REAGIRANJE PREDSJEDNICE TRGOVAČKOG SUDA Ardena Bajlo: Ničim dokazana konstrukcija da ja kao predsjednica suda utječem na odluke sudaca vrijeđa me i kleveće!

REAGIRANJE PREDSJEDNICE TRGOVAČKOG SUDA

Na temelju članka 56. Zakona o medijima (Narodne novine 99/04, 84/11 i 81/13) podnosim zahtjev za objavu odgovora na informaciju objavljenu na portalu Zadarski.hr od 1. 7.2018. pod naslovom: "Priopćenje iz Općine Vir: To je čisti nepotizam i pravosudni skandal!".

Na Trgovačkom sudu u Zadru trenutačno radi pet sudaca uključujući i predsjednicu suda i pet sudskih savjetnika.

Na dan 1. srpnja 2018. u radu je bilo ukupno 1814 sudskih predmeta stoga nije realno očekivati da predsjednik bilo kojeg suda zna podatke o svim predmetima u radu. Pored toga, Zakonom o sudovima je propisan djelokrug nadležnosti predsjednika sudova u koji ne spada uključenost u sve predmete u radu i poznavanje relevantnih činjenica o predmetima. Predsjednik suda rukovodi sudskom upravom i brine o uvjetima rada i pravodobnom i urednom obavljanju poslova u sudu a nikako ne o odlukama sudaca u konkretnim predmetima. Takve odluke predmet su ispitivanja drugostupanjskih sudova prilikom odlučivanja o žalbi.

Ustavom Republike Hrvatske je sudbena vlast, dakle svaki sudac kao njen nositelj definiran kao samostalno i neovisno tijelo koje sudi na temelju ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih propisa. Dakle svako ponašanje kojim se na bilo koji način utječe na samostalnost suca u odlučivanju je nedopušteno i kažnjivo. Kao predsjednica suda nisam i neću na bilo koji način dovoditi u pitanje samostalnost i suverenost sudaca u odlučivanju.

U konkretnom slučaju odluka u predmetu nije donesena, a sudac je u donošenju iste samostalan i neovisan. Ničim dokazana konstrukcija da ja kao predsjednica suda utječem na odluke sudaca vrijeđa i kleveće mene kao predsjednicu suda, ali i suce koji se takvom konstrukcijom omalovažavaju i javnosti predočavaju kao osobe podložne pritiscima i nedostojne obnašanja sudačke dužnosti. Jednako tako, konstrukcija da ja kao sestra i majka odvjetnika u odvjetničkom društvu koje zastupa osobu koja je u sporu sa Općinom Vir znam koje postupke to odvjetničko društvo pokreće i koga zastupa je nerealna i netočna.

Ardena Bajlo

Naslovnica Tribina

Najčitanije

PRIOPĆENJE PUPIĆA BAKRAČA POVODOM IMENOVANJA KUTIJE NA ČELO ŽUC-a "Očigledno je partijska knjižica najvažnija stvar u ovoj državi i može služiti kao supstitucija za neodgovarajuću diplomu, vozačku dozvolu, eskiviranje kaznene odgovornosti..."

Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač posalo je priopćenje povodom imenovovanja Branka Kutije za vršitelja...
"Očigledno je partijska knjižica najvažnija stvar u ovoj državi i može služiti kao supstitucija za neodgovarajuću diplomu, vozačku dozvolu, eskiviranje kaznene odgovornosti..."