PODIVLJALI PAS TEŽAK 50 KILOGRAMA IZGRIZAO VIŠE OSOBA Četvero ljudi završilo u bolnici, razjarenu životinju lovili policajci!

PODIVLJALI PAS TEŽAK 50 KILOGRAMA IZGRIZAO VIŠE OSOBA

Trojica muškarca i jedna žena koji su se našli na ‘udaru’ tuđeg četveronožnog ljubimca od 50-ak kilograma koji je bio, prema kazivanju svjedoka, najvjerojatnije pasmine mastiff, potražili su liječničku pomoć u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju.

Što je potaklo psa koji je, iz samo njemu znanog razloga, ugrizao iz čista mira čak četiri prolaznika na zagrebačkom Ksaveru u utorak poslijepodne, nikad se neće otkriti, piše Jutarnji list.

Naime, pod još neutvrđenim okolnostima pas je hodajući Ulicom Ksaver u utorak oko 16.30 sati počeo gristi ljude, jednog po jednog. U tim trenucima osim odraslih, kažu nam susjedi, u psećem je vidokrugu bilo i djece.

Sreća u nesreći je to što su četiri osobe koje su zaprimljene u Traumatološku bolnicu na sanaciju ugriznih rana, zadobile lakše ozljede. Od dežurne liječnice dr. Ane Čizmić doznajemo da su trojica muškarca i jedna žena podvrgnuti sanaciji ozljeda. Dvjema osobama bilo je nužno šivati rane i staviti manji broj šavova, a drugim dvjema rane su samo očišćene i premotane.

- Najteže je prošao muškarac u dobi od 70 godina koji je zadobio ugrize za potkoljenicu i za ruku te su mu rane sašivene s nekoliko šavova - rekla je za Jutarnji list doktorica Čizmić.

Žurno u bolnicu

Odmah nakon događaja, ozlijeđeni građani otišli su u bolnicu, a policija je nakon telefonske dojave žurno krenula u potragu za psom i vlasnikom. Policajci su nedugo nakon poziva na 192 vrlo brzo locirali opasnu životinju. Kako doznajemo, pas koji je iz samo njemu znanih razloga grizao ljude trenutačno je pod budnim okom veterinara. Osim što se utvrđuje njegov vlasnik, provode se i druge potrebne radnje. Kako doznajemo, bit će u izolaciji sljedećih 10 dana.

U tijeku je takozvani trokratni pregled na bjesnoću koji se odrađuje prvi, peti i deseti dan nakon zaprimanja psa u sklonište za životinje jer je važno utvrditi je li pas u trenutku ugriza mogao inficirati čovjeka ili ne. O njegovim rezultatima bit će obaviješten Zavod za javno zdravstvo, a svaki daljnji korak, točnije sudbina psa, ovisit će o veterinarskoj inspekciji i njezinu rješenju. Također, još nije poznato ni je li pas cijepljen redovito.

Svjedoci napada, međutim, u to sumnjaju i kažu: “Kakav vlasnik, takav pas”.

- Kad je taj pas krenuo na susjeda umirovljenika, svi smo se okrenuli jer je pas lajao, a susjed vikao. Ugrizao ga je za nogu, a kako se susjed sagnuo ne bi li ga valjda odgurnuo te se pritom primio za ugriženu nogu, pas ga je ugrizao svom snagom za ruku. Pas je doista izgledao rastrojeno, a možda i zaigrano.

Ne znam je li to pasmina mastiffa ili rotweilera. Ljubitelji pasa u prepoznavanju ne bi pogriješili, ali ja u svoj onoj muci, strahu i nastaloj panici nisam mogao razaznati o kojoj se vrsti radi. Taman sam prolazio s unukom pa sam je uzeo u naručje i krenuo trčati u smjeru Jurjevske - rekao nam je kratko jedan svjedok nesvakidašnjeg napada psa na ljude.

Druga, pak, susjeda kaže da taj pas za kojeg je čula u ulici da je grizao ljude, često zna skitati po ulici.

Slobodno hoda

- Rijetko ga viđam na uzici. Tu oko ljekarne, u čijoj se neposrednoj blizini zbio ovaj napad, svakodnevno prolazi. Mislim da je vlasnica jedna žena koja se također čudno ponaša. Dok hoda, zapinje odnosno tetura pa izgleda ili da je alkoholizirana ili da je pod utjecajem opijata.

I često se znamo pitati zašto se tako veliki pas ne drži na uzici, a susjedi koji imaju male peseke svoje drže vezane. Nema mi goreg nego kad mi je jednom rekla: ‘Ma neće vam on ništa, beba je.’ Da, bio je tad mali, ali evo sad je veliki i vidimo kako ‘neće ništa’ - zaključila je druga stanovnica Ksavera.

Za razliku od napadnutih Zagrepčana koji su lakše ozlijeđeni, te sreće u proteklih mjesec dana nije bila dvomjesečna beba kao i 15-godišnjak, a koje su u razmaku od pet dana bili lake mete obiteljskih pasa pasmine argentinska doga u mjestima Repaš te Ferdinandovac. Inače, u manje od tri godine psi diljem Hrvatske napali su ljude više od 700 puta.

Naslovnica Regional

Najčitanije