PRVI KOLEGIJ ŽUPANA NAKON LJETNE STANKE Besplatan prijevoz za učenike deficitarnih zanimanja i plan za novi Centar za palijativnu skrb u Crnom

PRVI KOLEGIJ ŽUPANA NAKON LJETNE STANKE

Na prvom kolegiju župana Božidara Longina poslije ljetne stanke raspravljalo se o raznim temama, počevši od financija, rizika od mogućih prirodnih katastrofa, evidencije o vlastitim nekretninama, besplatnog javnog prijevoza za učenike te drugim raznim drugim točkama. 

Bivši ministar državne imovine, Goran Marić, je u srpnju, neposredno prije svoga odlaska, donio odluku o predaji državne imovine na području Crnoga Zadarskoj Županiji bez naknade. Radi se o dvije čestice od preko dvije tisuće kvadrata, na kojima se nalazi derutna zgrada osnovne škole s igralištem. Kako je pojasnio pročelnik za nekretnine Nikica Miletić, te su nekretnine darovane u svrhu izgradnje smještaja centra za palijativnu skrb – Hospicij Babindub.

- To je projekt od općeg, javnog i socijalnog interesa. Moram naglasiti da je ovo već šesta nekretnina koju je Zadarska županija dobila od početka godine, čija se vrijednost procjenjuje na preko tri milijuna kuna, dok se ukupna vrijednost svih dobivenih nekretnina penje na 60 milijuna kuna – istaknuo je Miletić, dodavši kako se treba što prije, odmah nakon Županijske skupštine, potpisati ugovor da se može krenuti u realizaciju ovog važnog projekta. Župan Longin naglasio je kako je ovo samo još jedan dokaz da je osnivanje Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom bilo pun pogodak. Naglasio je da će se i oni, kao Županija, konačno useliti u svoje prostore gdje neće plaćati najamninu te je taj novac moći usmjeriti na druge, važnije stvari. Poput neprofitnih udruga, kojima su samo ove godine dali 5,6 milijuna kuna, Caritasa i Crvenog križa koji su dobili 400 tisuća te subvencija za novorođenčad od 1,5 milijuna kuna.

- Za učenike srednjih škola osigurali smo oko tri milijuna kuna kako bi imali jeftiniji i besplatan prijevoz. Naime, država učeničku kartu financira sa 75 posto, dok Zadarska županija sufinancira s 15 posto. U to spada financiranje putovanja na nastavu, ali i na stručnu praksu kod učenika koji pohađaju stručne škole. Kod učenika koji su upisali deficitarna zanimanja Županija sufinancira prijevoz s 25 posto, te je njima on besplatan. Cilj je nam s ovim potaknuti učenike osnovnih škola da se upišu na deficitarna zanimanja, što ujedno i demografska mjera, jer pomažemo i roditeljima, a ne samo socijalna – naglasio je pročelnik UO za društvene djelatnosti Ivan Šimunić te dodao kako je ove godine hotelijersko turistički tehničar postalo deficitarno zanimanje zbog produžetka sezone, ali i sve većeg uvoza radne snage.

- To je četverogodišnji program širokog spektra koji je postao vrlo konkurentan. Najviše se traže konobari i kuhari, zatim, slastičari i pekari. Ostala deficitarna zanimanja za školsku godinu 2019./2020. godinu su: vozač motornog vozila, tesar, zidar, vrtlar, tehničar zaštite osoba i imovine te farmaceutski tehničar – istaknuo je Šimunić. Pohvalio se i pozitivnim trendovima u školskim klupama. Naime, srednju školu upisalo je sto učenika više nego lani, 62. učenika je više u prvim razredima osnovne škole, a uz rekordne Bibinje (ukupno 37 prvaša) Šimunić je istaknuo Sali i Lišane Ostrovičke, gdje je po devet prvaša više u odnosu na prošlu godinu. 

 

Višak u proračunu od 18 milijuna kuna
Na današnjem se Kolegiju, odmah na početku, podnesena su financijska izvješća za prvih šest mjeseci ove godine kako bi se mogli izraditi prijedlozi za rebalans, ovisno o prihodima i rashodima. Na razini županije i svih institucija kojima transferira novac iz državnog proračuna ostvaren je prihod od 387 milijuna kuna, dok je sama Županija imala oko 109 milijuna kuna prihoda, a 90 rashoda, što je 18 i pol milijuna kuna viška. Pročelnica Bibijana Baričević istaknula je kako, za razliku od prošle godine, Županija je ostvarila 9,2 milijuna kuna više od poreza na dohodak, što je, tvrdi, dobar pokazatelj zaposlenosti i pozitivne gospodarske klime. 
Naslovnica Regional