FOTO: MOŽE LI ADRENALINSKI TURIZAM POVEZATI ZRMANJU, CRNU GORU I BiH Zadrani u Herceg Novom: uživali u 'Jugoslaviji', jedrili s Rambom Amadeusom, trčali po Orjenu, oduševili se Gospom od Škrpjela i pristupačnim cijenama!

FOTO: MOŽE LI ADRENALINSKI TURIZAM POVEZATI ZRMANJU, CRNU GORU I BiH

Može li adrenalinski turizam povezati hrvatsku Zrmanju, crnogorski Orjen i bosanski Peć Mlini i Borak? Ako ćemo suditi po onome što smo proteklog vikenda doživjeli u Crnoj Gori, svakako je moguće, dapače i poželjno. Sve spomenute tri destinacije dio su velikog europskog projekta "Adriatic Canyoning", čiji je cilj podići ponudu avanturističkog i aktivnog odmora na novu razinu, a kako to izgleda u Herceg Novom uvjerila se zadarska delegacija novinara i sportaša, koji su od petka do nedjelje imali priliku doživjeti sve ljepote Vrbana i Orjana.

Naime, projekt naziva "Adriatic Canyoning" dio je velikog IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji za glavni cilj ima rješavanje zajedničkih izazova na području pograničnih regija, poput loše dostupnosti informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, prometnoj infrastrukturi, nedostatka umreženosti lokalnih i regionalnih uprava, niskog stupnja istraživanja i inovacija te neadekvatnom iskorištavanju prirodnih potencijala. Za sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020. godine namijenjeno je, za sve zemlje, čak 67,2 milijuna eura.

Outdoor odredišta

Projekt u Zadru provodi Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a uređenjem male turističke infrastrukture navedene bi destinacije trebale postati prepoznatljiva outdoor odredišta, s novim atraktivnim turističkim sadržajima, usmjerenim prema ciljanim skupinama koje teže aktivnom i adrenalinskom odmoru.

Sudjelovanje u ovom programu 20-ak Zadrana iskoristilo je i za ugodno druženje, otkrivanje ljepota susjedne nam zemlje, povijesti, ali i upoznavanje kulturne i turističke ponude. Herceg Novi zamijenio nam je dom na tri dana, točnije, hotel simboličnog imena "Jugoslavija". On je, inače, kako su nam rekli lokalni taksisti, posljednja kuća u cijeloj Crnoj Gori prije granice s Hrvatskom. Ili prva iz Hrvatske, zavisi kako gledate.

Hotel s fascinantnim pogledom na visoka, zelena brda nedavno je obnovljen. Kupili su ga, kao i većinu hotela u Crnoj Gori, bogati Rusi. Za doručkom je bilo poželjno govoriti na engleskom, budući da u hotelu ne rade lokalni ljudi, već Rusi koji još nisu naučili jezik zemlje u kojoj su odlučili živjeti.

Zanimljivost hotela su i nazivi soba koje nose imena po republikama i pokrajinama bivše Jugoslavije. Neki su se tako lijepo proveli u "Sloveniji", a drugi su prigovarali zbog kaosa jer ih je dopala "Bosna i Hercegovina". Domaćini su bili posebno uviđavni prema kolegama koje su morali smjestiti u "Srbiju".

- Hoće li vas smetati – upitala je s dozom straha simpatična žena na recepciji, a kolege su sa smijehom to prihvatili i rekli da neće biti problema.

Bez velikih očekivanja, već u petak, nakon smještanja u hotel krenuli smo u istraživanje Herceg Novog, grada smještenog između najviše planine dinarskog masiva, Orjena, i ulaza u jedan od najljepših zaljeva svijeta, Boku kotorsku.

Uske kamene ulice, predivne starinske vile, mali tradicionalni restorani, duga šetnica uz obalu, veliki vaterpolo bazen u samoj luci s pogledom na zaljev, simpatično uređeni kafići, palme, čempresi, hrastovi... bio bi kratak opis ovog predivnog grada, koji broji svega 12 tisuća stanovnika. Osjete se mletački, ali i turski graditeljski utjecaji.

