DRŽAVA NEĆE MOĆI NAPLATITI 100.000 KN OD NORCA ZA ODŠTETU ŽRTVAMA RATNIH ZLOČINA ZA KOJE JE OSUĐEN? DORH bez komentara informacije da su počinili gaf

DRŽAVA NEĆE MOĆI NAPLATITI 100.000 KN OD NORCA ZA ODŠTETU ŽRTVAMA RATNIH ZLOČINA ZA KOJE JE OSUĐEN?

Državno odvjetništvo (DORH) u utorak nije komentiralo nepravomoćnu presudu zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je, navodno zbog propusta tužiteljstva, odbijen regresni zahtjev kojim je država od umirovljenog generala Mirka Norca i njegovih suosuđenika za ratni zločin u Lici željela povratiti više od 100.000 kuna ranije isplaćenih žrtvama na ime odštete.

"Ne komentiramo nepravomoćne presude", poručila je u utorak glasnogovornica DORH-a, dodavši da se za informacije o predmetu treba pisanim putem obratiti nadležnom državnom odvjetništvu.

Portal Telegram u utorak je objavio da "zbog greške tužiteljstva Republika Hrvatska nije uspjela vratiti više od sto tisuća kuna odštete koju je ranije isplatila žrtvama umirovljenog generala Norca i njegovih suradnika Tihomira Oreškovića iStjepana Grandića".

"Tu odštetu dobile su žrtve Gospićke trojke, jer su nad njima počinili ratni zločin. Sada država od okrivljenih pokušava naplatiti taj novac. U posljednjem postupku, koji je okončan prije nekoliko dana, učinjen je gaf zbog kojeg je zahtjev države odbijen", piše Telegram.

Podsjećaju da su Norac, Orešković i Grandić pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima u Gospiću, Karlobagu i okolici. Zbog odvođenja i ubojstava civila Orešković, koji je tada bio tajnik Operativnog štaba u Gospiću, kažnjen je s 15 godina zatvora, Norac je kao zapovjednik 118. brigade dobio 12 godina zatvora, a Grandić, koji je bio zapovjednik II. bojne smještene u Vojarni Perušić, kažnjen je s deset godina zatvora.

Telegram navodi da je navedenu odluku zagrebački Općinski građanski sud donio jer tužiteljstvo "nije provelo psihijatrijsko vještačenje žrtava Gospićke skupine, niti su Norac, Orešković i Grandić mogli na sudu propitivati strah i jačinu duševnih boli što su ih majka i sin proživjeli zbog nezakonitog odvođenja u vojarnu u Perušiću.

Tužiteljstvo nije čak ni predložilo to psihijatrijsko vještačenje kao dokaz, a bez njega sud uopće nije mogao procijeniti visinu odštetnog zahtjeva što ga država pokušava naplatiti od Norca, Oreškovića i Grandića. Zbog toga je zahtjev za refundiranjem 107.563 kune odbijen, a država zbog ovog propusta tužiteljstva mora podmiriti i gotovo 50 tisuća kuna sudskih troškova", piše Telegram.

Naslovnica Regional

Najčitanije