ZADARSKA ŽUPANIJA INVESTIRA 4 MILIJUNA KUNA U ŠKOLSKE OBJEKTE U pripremi projekt sanacije dvorane u Ninu, igrališta u Rtini, a izrađena je i dokumentacija za uređenje igrališta ispred Hotelijersko-turističke i ugostiteljske te Ekonomske i birotehničke škole

ZADARSKA ŽUPANIJA INVESTIRA 4 MILIJUNA KUNA U ŠKOLSKE OBJEKTE

Sport je važan, i to kako u odgoju mladih naraštaja, tako i za zdravlje pojedinca i društva u cjelini. Zadarska županija izdvaja značajna sredstva za škole, ali i za sportske školske objekte. Ove godine uložen je značajan novac u sanaciju i rekonstrukciju nekoliko vanjskih školskih igrališta ili dvorana. Više nego prije. Od Biograda, Bruške, preko Ražanca do Preka. A u planu su i daljnja ulaganja. Treba reći da se radi o udruženim sredstvima proračuna Zadarske županije i lokalnih proračuna, tj. proračuna općina i gradova, a vrijednost radova na igralištima i dvoranama je oko tri milijuna kuna u ovom trenutku.

U pripremi je projekt sanacije dvorane u Ninu, igrališta u Rtini, a izrađena je i projektna dokumentacija za uređenje igrališta ispred Hotelijersko-turističke i ugostiteljske te Ekonomske i birotehničke škole.

U petak, 4. listopada, uoči svečane sjednice u Ražancu, otvorit će se novoizgrađeno školsko igralište. Još 2015. godine Općina Ražanac izradila je projekt izgradnje školskog sportskog igrališta, 2017. godine je potpisan prvi sporazum između Županije i Općine o sufinanciranju izgradnje školskog sportskog igrališta (I. faza), i to tako da je Županija osigurala oko 502 tisuće kuna, a Općina oko 591 tisuću.

Novi sadržaj za mještane

U lipnju 2018. godine provedena je nabava za prvu fazu i ugovoreni su radovi. Izvođač su bile Ceste Zadarske županije. Potpisane su i 2. izmjene ugovora o zajedničkom financiranju te je nabavu za drugu fazu provela sama škola. Županija i Općina osigurale su po 303.225 kuna.

"I sada je pred nama lijepo novo sportsko igralište. Koliko ono znači djeci, mislim da ne treba ni naglašavati. Svakako će i učiteljima biti znatno lakše izvoditi nastavu tjelesnog odgoja, a i vrijeme odmora proteći će puno zanimljivije. Za manja mjesta kakvo je Ražanac ovakvo igralište nudi novi sadržaj i za ostale mještane jer se na njemu mogu odvijati i razna javna događanja, kao što su sportski turniri, glazbeno-scenski nastupi i brojne druge aktivnosti", rekao je župan Božidar Longin uoči samog otvaranja igrališta.

Prvoga dana nove školske godine otvoreno je novouređeno sportsko igralište u Područnoj školi Bruška, ukupne vrijednosti 105.697,25 kuna, a nedavno i igralište OŠ Biograd, gdje je vrijednost radova iznosila oko 1,3 milijuna kuna, od čega su Grad i Županija financirali po 50 posto.

"Treba istaknuti dobru suradnju s lokalnom samoupravom koja financijski potpomaže realizaciju ovih projekata jer objekte koristi lokalno stanovništvo i koristi se za izvanškolske aktivnosti. Tu se poklapaju lokalni i županijski interes", rekao je resorni pročelnik Ivan Šimunić i dodao kako Županija treba osigurati prostorne i materijalne uvjete za odvijanje nastave tjelesnog odgoja, a lokalna zajednica kroz sportsku infrastrukturu omogućiti svojim mještanima bavljenje sportom i rekreacijom.

Pokrenuli futsal ligu

"U vremenu u kojem su naša djeca, nažalost, previše pred raznim tipovima ekrana, stvoriti im uvjete za sigurnije bavljenje sportskim aktivnostima svakako je hvalevrijedna i vrlo poželjna aktivnost. Također, moramo biti svjesni da školski program nije lagan i da djeca zaista puno vremena moraju provesti sjedeći uz zadaće i knjige. Kako bi sačuvali zdravlje, važno je da se i bave sportom. Ne mora to biti ozbiljno treniranje u klubovima, rekreacija je dovoljna, ali je važno gibati se, osobito za naše najmlađe koji još uvijek rastu", rekao je Šimunić, dodavši da je s tim ciljem, u suradnji sa Županijskim savezom školskog sporta Zadarske županije, u protekle dvije godine obnovljen projekt školskih liga, u kojima se natječu učenici osnovnih i srednjih škola.

Uz mušku košarkašku i žensku odbojkašku ligu srednjih škola, pokrenuta je futsal liga za učenike osnovnih škola te rukometna liga za srednje škole.

"Upravo smo u razvoju školskog sporta napravili značajan iskorak. Ova natjecanja su iznimno dobro prihvaćena kod učenika, a planiramo povećati broj ligaških natjecanja jer je Županija osigurala dodatna sredstva za školski sport. U naše školske objekte ulažemo značajna sredstva, a sigurno je da ćemo nastaviti dalje s ulaganjima. S obzirom da su decentralizirana sredstva za kapitalne objekte u osnovnom školstvu nešto veća od tri milijuna kuna, to zapravo znači da u škole kao osnivač ulažemo dvostruko više sredstava od minimalnog financijskog standarda", zaključio je Šimunić.

Naslovnica Regional

Najčitanije