POVIJESNA ODLUKA UPRAVNOG VIJEĆA ŽUPANIJSKE LUČKE UPRAVE Ist i sjeverni dio zadarskog arhipelaga od ovog će ljeta imati postaju za opskrbu gorivom

POVIJESNA ODLUKA UPRAVNOG VIJEĆA ŽUPANIJSKE LUČKE UPRAVE
Uvala Kosirača, otok Ist.
Uvala Kosirača, otok Ist.

Upravno vijeće Županijske lučke uprave u Zadru donijelo je krajem prošlog tjedna odluke o dodijeli dviju koncesija za obalnog posja za rad postaja za opskbu plovila gorivom: u uvali Kosirača na otoku Istu i u mjestu zaglav na Dugom otoku.

Koncesiju za benzinsku stanicu u na Istu dobila je tvrtka "Brala d.o.o." koja će u uvali Kosirača gorivom opskrbljivati donaće stanovništvo, nautičare i ribare s plovnog objekta privezanog uz obalu. Riječ je o uistinu povijesnom događaju: deficit benzinskih postaja u zadarskom arhipelagu, te sjevernom i srednjem Jadranu evidentan je već desetljećima, jer su u cijelom zadarskom arhipelagu bile smještene tek dvije "pumpe" - u Preko na otoku Ugljanu i Zaglavu na Dugom otoku. Tako da je otočni prsten od Zaglava do malog Lošinja bio bez mogućnosti nabave goriva za sve koji koriste motorna plovila. 

Tvrtka "Brala d.o.o" nakon isteka žalbenog roka na odluku Upravnog vijeća ŽLU (mada se jedina prijavila na natječaj) potpisat će u roku 30 dana ugovor o korištenju lučkog područja u Kosirači na 10 godia te vjerovatno odmah nakon toga i početi s radom. Cijena godišnjeg korištenja obalnog pojasa u ovom slučaju je oko 34.000 kn te još 0,6 posto od ukupnog prihoda postaje.

U mjestu Zaglav je već postojeću, nekadašnju INA-inu postaju za opskrbu gorivom u konkurenciji četiri ponude dobila tvrtka "Adria Oil" iz Kastva i to na period od 15 godina. Ta je tvrtka dala najbolju ponudu te za korištenje 1.102 kvadratna metra obale i objekta ponudila oko 200 tisuća kuna godišnje, 0,61 posto prihoda od prodaje goriva i 3,10 posto prihoda od prodaje druge robe, u trgovini u objektu postaje.

I u ovom slučaju je rok za potpisivanje ugovora 30 dana, ali tek treba pričekati da prođe zakonski žalbeni rok od dva tjedna.

Naslovnica Regional

Najčitanije