'ZARAŽEN SAM HIV-OM' Goranov (29) hrabar istup: „Bivši partner koji mi je prenio virus odbija se testirati. Kaže da će i dalje imati odnose bez zaštite!“

'ZARAŽEN SAM HIV-OM'
Goran Mijuković
Goran s partnerom koji ga je zarazio HIV-om

Goran Mijuković još je u šoku od saznanja da je zaražen HIV-om koji bi mogao rezultirati teškom i smrtonosnom bolešću, AIDS-om. Već je neko vrijeme Mijuković sumnjao da je zaražen, ali nije si to htio priznati i mjesecima je odgađao odlazak liječniku. Onda je, ipak, odlučio, prekinuti neizvjesnost i podvrgao se testiranju. Iz Zagreba su 2. travnja došli nalazi koji su mu potvrdili najgore strahove i sumnje, piše Jutarnji list.

Puljanin Goran Mijuković, koji će sutra napuniti 29 godina, odlučio je javnosti reći da je zaražen HIV-om te upozoriti sve ostale da budu oprezni i da se redovno testiraju. Staloženo nam je ispričao svoju priču, bez nekog straha od stigme društva. Vjeruje da bi svojim izlaskom u javnost mogao pomoći drugima i upozoriti ih na ovu bolest. Tvrdi da je virus “zaradio” od bivšeg partnera iz Pazina koji ne želi priznati da ima bolest.

- Bio sam na Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” gdje sam obavio sva testiranja, i 2. travnja dobio sam nalaze koji su mi potvrdili da sam HIV pozitivan. Bio sam u velikom šoku kada sam to saznao, iako sam znao da s mojim zdravljem već neko vrijeme nešto nije u redu. To je samo potvrdilo moju sumnju. I sada još ne mogu vjerovati što me je snašlo - kazao nam je ovaj nezaposleni mladić koji je inače po struci pomoćni kuhar. Još uvijek zbunjen oko čitave te priče, pokazuje nam svoju medicinsku dokumentaciju i nalaze te vadi iz vrećice lijekove koje mora piti.

Velike promjene

Kaže da se počeo loše osjećati još u lipnju prošle godine kada je imao visoku temperaturu i općenito je osjećao veliku slabost. Međutim, tome nije pridavao veliku važnost jer je uvijek bio zdrav. A onda mu je jednog dana prijatelj bivšeg partnera rekao da mu je partner bolestan i da vjerojatno ima AIDS. Od tada je počeo na sebi primjećivati velike promjene i svakim mu je danom bilo sve lošije.

- Inače sam sportski tip i vježbam, a odjednom sam se počeo loše osjećati. Počeli su me boljeti mišići, smršavio sam. Svi su mi rekli da sam se promijenio. Osjećao sam stalno umor. Osim toga, po koži su mi se pojavile bradavice, a znam da sam te bradavice viđao i na tijelu tog svog bivšeg partnera. Prhutala mi se kosa, koža mi je bila loša, počela mi je padati kosa, spavalo mi se po cijele dane, nije mi se dalo hodati jer su me boljeli mišići, ništa mi se nije dalo jesti. Tada sam počeo sumnjati. Odlučio sam posjetiti liječnicu opće prakse, ali prvi nalazi krvi i urina bili su uredni. Svejedno, nisam se i dalje osjećao dobro i vrag mi nije dao mira. Odlučio sam doći u Zagreb i testirati se na HIV, nastavlja svoju priču ovaj Puljanin koji je rođen u Doboju, ali je još kao mala beba došao u Pulu gdje se za njega brinula baka. I dan danas, kaže, živi s njom u centru starog grada. Doktori su mi odmah rekli da situacija nije dobra i dali mu lijekove koja mora piti svaki dan do kraja života. Jedan među njima mora kupovati pa je, kako je nezaposlen, zatražio financijsku pomoć bivšeg partnera za kojeg smatra da je kriv za njegovo zdravstveno stanje.

- Odmah sam mu javio da sam HIV pozitivan i da bi bilo dobro i da se on testira, ali mi je rekao da se to njega ne tiče i da će on i dalje biti u odnosu s drugima bez zaštite. Rekao je da on nije bolestan i da sve to skupa nije njegova stvar i neka ja radim što hoću, ali neka mu s novinarima ne dolazim na vrata - priča nam Goran koji je čvrsto uvjeren da je tako dobio bolest.

- I prije njega sam bio u drugim vezama, ali uvijek sam koristio zaštitu. Zadnja veza trajala mi je tri i pol godine. Isto tako, pet mjeseci prije nego sam ušao lani u veljači s njime u vezu sam se testirao, isto tako u Zagrebu, i test je bio negativan. Vjerujem da sam bolest dobio baš od njega, a ne na neki drugi način. A kažem i da me jedan njegov prijatelj na to upozorio. Kada sam mu to rekao, i tada je to negirao. Ja sam se tada odlučio s njime razići, veli nam Goran. Tvrdi da je s njime bio u tajnoj vezi osam mjeseci, nakon što je radio za njega neko vrijeme, i da se njegov partner čak htio s njime i vjenčati te nam pokazuje njihove zajedničke fotografije. Pitamo ga misli li da mu je bivši partner namjerno prenio bolest, ali on nije siguran u to. Čak nije znao ni da je namjerno prenošenje spolne bolesti kazneno djelo.

- To stvarno nisam znao - priznaje nam Goran.

Njegov bivši partner pak nije htio komentirati čitavu situaciju, ni potvrditi, niti opovrgnuti.

- Ne bih htio ništa o tome reći i nezgodno mi je sada o tome govoriti - poručio nam je kratko.

Strah za život

Što dalje, pitamo Gorana. Što su mu liječnici preporučili i kako će dalje živjeti sa saznanjem da je HIV pozitivan.

- Liječnici su mi u Zagrebi rekli da tu činjenicu da sam HIV pozitivan držim u tajnosti. Pitali su me i imam li povjerenja u svoju liječnicu opće prakse da joj to mogu reći. Međutim, ja sam odlučio to svima reći, i to na ovaj način. Također, svaka dva mjeseca bih morao na kontrole, a iduća mi je krajem svibnja. Rekli su mi da se taj virus prenosi krvlju ili spermom, ističe Goran koji namjerava dalje živjeti punim plućima.

- Ova me bolest neće zaustaviti da radim sve ono što sam i dosad rado. Otkad pijem terapiju, puno se bolje osjećam. Volio bih naći nekog partnera koji također ima tu bolest. Naravno da se bojim za život i svaki dan mislim hoću li umrijeti. To je valjda normalno. Ali još uvijek baš ne mogu vjerovati da sam zaražen - priznaje nam ovaj Puljanin.

Naslovnica Regional

Najčitanije