KALVARIJA TALIJANSKIH INVESTITORA NA PAGU (2) Rajka Stošić: Tražim hitan sastanak sa predsjednicom! Nismo došli ovdje spašavati hrvatske gradove od bankrota u koje su ih doveli političari lošim upravljanjem, nego investirati u posao i pomoći ovoj zemlji!

KALVARIJA TALIJANSKIH INVESTITORA NA PAGU (2)

Dan nakon što smo objavili priču o nevjerojatnoj kalvariji koju već deset godina prolaze dvoje investitora iz Italije kojima je Grad Pag 2009. godine za milijun eura prodao zemljište koje uopće nije njegovo vlasništvo i sada im, unatoč svim pravomoćnim sudskim presudama, odbija isplatiti dug koji se s kamatama popeo na 16,6 milijuna, ovaj je slučaj dobio novi nastavak. 

GRAD PAG "PREVESLAO" INVESTITORICU Prodali joj tuđe zemljište i 10 godina ne vraćaju milijun eura 

Odvjetnički ured Ive Brkića, koji zastupa Rajku Stošić, poslovnu ženu iz Italije i njezinog partnera, tražio je u srijedu ujutro izuzeće sutkinje Općinskog suda u Zadru Dubravke Novaković, a ta je predstavka poslana na znanje predsjedniku Županijskog suda u Zadru te predsjedniku Vrhovnog suda RH. Naime, sutkinja Novaković donijela je u lipnju prošle godine, na zahtjev Grada Paga, odluku kojom se iznos ovrhe koju moraju platiti oštećenim ivnestitorima ograničava na 40 tisuća kuna mjesečno, na što su se oni odmah žalili iz više razloga.

“Ovakvim tempom kompletan dug od preko 16 milijuna kuna nikada neće biti namiren jer ne pokriva ni godišnji iznos zatezne kamate koja iznosi 600 tisuća kuna. A oni bi dobivali 480 tisuća. Takav postupak sutkinje šikanirajući je i ponižavajući za talijanske investitore" - stoji u zahtjevu za izuzeće sutkinje Novaković koja je tu žalbu otpremila na viši sud tek nakon pola godine i predstavke oštećenih Talijana predsjednici Općinskog suda u Zadru Ani Mišlov.

Nakon što je Županijski sud u Splitu to njezino rješenje o 40 tisuća kuna mjesečno ukinuo, tražeći da se ponovno ispita financijsko stanje gradskog proračuna, sutkinja Novaković je 25. travnja ove godine poslala dopis FINA-i u kojoj ih poziva da “ne vrše pljenidbu računa Grada Paga”.

“Sudac ne donosi rješnje, niti zaključak, niti presudu na koju bi stranka imala pravo na pravi lijek već dopisom od FINA-e traži nešto što je suprotno pravomoćnoj i ovršnoj sudskoj presudi. Nije li apsurdno da se FINA dopisom “poziva” na nepoštovanje zakona" - stoji u zahtjevu, dodajući kako su Stošić i njezin partner u ovom ovršnom postupku obespravljeni i gotovo poniženi.

“I zato predlažemo da se sutkinja Dubravka Novaković izuzme iz ovog predmeta jer je očito da je za svoje postupanje motivirana drugim razlozima, ne pravnim, pogodujući dužniku na prilično subjetkivan način" - stoji u zahtjevu.

Objašnjene tog “poziva”, na koji druga strana nema mogućnost žalbe niti naplate već samo čekanje na novu odluku sutkinje koja je trenutno na bolovanju, jučer smo tražili na Općinskom sudu u Zadru.

- Riječ je, zapravo, o dopisu kojim sutkinja obavještava FINA-u kako je postojeće rješenje ukinuto i kako nema daljnje ispate dok se ne donese novo. Točno je da to nije odluka i da u ovom slučaju nema pravnog lijeka, ali zakon je takav i njime nigdje nije regulirano da se mora donijeti odluka. Jasno je da se druga strana u takvom slučaju može osjećati kao žrtva jer nema mogućnost žalba, ali ponavljam, zakon je takav.

