FOTO: POČELA MEĐUNARODNA VOJNA VJEŽBA Britanske i francuske zračne snage stigle u Zemunik za „Swift Response 2019.“

FOTO: POČELA MEĐUNARODNA VOJNA VJEŽBA

Helikopteri Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te helikopteri Ratnog zrakoplovstva Francuske Republike sletjeli su u ponedjeljak, 10. lipnja 2019. u vojarnu "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku povodom održavanja multinacionalne vojne vježbe Swift Response 19.

Britanske zračne snage u Zemunik su stigle s helikopterima CH-17 Chinook, AH-64 Apache i AW-159 Wildcat, a francuske zračne snage predstavljaju helikopteri NH 90 Caiman te EC-665 Tiger.

Dolazak savezničkih helikoptera u bazu Zemunik početak je vježbe koja se održava do 29. lipnja 2019., a u Republici Hrvatskoj provodi se u vojarnama "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku i "Josip Jović" u Udbini te vojnim poligonima "Eugen Kvaternik" u Slunju i "Crvena zemlja" kod Knina.

Riječ je o vježbi zračno-desantnih postrojbi savezničkih zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog kraljevstva i Francuske, u kojoj Hrvatska vojska sudjeluje s jednom ojačanom mehaniziranom satnijom, opremljenom borbenim oklopnim vozilima Patria, Hrvatske kopnene vojske u ulozi snaga suprotne strane (Opposing force – OPFOR) te pruža potporu zemlje domaćina (host nation support - HNS).

Vježbu Zapovjedništva američke vojske za Europu (U.S. Army Europe - USAEUR) vode Globalne snage za odgovor (Global Response Force - GRF) u čijem je sastavu osam zemalja članica NATO-a: Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, a provodi se u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Cilj vježbe Swift Response 19 je promicanje stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe, jačanje partnerstva te razvoj interoperabilnosti između savezničkih zemalja.

Naslovnica Tribina

Najčitanije