OD PETKA DO NEDJELJE NA POLUOTOKU Drugi sajam "Hrvatskog otočnog proizvoda"

OD PETKA DO NEDJELJE NA POLUOTOKU

U ulici Šimuna Kožićića Benje na Poluotoku kod crkve sv. Donata u petak s početkom u 9 sati otvorit će se 2. Sajam „Hrvatskog otočnog proizvoda“.

Na Sajmu koji će trajati do nedjelje, 25.kolovoza predstavit će se bogata ponuda otoka Zadarskog arhipelaga kao i susjednih otoka, proizvodi i suveniri označeni oznakom HOP, prirodna kozmetika na bazi ljekovitog bilja i maslinovog ulja, razni likeri, marmelade, maslinovo ulje, rukotvorine pleteni pramcobrani za brodove te suveniri i nakit od prirodnog materijala.

U petak će se posebno predstaviti HOP sa otoka Iža sa svojom bogatom ponudom i tradicijom, te će se u sklopu Sajma održati radionica izrade suvenira od prirodnog konopa u izvedbi Opg Maje Sučić, radionica izrade iških škarpina koju će voditi Sara Pavičić ispred Udruge „Iž u srcu“, radionica lončarenja u izvedbi Narodnog muzeja i Arheološkog muzeja u Zadru sa prikazom izrade Iškog lopiža, svoju ponudu predstaviti će i Opg Barić Denis koji će za sve posjetitelje sa poznatim kuharom Renatom Kraljev pripremati posebni Iški specijalitet "Iški lopiž" u tradicionalnoj glinenoj iškoj posudi lopižu.

Na Sajmu će se predstaviti i manifestacija Škraping sa Pašmana kao nematerijalni nositelj oznake HOP i po prvi puta Turistička zajednica Općine Tkon koja je ovogodišnji dobitnik oznake HOP za suvenir Kunjska kunjkara, koja predstavlja tradiciju nekadašnjeg načina ulova školjki Kunjki po kojima je poznat Pašmanski kanal.

Prvi put će nastupiti i novi nositelji oznake HOP: Opg Budislav Mađerić iz Pašmana sa unikatnim suvenirima od maslinovog drveta i ekstra djevičanskim maslinovim uljem te Opg Snježana Strihić iz mjesta Ugljan sa ponudom maslinovog ulja.

U sklopu Programa nastupiti će Klapa s Iža.

Cilj organizacije Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, ostanak stanovništva na otocima te brendiranje proizvoda oznakom HOP koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Sajam je ujedno i turistička promidžba i prezentacija bogate ponude i sadržaja hrvatskih otoka.

Ove godine novih je rekordnih 27 dobitnika oznake HOP sa područja Zadarske županije, 12 sa otoka Pašmana, 5 sa Ugljana, 3 sa Iža, 3 sa Dugog otoka, 1 sa Rave i 3 sa Paga što pokazuje rast otočne proizvodnje na otocima Zadarske županije i uključivanje otočnog stanovništva u projekt HOP. Na Sajmu će nastupiti i nositelji oznake HOP sa ostalih otoka izvan Zadarske županije, kao posebni gosti Sajma.

Sajam organizira Udruga Poslovni Klaster „Hrvatski otočni proizvod“, dok su pokrovitelji Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadarska županija, Grad Zadar,Turistička zajednica Grada Zadra, Arheološki Muzej Zadar i Narodni muzej Zadar


 

 

Popis izlagača 2. Sajma „Hrvatskog otočnog proizvoda“ u Zadru

 

Opg Ivana Prah, Krk, otok Krk

Opg Mario Šmit, Prvić Šepurine, otok Prvić

Opg Senka Otavijević, Sutomišćica, otok Ugljan

Domaća radinost, Mate Rančić, Preko, otok Ugljan

Opg Snježana Strihić, Ugljan, otok Ugljan

Paška sirana d.d., Pag, otok Pag

Opg Denis Barić, Veli Iž, otok Iž

Opg Maja Sučić, Veli Iž, otok Iž

Udruga „Iž u srcu“, Veli Iž, otok Iž

Opg Filip Simičić, Rava, otok Rava

Domaća radinost Ivanka Milašinović, Ždrelac, otok Pašman

Opg Budislav Mađerić, Pašman, otok Pašman

Opg Vesna Zalović, Tkon, otok Pašman

Opg Ante Grdaš, Tkon, otok Pašman

Turistička zajednica Općine Tkon, Tkon, otok Pašman

Škraping, Tkon, otok Pašman

Domaća radinost Ivan Longin, Tkon, otok Pašman

Naslovnica Đirada

Najčitanije