ESKALACIJA ZLA: HRVATSKA JE POSTALA ZEMLJA NASILJA Huligani napadaju sportaše, mladićima je postalo normalno išamarati djevojku, govor mržnje je sveprisutan

ESKALACIJA ZLA:  HRVATSKA JE POSTALA ZEMLJA NASILJA

Ako se netko pita zašto su splitski huligani napali vaterpoliste Crvene zvezde koji su sjedili na Rivi i pili kavu, a jedini im je grijeh bio taj što su bili u trenirkama s klupskim obilježjima, evo mu jednostavan odgovor - zato što mogu!

Hrvatska je zemlja nasilja. Nije pretjerivanje. Nasilje i huliganizam odavno nisu rezervirani za visokorizične nogometne utakmice niti su tek povremena prateća pojava uz pijanke na seoskim zabavama.

Mladićima je postalo normalno išamarati djevojku, a mlaćenje žene i djece nešto je što mnogi doživljavaju kao dio obiteljskog rituala. Ima ravnatelja škola, poput onog Ekonomske u Zadru u kojoj se dogodilo žigosanje za vrijeme nastave, kojima vršnjačko nasilje nije ništa posebno. Verbalno, a nedavno gotovo i fizičko nasilje dio je repertoara koji politika servira iz Sabora.

Govor mržnje je sveprisutan, a na njega se slabo ili nikako reagira. Policija ne podnosi prijave za upotrebu fašističkih simbola, a Vlada izbjegava to zakonski regulirati.

Kruna svega su naša policija i sudovi. Policajci koji nerijetko ženu koja je došla prijaviti obiteljsko nasilje otprave kući s porukom neka se javi ako je opet izlema. Uostalom, nije li ministrica obitelji Nada Murganićobiteljsko nasilje požeškog župana prokomentirala riječima: “Tako je to u braku”?

Kruna su sudovi koji, kad se nešto i pokrene, uspiju ubiti postupak dok ne izgubi svaki smisao. Uzmimo Daruvarca koji je prebio 18-godišnju Zadranku. Sud je pustio na slobodu nasilnika bez ikakvih mjera opreza, znajući pritom da ima dvojno državljanstvo i može se zauvijek skloniti u BiH. I zašto bi se onda splitski huligani bojali da će biti momentalno uhićeni i kažnjeni? Imaju razloga vjerovati da neće biti sankcionirani što su napali Srbe.

 

Naslovnica Forum

Najčitanije

ODLUČILA SAM PREKO OGLASNIKA POKLONITI SVOJE STVARI. NIKAD VIŠE! Izgubila sam tonu živaca, dobila gomilu ludih poruka, tri tipa su me htjela opasno prevariti, ali najjezivija bila je epizoda s čovjekom koji mi je poput morskog psa kružio oko zgrade...

 Izgubila sam tonu živaca, dobila gomilu ludih poruka, tri tipa su me htjela opasno prevariti, ali najjezivija bila je epizoda s čovjekom koji mi je poput morskog psa kružio oko zgrade...
Zbilja ne znam što me natjeralo da glumim mecenu, ali da sam znala koliko ću izgubiti živaca, dvaput bih razmisl...
Izgubila sam tonu živaca, dobila gomilu ludih poruka, tri tipa su me htjela opasno prevariti, ali najjezivija bila je epizoda s čovjekom koji mi je poput morskog psa kružio oko zgrade...