Dražen Žura

O NEPODOPŠTINAMA TURISTA Treba li puštati goste da goli šetaju i pišaju gdje stignu?

O NEPODOPŠTINAMA TURISTA

Majko Božja, kakvi nam sve turisti stižu na naše lipo, plavo i čisto more, zavapile su dvije sredovječne dame, dok su promatrale kako jedan jako “fini gospodin” čini malu nuždu uz bor u neposrednoj blizini plaže!?

I nitko mu ne može ništa, jer ako ga upozoriš na nečasnu radnju, onda moraš biti svjestan kako će te mnogi razapeti zbog uništavanja turizma.

- Pusti čovika, pripelo mu. A di bi se ti olakša u Španjolskoj, Italiji ili Francuskoj. Neka čovik učini svoje – nerijetko je takav odgovor na civiliziranu primjedbu. Kad ne držimo do sebe, neka nam se događaju svakojake nepodopštine milih gostiju iz inozemstva.

Primjera je koliko ti srce hoće, nemoguće ih je posložiti na mrvicu novinarskog prostora. Nemojmo se čuditi onima koji su lijepo odsjeli u jednom šibenskom hotelu, napravili trošak od dvadesetak tisuća kuna i nestali.

Sličnim radnjama skloni su i posjetitelji noćnih klubova koji na lijevom koljenu mjerkaju plavušu, na desnom crnku i otvaraju šampanjac za šampanjcem. Kad dođe konobar naplatiti, novčanik je u pravilu prazan. I što ćeš mu? Ta rekli su nam da im ne zavirujemo u takujin!?

Nisam za odvođenje pred bankomat kako to neki užaju napraviti, ali prijava vlastima ne čini mi se narušavanjem imidža turističke zemlje. Ili kako zamjeriti strancima koji se u Zadru parkiraju gdje stignu, ne plaćaju i kad dođe čovjeka od zakona, samo odmahnu rukom i prozbore: “nich bezahlt” ili “non pagati”.

Ajte vi probajte otići u Njemačku i zanemarite prometni znak, pa ćete vidjeti gdje će vas parkirati. Imamo i primjer kamp kućica koje dragi nam gosti, kad im se prispava, bez problema primire čak i u bolničkom krugu.

Vidio svojim očima! Kao što ste i vi nebrojeno puta primijetili da stranci s golim trbusinama prepunim pive ulaze u naše sakralne objekte.
 

I kad se takvim uputi prigovore, oni traže “Knjigu žalbe” kao da su zašli u restoran. Sjetimo se samo pustih planinara koji svakodnevno vršljaju po Velebitu, Biokovu ili Mosoru! Koliko smo ovoga ljeta na njih potrošili kerozina, jer mnogi nerijetko zapnu na Anića kuku ili ispred Manite peći u Paklenici!

I opet mi obični, ali ponosni građani Lijepe naše, to moramo platiti! Kao da nam nije malo drugih nameta koji nas korak po korak vode prema normabelu, sve traženijoj robi u ljekarnama.

DRAŽEN ŽURA

 

Naslovnica Kolona