Nitko od nas koji smo prvi put posjetili ovo divno mjesto, ali i Crnu Goru uopće, nije očekivao da će ovako pitoreskni gradić biti – poluprazan. Naime, unatoč tome što smo i sami bili na službenom otvorenju turističke sezone u Herceg Novom, u razgovoru s lokalnim stanovnicima saznali smo da ona počinje dosta kasno. Krajem lipnja. Još je veći šok uslijedio kad su nam rekli da traje svega dvadesetak dana. Pitamo, zašto?

- Pa ovaj je grad vječna opozicija, tako da sav novac koji bi i mogao biti uložen u Herceg Novi uglavnom odlazi u Budvu ili Kotor. Ako ste primijetili, mi nemamo ni kvalitetan turistički marketing. Kad ste negdje vidjeli slike Herceg Novog kao idealnog mjesta za odmor - odgovorio nam je protupitanjem taksist Ivan.

Herceg Novi

I zaista, u svim prospektima uglavnom su slike Budve, Tivta, Svetog Stefana, dobrih noćnih provoda, luksuznih hotela i lijepih plaža. Svatko od nas imao je drukčiji doživljaj Herceg Novog. Tako je neke podsjetio na Španjolsku, druge na Italiju, dok je većini sličio na našu Dalmaciju. Koliko bi samo turista dolazilo da se ovaj grad nalazi u jednoj od tih zemalja?!

- A dotad, dok ga ne premjestimo izvan Crne Gore – kaže nam simpatični taksist Ivan – živimo kako znamo. Možemo samo rabotat ono što nađemo, a vjerujte mi, posla nema puno – zaključuje te nam naplaćuje kraću vožnju svega 5 eura. Za nas četvero. Naime, start vožnje taksijem u Herceg Novom je euro i 60 centi, s tim da imate na umu da je grad mali, a centar je pješačka zona. Tako će vam do Budve, udaljene nekih sat vremena, trebati 40 eura.

Inače, kutija cigareta u Crnoj Gori košta 16,5 kuna, kava je u prosjeku oko 9 kuna, a pivo od 0,33 dl u hotelu 10 kuna.
Do Budve ovaj put nismo otišli jer nam je programski raspored bio poprilično zgusnut. Subotu smo tako proveli visoko u planini i na moru. Ujutro smo sudjelovali na startu pet kilometara dugačke trail utrke koja se održavala na više od 1000 metara nadmorske visine, gdje je zrak vrlo hladan. Ubrzo smo svi navukli dodatne jakne za koje smo mislili da nam neće poslužiti. Nakon što smo ispratili trkače, imali smo čast isprobati novootvoreni avanturistički park Vrbanj, financiran upravo kroz projekt "Adriatic Canyoning".

Ovaj jedinstveni park većim se dijelom nalazi u bukovoj šumi, a manjim u šumi crnog bora, čime je podijeljen u dvije penjačke zone. U donjem dijelu, koji je blažeg nagiba, smješten je dječji dio parka prikladan za najmlađe avanturiste, dok je gornji dio rezerviran za prave zaljubljenike u adrenalin i aktivnosti na otvorenom. Avanturistički park Vrbanj spada u jedne od najsuvremenijih u ovom dijelu Europe. Sastoji se od četiri poligona na kojima se nalaze ukupno 44 sprave, a kao posebna atrakcija ističe se zipline ukupne duljine 720 metara, od čega je najdulja trasa dugačka 220 metara. Zadrani su se pokazali dosta hrabri te su mnogi testirali svoje granice i izdržljivosti, ali i straha od visina. A vjerujte nam, osjećaj među krošnjama drveća, visoko iznad tla, nevjerojatan je!

