NOVO ISTRAŽIVANJE INSTITUTA ZA JAVNE FINANCIJE: ZADARSKA ŽUPANIJA I OVE GODINE DOBILA MAKSIMALNU OCJENU I devet općina u našoj županiji spada među najbolje!

NOVO ISTRAŽIVANJE INSTITUTA ZA JAVNE FINANCIJE: ZADARSKA ŽUPANIJA I OVE GODINE DOBILA MAKSIMALNU OCJENU

Institut za javne financije proveo je novi, peti ciklus istraživanja kojim se analizira i ocjenjuje transparentnost jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, u kojem je Zadarska županija ponovno na samom vrhu. Na skali od nula do pet ocijenjena je peticom, a dodjela priznanja najtransparentnijim jedinicama održana je u Kući Europe u Zagrebu.

Općine sa područja Zadarske županije koje su također ocijenjene maksimalnom ocjenom po razini transparentnosti proračuna su Jasenice, Polača, Posedarje, Preko, Ražanac, Stankovci, Starigrad, Sukošan i Tkon.

Zadarski župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo rezultatima istraživanja koji su pokazali Zadarsku županiju kao primjer jedinice područne samouprave koja transparentno objavljuje svoj proračun i ostale akte.

- Javnost mora imati potpuni i pravovremeni uvid u trošenje javnog novca. Naš projekt „Otvoreni proračun“ koji smo pokrenuli zajedno s ostalim županijama doprinos je ovoj transparentnosti. Društveno odgovorno poslovanje temelj je razvoja zajednice u kojoj radimo i obveza prema svim građanima - rekao je župan Longin.

Projekt „Otvoreni proračun“ ima dva osnovna cilja. Jedan od ciljeva je da sve županije putem jednostavne aplikacije, na potpuno unificiran način otvore i vizualiziraju županijske proračune po svim klasifikacijama. Drugi je cilj omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama, kao i gospodarskih pokazatelja, te tako pokrenuti kompetitivnost i podići produktivnost i efikasnost rada županijskih uprava.

Zadarska županija ponovno je na samome vrhu transparentnosti županijskih uprava prema broju ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na svojim službenim internet stranicama. Na službenim mrežnim stranicama Zadarska županija je već petu godinu zaredom objavila najveći broj dokumenata, odnosno svih pet promatranih dokumenata koji su obuhvaćali: prijedlog proračuna, izglasani proračun, polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju, te proračunski vodič za građane.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se angažiraju i utječu na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, te ujedno na smanjenje mogućnosti korupcije.

Što se tiče gradova i općina, prema izvještaju Instituta za javne financije poboljšana je njihova proračunska transparentnost u odnosu prema godini prije, ali prema prosječnoj transparentnosti svih jedinica lokalne samouprave u svakoj pojedinoj županiji, Zadarska županija je na 17. mjestu.

Rezultati istraživanja pokazuju da se transparentnost proračuna jedinica lokalnih i regionalnih jedinica u Hrvatskoj popravlja, međutim, razlike u transparentnosti lokalnih jedinica su velike. Upravo zbog toga, iz Instituta stižu preporuke Vladi RH i Ministarstvu financija, prema kojima je potrebno osnažiti proračunski okvir te adekvatno zakonski propisati proračunsku transparentnost te vlastitim primjerom pravovremene objave ključnih dokumenata državnog proračuna ukazati na važnost proračunske transparentnosti.

Naslovnica Regional