KRSTIČEVIĆEVO POVJERENSTVO ZAVRŠILO ISTRAGU "Piloti su manipulirali streljivom vojnog podrijetla"

KRSTIČEVIĆEVO POVJERENSTVO ZAVRŠILO ISTRAGU

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov podnio je izvješće potpredsjedniku Vlade i ministru obrane i predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga RH, u kojem se navodi kako su osumnjičeni pripadnici 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva počinili težak otklon od stege u obnašanju dužnosti. Protiv njih je pokrenut stegovni postupak pred nadležnim Vojno stegovnim sudom, te su suspendirani s dužnosti. 

- Utvrđeno je kako su počinili stegovne prijestupe, u vezi s neovlaštenom uvođenjem u vojni objekt, te vožnju civilne osobe u vojnom helikopteru tijekom planiranih letačkih aktivnosti - navodi se u MORH-u koje se oglasilo priopćenjem nakon afere u 93. krilu u Zemuniku.

Trojica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze u Zemuniku vojnim su helikopterom prevozili švercera oružjem, a policija je pretragom njihovih domova pronašla i veću količinu vojnog streljiva.

Vojna policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da na letu nije prevoženo niti krijumčareno nikakvo ilegalno naoružanje niti nikakvo streljivo. Postoji sumnja da su osumnjičeni pripadnici, nevezano za let, manipulirali streljivom vojnog podrijetla, za što se još uvijek provodi kriminalističko istraživanje od strane kriminalističke vojne policije, te je u svezi s tim pokrenut stegovni postupak.

Policijska uprava Zadarska je protiv osumnjičenih pripadnika HRZ-a podnijela odgovarajuće kaznene prijave nadležnom Državnom odvjetništvu.

Načelnik Glavnog stožera predložio je smjene odgovornih osoba u liniji zapovijedanja iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, počevši od razine voda Vojne policije i letačkog voda naviše zbog ozbiljnih propusta u sustavu zapovijedanja i rukovođenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu te narušenog povjerenja u kvalitetu i sposobnost rukovodećeg kadra.

Tako je temeljem Zakona o obrani, članka 7, stavka 1., podstavka 10 predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH i uz suglasnost ministra obrane donijela odluku o razrješenju s dužnosti i umirovljenju dosadašnjeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnog generala Mate Mikića te odluku o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zapovjednika 93. krila brigadira Marija Pleše.

Novim zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva imenovan je dosadašnji načelnik Stožera brigadni general Michael Križanec, a novim zapovjednikom 93. krila imenovan je brigadir Željko Ninić.

Također, s dužnosti su smijenjene osobe niže rangirane u zapovjednom lancu, dosadašnji zapovjednik Eskadrile helikoptera, zapovjednik letačkog voda te obnašatelj dužnosti zapovjednika voda Pukovnije Vojne policije.

 

 

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije