!
Dalmacija je u svojoj dugoj i bogatoj povijesti dala bezbroj genijalnih sportskih ekipa, osvajača olimpijskih me...
Matej, Mario, Noemi i Karlo prvi su ekipni prvaci države u šahu iz Dalmacije! Ovo je priča o njima i metodi učenja šaha koju je Grad Zadar - jedini u Hrvatskoj - odlučio uvesti u sve svoje dječje vrtiće!

FOTO: ŠTO BI VAKULA BEZ VUKUŠIĆA: BILI SMO NA VELEBITU S ČLANOM OBITELJI KOJA JE OBILJEŽILA POVIJEST METEOROLOŠKE POSTAJE ZAVIŽAN Do posla pješače šest sati, žive na 1.594 metra nadmorske visine okovani ledom i 58 godina šalju podatke u Zagreb, a imaju i poruku za Zadrane i sve Dalmatince

Do posla pješače šest sati, žive na 1.594 metra nadmorske visine okovani ledom i 58 godina šalju podatke u Zagreb, a imaju i poruku za Zadrane  i sve Dalmatince
Svi smo milijun puta čuli da je na Zavižanu „pao prvi snijeg”. Ili da ga je palo 50 centimetara, da ...
Do posla pješače šest sati, žive na 1.594 metra nadmorske visine okovani ledom i 58 godina šalju podatke u Zagreb, a imaju i poruku za Zadrane i sve Dalmatince