VIDEO: LJEPOTICA IZ 16. STOLJEĆA UPISANA NA LISTU UNESCO-a Šibenik i službeno otvorio vrata Tvrđave svetog Nikole

VIDEO: LJEPOTICA IZ 16. STOLJEĆA UPISANA NA LISTU UNESCO-a

U nazočnosti nemalog broja visokih gostiju (ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, predstavnik UNESCO-a Giovanni Capelucci…) Šibenik je službeno otvorio vrata Tvrđave svetog Nikole. Pomorske ljepotice, koja je podignuta u 16. stoljeću, a koja je prije nešto manje od dvije godine na 41. zasjedanju UNESCO-a upisana na Popis svjetske baštine, piše Slobodna Dalmacija.

Kao jedna od 6 fortifikacijskih utvrda u Hrvatskoj, Italiji i Crnoj Gori, koje su predstavljale obrambeni sustav Mletačke Republike u 16. i 17. stoljeću.

– Veliko je transnacionalno značenje vojne arhitekture, koju predstavlja Tvrđava svetog Nikole. Njezino uređenje je još jedan argument tezi kako usporednom brigom za kulturnu i prirodnu baštinu grad Šibenik jača svoj nemali turistički potencijal, te postaje prepoznatljiv na svjetskoj kulturnoj i turističkoj mapi – istaknula je ministrica Nina Obuljen-Koržinek.

Posebne zasluge za uređenje tvrđave pripadaju Šibensko-kninskoj županiji i Javnoj ustanovi "Priroda" Šibensko-kninske županije. Zato su nemalo emotivni bili govori župana Gorana Pauka i ravnateljice ustanove Anite Babačić-Ajduk.

 

 

 

Naslovnica Regional

Najčitanije