Nakon planine, za nas novinare slijedilo je spuštanje na more te sudjelovanje na prvoj hercegnovskoj regati u klasi krstaš, "Herceg Novi sailing tour 2019." Podijeljeni u grupe, dodijeljeni smo iskusnim crnogorskim jedriličarima koji su nas zaista ugodno primili na svoje brodice. Startna pozicija je bila novoizgrađena marina Lazure, ispred istoimenog hotela, koji je inače bivša venecijanska medicinska ustanova, izgrađena davne 1732. godine. Služila je kao karantena za oboljele od kuge, a kasnije je iz njega dobivana dozvola za uvoz i izvoz razne robe. Ovo istaknuto zdanje pažljivo je renovirano i vraćeno u život kao luksuzni butik hotel s 24 apartmana visokog standarda. Na regati u konkurenciji 12 jedrilica pobijedio je "Sinji galeb", a među sudionicima prvi je put zaplovila solarna jedrilica "Boka", u vlasništvu poznatog muzičara Ramba Amadeusa.

Obala Herceg Novog veliko je gradilište. Dok smo sljedećeg dana prolazili obalom prema Perastu, u posjet crkvi Gospi od Škrpjela, primijetili smo da se uz sami obalni pojas grade, a negdje doslovno u moru, veliki smještajni kapaciteti, glomazni hoteli i niz povezanih građevina. Od domaćina doznajemo da su to novi luksuzni objekti ruskih i turskih investitora, koji će idućeg ljeta biti konkurencija onima iz Budve i Tivta.

PDV 7 posto

Zanimljivost je da je državna vlast snizila stopu ulagačima u crnogorski turizam, tako da strani investitori plaćaju 7 posto PDV-a, koji za sve druge iznosi razmjerno visokih 21 posto. Takva razlika stvara nezadovoljstvo kod domaćeg stanovništva, ali su zato investicije na svakom koraku.

Na otočiću ispred romantičnog Perasta, koji danas ima svega stotinu stanovnika, dočekao nas je svećenik Gospe od Škrpjela. Prema legendi, crkva je nastala na umjetnom otočiću koji je u potpunosti izgradilo lokalno stanovništvo u znak zahvalnosti Gospi za ozdravljenje dvojice braće Martešića. Oni su 1452. pronašli Gospinu sliku na hridi, ili škrpjeli, te su Peraštani dovoženjem kamenja i potapanjem starih jedrenjaka stvorili umjetni otok i na njemu podigli zavjetnu crkvu. Crkva je danas glavna turistička atrakcija opustjelog Perasta. Domaći stanovnici su otišli, a svoje drevne nekretnine masovno prodali. Prema riječima domaćina, po prosječnoj cijeni od 10.000 eura za metar četvorni.

Trodnevno druženje okončano je domjenkom svih sudionika trail utrke i regate na kuli Forte Mare iz 14. stoljeća u blizini glavne gradske luke s koje puca pogled na cijeli hercegnovski zaljev. Domaćini iz lokalne turističke organizacije zahvalili su na dolasku i sudjelovanju te najavili posljednju etapu programa projekta "Adriatic Canyoning", koja će se krajem rujna održati na području Posušja u Bosni i Hercegovini.
 

Iva Bencun: Moramo se regionalno povezati u jedno tržište
- Smatram da su ovakvi projekti izuzetno važni iz više razloga: Financijski, omogućuju nam ulaganja u infrastrukturu za koja bi se teško odlučili sami, posebno zato što se avanturistički turizam još uvijek ne doživljava kao pretjerano važna grana turizma, i tada se prednost, u financijskom smislu, daje raznim drugim projektima. Organizacijski, puno je lakše organizirati projekte učeći od iskustava drugih zemalja; povezivanjem s drugim pružateljima usluga možemo samo dobiti na kvaliteti. Marketinški, moramo biti svjesni da smo mali, i kao takvi izuzetno interesantni, ali također nedovoljno jaki da bi se jače promovirali na udaljenijim tržištima s kojih nam dolaze gosti veće platežne moći. Istovremeno ti gosti, s obzirom na to da putuju izdaleka, koriste priliku da posjete više zemalja. Gost iz Amerike ili Australije neće posjetiti samo Hrvatsku. On će posjetiti i Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru itd. Ako mi nastupamo zajednički, u marketinškom smislu će nam biti lakše i financijski prihvatljivije, a gostu ćemo ponuditi potpun doživljaj jer će moći posjetiti cijelu regiju u jednom putovanju, kazala je nakon posjeta Herceg Novom Iva Bencun, vlasnica turističke agencije "Feral Tours" iz Zadra i predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Naslovnica Regional