- Da sutkinja nije poslala dopis, poslao bi sam sud automatizmom jer FINA mora znati kako postupati - kazao nam je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

Ukratko rečeno, oštećeni Talijani u ovoj situaciji mogu samo čekati na novu odluku, a dok ona ne bude donesena, ovrha njihovih preko dva milijuna eura je na čekanju i od nje ne mogu naplatiti niti jedne, jedine kune. Kakva će nova odluka biti, nemoguće je prejudicirati, ali pravni stručnjaci s kojima smo jučer razgovorali tvrde kako je ovrha nad jedinicama lokalne samoprave vrlo specifična i teško provediva, jer zakon nalaže da im se mora omogućiti nužno funkcioniranje, bez obzira na činjenicu da se Grad Pag sam doveo u tu situaciji. Ta siva zona, prepuna zakonskih rupa, obilno se koristi.

Naime, pravo je pitanje u ovoj priči zašto se s nagodbom otezalo više od deset godina, u kojima su se kamate i odvjetnički troškovi u sporovima s izvjesno lošim ishodom po Grad Pag, nagomilali do nevjerojatnih deset milijuna kuna. Gdje su još troškovi ovrhe, koja će s obzirom na vrijednost spora iznositi najmanje pola milijuna kuna, troškovi sudskih postupaka, vještaka, odvjetnika...sve to sada će morati namiriti građani, umjesto da se još 2009. godine nagodilo s talijanskim investitorima koji su od početka tražili dogovor. Na kraju će svi u ovom slučaju platiti (pre)visoku cijenu, pitanje je samo hoće li itko odgovarati ...

 

Za valorizaciju blata troše gotovo milijun kuna...

Nakon što je mjesečni iznos ovrhe limitiran na maksimalno 40 tisuća kuna, “kako se ne bi onemogućilo redovno funkcioniranje jedinice lokalne samouprave”, odvjetnici oštećenih Talijana analizirali su 45 milijuna kuna težak proračun Grada Paga gdje je za nabavu nefinancijske imovine predviđeno čak 18,5 milijuna kuna. - Za valorizaciju ljekovitog blata predviđeno je 950 tisuća kuna, za uređenje teniskog i nogometnog igrališta 720 tisuća kuna, za razvoj sporta 952 tisuće kuna, za izgradnju suhozidne čipke 100 tisuća kuna..Ovo su, prema mišljenju sudskog vještaka, stavke koje su nužne za obavljanje osnovnih zadaća jednog Grada koji, zbog toga, nema sredstava za našu ovrhu. Zar to nije aposurdno - pitaju Talijani.

Inače, iz tih je stavaka vidljivo da je Grad Pag u svom godišnjem proračunu za odvjetničke usluge namijenio preko milijun kuna!

- Nije li apsurdno da je Grad Pag u našem slučaju angažirao čak dva odvjetnička tima da onemoguće provedbu ovrhe. Što jedan nije dovoljan i nije li to neracionalno trošenje sredstava koje, navodno, nemaju - pitaju prevareni Talijani.

 

Je li se sud trebao izuzeti iz ovog slučaja?

Općinski sud u Zadru, stalna služba u Pagu, prošle je godine preselila u nove prostore u Kneževom dvoru. Te urede za svoje je potrebe zapravo obnovila gradska uprava, međutim, na kraju su ih prepustili Općinskom sudu jer je stara zgrada suda bila je u lošem stanju. Primopredaja je odrađena lani u svibnju, u vrijeme kada je Grad Pag bio jedna od stranaka u ovršnom postupku pred Općinskim sudom u Zadru. Na pitanje je li se zadarski sud zbog takvog partnerskog odnosa s Gradom Pagom trebao izuzeti iz ovog slučaja zbog možebitnog sukoba interesa, sa suda nam je odgovoreno kako je dogovor oko novog prostora vođen iz Ministarstva pravosuđa, a ne iz Zadra, te kako su suci neosivni u svom radu i kako ovakva stvari na njih aposolutno ne utječu.

 

Rajka Stošić: Tražim hitan sastanak s predsjednicom!

- Tražim hitan sastanak sa predsjednicom RH, želim da za našu kalvariju znaju najviše istance vlasti jer je ovom pričom Hrvatska osramoćena u očima svih poštenih investitora. Mi nismo došli ovdje spašavati hrvatske gradove od bankrota u koje su ih doveli političari lošim upravljanjem, što najbolje pokazuje naš slučaj na Pagu, nego investirati u posao i pomoći ovoj zemlji - rekla nam je jučer Rajka Stošić.

Naslovnica Regional

Najčitanije