REAGIRANJE PREDSJEDNICE TRGOVAČKOG SUDA Ardena Bajlo: Ničim dokazana konstrukcija da ja kao predsjednica suda utječem na odluke sudaca vrijeđa me i kleveće!

REAGIRANJE PREDSJEDNICE TRGOVAČKOG SUDA

Na temelju članka 56. Zakona o medijima (Narodne novine 99/04, 84/11 i 81/13) podnosim zahtjev za objavu odgovora na informaciju objavljenu na portalu Zadarski.hr od 1. 7.2018. pod naslovom: "Priopćenje iz Općine Vir: To je čisti nepotizam i pravosudni skandal!".

Na Trgovačkom sudu u Zadru trenutačno radi pet sudaca uključujući i predsjednicu suda i pet sudskih savjetnika.

Na dan 1. srpnja 2018. u radu je bilo ukupno 1814 sudskih predmeta stoga nije realno očekivati da predsjednik bilo kojeg suda zna podatke o svim predmetima u radu. Pored toga, Zakonom o sudovima je propisan djelokrug nadležnosti predsjednika sudova u koji ne spada uključenost u sve predmete u radu i poznavanje relevantnih činjenica o predmetima. Predsjednik suda rukovodi sudskom upravom i brine o uvjetima rada i pravodobnom i urednom obavljanju poslova u sudu a nikako ne o odlukama sudaca u konkretnim predmetima. Takve odluke predmet su ispitivanja drugostupanjskih sudova prilikom odlučivanja o žalbi.

Ustavom Republike Hrvatske je sudbena vlast, dakle svaki sudac kao njen nositelj definiran kao samostalno i neovisno tijelo koje sudi na temelju ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih propisa. Dakle svako ponašanje kojim se na bilo koji način utječe na samostalnost suca u odlučivanju je nedopušteno i kažnjivo. Kao predsjednica suda nisam i neću na bilo koji način dovoditi u pitanje samostalnost i suverenost sudaca u odlučivanju.

U konkretnom slučaju odluka u predmetu nije donesena, a sudac je u donošenju iste samostalan i neovisan. Ničim dokazana konstrukcija da ja kao predsjednica suda utječem na odluke sudaca vrijeđa i kleveće mene kao predsjednicu suda, ali i suce koji se takvom konstrukcijom omalovažavaju i javnosti predočavaju kao osobe podložne pritiscima i nedostojne obnašanja sudačke dužnosti. Jednako tako, konstrukcija da ja kao sestra i majka odvjetnika u odvjetničkom društvu koje zastupa osobu koja je u sporu sa Općinom Vir znam koje postupke to odvjetničko društvo pokreće i koga zastupa je nerealna i netočna.

Ardena Bajlo

Naslovnica Tribina

Najčitanije

FOTO: UNIŠTIT ĆEMO TURIZAM, EVO I ZBOG ČEGA Pogledajte divljaštvo na dragulj-plaži u Selinama: automobilima se dovoze doslovno tik do mora, parkiraju pored glava kupača i nitko im ništa ne može!

Pogledajte divljaštvo na dragulj-plaži u Selinama: automobilima se dovoze doslovno tik do mora, parkiraju pored glava kupača i nitko im ništa ne može!
Čitateljica iz Selina poslala nam je fotografije i pismo zgrožena divljaštvom na na plaži pisak u Selinama. Pism...
Pogledajte divljaštvo na dragulj-plaži u Selinama: automobilima se dovoze doslovno tik do mora, parkiraju pored glava kupača i nitko im ništa ne može!

'AKO ME SE SJETE, SJETE...' SJETIO GA SE NIJE - NITKO! Na svoj rođendan gledao je igrače kojima je bio menadžer, šefa saveza kojeg je kontrolirao i pjevače kojima je lijepio eure na čelo... Danas je odsječen, postao je 'Onaj Čije Se Ime Ne Spominje!'

Na svoj rođendan gledao je igrače kojima je bio menadžer, šefa saveza kojeg je kontrolirao i pjevače kojima je lijepio eure na čelo... Danas je odsječen, postao je 'Onaj Čije Se Ime Ne Spominje!'
Petsto i pedeset tisuća ljudi okupilo se na zagrebačkim ulicama dočekujući hrvatsku nogometnu reprezentaciju i s...
Na svoj rođendan gledao je igrače kojima je bio menadžer, šefa saveza kojeg je kontrolirao i pjevače kojima je lijepio eure na čelo... Danas je odsječen, postao je 'Onaj Čije Se Ime Ne Spominje!'