PROCURILE ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE ZLOSTAVLJANJA DJECE S MENTALNIM POTEŠKOĆAMA 'Ovo je moderno ropstvo, po 14 sati dnevno su vezani'

PROCURILE ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE ZLOSTAVLJANJA DJECE S MENTALNIM POTEŠKOĆAMA

Djeca s mentalnim poteškoćama, koja bi trebala biti pod posebnom zaštitom, u jednoj su specijaliziranoj ustanovi u okolici Sarajeva izložena teškom zlostavljanju, upozorila je u srijedu zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH Sabina Čudić.

Ona je na konferenciji za medije u sjedištu entitetskog parlamenta u Sarajevu prikazala snimke na kojima se vidi kako su djeca, koja su smještena u Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u mjestu Pazarić, vezana uz radijatore ili krevete, neki od štićenika su snimljeni s rukama vezanim na leđa, a prostori u kojima borave djeluju krajnje zapušteno.

Na nekima od snimki na djeci se jasno vide i tragovi fizičkih ozljeda.

Čudić je novinarima kazala kako šokantni prizori zorno dokazuju da se situacija u zavodu u Pazariću, kojim upravlja vlada Federacije BiH i u kojemu boravi oko 350 štićenika, može opisati kao "moderno ropstvo".

"Djeca i po 14 sati provode vezana", kazala je Čudić, koja je zastupnica oporbene Naše stranke (NS).

Najavila je kako će zatražiti hitno djelovanje parlamenta kako bi se spriječilo zlostavljanje djece i odmah provela smjena članova Nadzornog i Upravnog odbora zavoda, koji su najodgovorniji za trenutačno stanje.

Upozoravamo da snimka sadrži uznemirujuće prizore

 

Na kaotično stanje u Zavodu nedavno je upozorio novoimenovani ravnatelj Redžep Salić objavivši informacije o brojnim zloporabama koje su počinili članovi ranije uprave. Po Salićevim navodima, novac namijenjen obnovi Zavoda i njegovu opremanju usmjeravan je na gradnju i opremanje vikendica i adaptacije stanova bivše ravnateljice i njenih suradnika.

Radovi na samom objektu u Pazariću pritom su izvedeni krajnje nestručno i uz uporabu najjeftinijih materijala pa u objekte u kojima borave djeca neprestano prodire vlaga.

"Uložen je ogroman novac, a nitko ne zna gdje je on točno završio", kazao je ranije ravnatelj Salić.

Vlada Federacije BiH najavila je kako će te navode provjeriti te je naložila izvanredan nadzor nad stanjem u Zavodu u Pazariću.

Naslovnica Forum

Najčitanije

LETAČICA S OTOKA Mlada Dalmatinka jedna je od četiri pilotkinje u Croatia Airlinesu: Vozim Airbus, nije to ništa posebno; Otkrila nam je kako izgleda njen radni dan te koja joj je omiljena nebeska ruta

Mlada Dalmatinka jedna je od četiri pilotkinje u Croatia Airlinesu: Vozim Airbus, nije to ništa posebno; Otkrila nam je kako izgleda njen radni dan te koja joj je omiljena nebeska ruta
  Još kao malena djevojčica, na samom početku osnovne škole, danas tridesetogodišnja Andrea Blašk...
Mlada Dalmatinka jedna je od četiri pilotkinje u Croatia Airlinesu: Vozim Airbus, nije to ništa posebno; Otkrila nam je kako izgleda njen radni dan te koja joj je omiljena nebeska ruta