GRIPA JOŠ NIJE STIGLA, ALI..... Cjepiva u Zadru više nema, sve je planulo u dva tjedna! Evo što napraviti ako se želite cijepiti...

GRIPA JOŠ NIJE STIGLA, ALI.....

Zadarski Zavod za javno zdravstvo jučer je ordinacijama obiteljske medicine u Zadarskoj županiji podijelio dodatnih tisuću doza cjepiva protiv gripe i to nakon što su u tri tjedna potrošene sve količine koje su naručene za ovu sezonu.

- Ranijih godina naručivali smo 11 tisuća doza, ove godine dvije tisuće više, ali svo cjepivo je planulo odmah. Nije samo kod nas takva situacija, u cijeloj Hrvatskoj je nestalo cjepiva iako je naručeno deset posto više nego lani. Potražnja je značajno veća nego što se očekivalo jer se trend promijenio i procijepljenost je veća nego prije nekoliko godina- kaže dr.sc. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju zadarskog Zavoda.

Svake godine, kad završi sezona gripe, s terena se prikupljaju podaci o odazivu na cijepljenje I broju oboljelih u protekloj sezoni. Temeljem tih podataka HZJZ radi procjenu potreba za cijepljenje, a ove godine naručeno je 360 tisuća doza, deset posto više nego prošle godine. Riječ je o četverovalentnom cjepivu što znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan, kao u ranijim trovalentnim cjepivima.

U ordinacijama obiteljske medicine i samom zavodu kroz mjesec studeni cijepile su se najugroženije kategorije poput kroničnih bolesnika i pacijenata starijih od 65 godina, za koje je cjepivo besplatno. Prošlu godinu oko 67 posto ukupnog cjepiva potrošeno je za starije od 65 godina. Porastao je i broj zdravstvenih radnika koji su se odazvali na cijepljenje, lani ih se javilo najviše do sada, njih oko 50 tisuća.

Oni koje ne spadaju u te najrizičnije grupe, a žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom i to u dogovoru s izabranim liječnikom.

- Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za svoje pacijente i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme. Tako da nema straha jer se do cjepiva može na vrijeme. Prvi slučajevi javljaju se u prosincu, ali vrhunac sezone gripe dolazi krajem siječnja ili u veljači - kaže dr. Medić.

Prošle sezone u Zadarskoj županiji od posljedica virusa gripe umrlo je petoro ljudi.
 

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

IZGRADNJA „LOVAČKE KUĆE” U POLAČI PRIJAVLJENA GRAĐEVINSKOJ INSPEKCIJI „Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”

„Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”
Aktualni načelnik Polače Tomislav Prtenjača već je sada 99 posto siguran da se sljedeće godine više neće kandidi...
„Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”