PREDSJEDNICA U ZADRU ODGOVORILA BERNARDIĆU 'Zoranu Milanoviću su MIG-ovi padali kao kruške, a njegov radu u oružanim snagama najpoznatiji je po onom skoku s Patrie!' Mi smo se toga malo prisjetili...

PREDSJEDNICA U ZADRU ODGOVORILA BERNARDIĆU

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je nakon Svečane sjednice Grada Zadra komentirala izjavu predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je povodom događanja u vojnoj bazi u Zemuniku izjavio da je "sigurnosni sustav zemlje probijen" i "kako Zoran Milanović nikada ne bi tolerirao takve stvari".

- Bernardiću poručujem da nauči kako ne postoji Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost već dva vijeća, Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu. Vijeće za nacionalnu sigurnost raspravlja o strateškim smjernicama i sigurnosti RH, a događaji u jednoj vojnoj bazi nisu nikako probili nacionalnu sigurnost RH. U ovom trenutku traje kriminalna istraga i ovo ne može biti montirani politički proces kakav smo viđali kada se Vijeće za nacionalnu sigurnost zlouporabilo u vrijeme vlade Zorana Milanovića. Do utorka ministra Krstičević i ja od načelnika Stožera očekujemo izvješće i tada ćemo zajedno donijeti odluku o zapovjednoj odgovornosti, nije potrebno niti Vijeće za obranu niti Vijeće za nacionalnu sigurnost. Tu konačnu odluku čut ćete u ponedjeljak.

Kada je riječ o Zoranu Milanoviću i o njegovom radu u oružanim snagama i aferama mislim da je najpoznatiji onaj njegov skok s Partie. Očito je u životu naučio padati, kazala je predsjednica Grabar Kitarović dodajući kako je jedina velika afera u oružanim snagama bila afera s MIG-ovim iz Ukrajine.

- Posao je bio katastrofalan, radilo se s nestabilnom zemljom, MIG-ovi su došli u dijelovima, a nakon što su sastavljeni utvrđeno je da papirologija ne odgovara onome što je isporučeno. Na cijeli posao je potrošeno više od 180 milijuna kuna s time da nikada u vrijeme Milanovića nije provedena detaljna istraga. Za ovakav propust gdje imate četiri zrakoplova koja uopće ne mogu dobiti dozvolu za letenje treba malo veća istraga od toga da uhvatiti dvojicu nižih činovnika koji su navodno primili deset tisuća eura mita. Ne znam zašto tada Milanović nije reagirao kad su mu MIG-ovi padali s neba kao kruške, kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

- S DORH-om sam nekoliko puta razgovarala vezano uz aferu sa zrakoplovima koji su došli iz Ukrajine i nikada nisam dobila zadovoljavajući odgovor. Uvjeravam vas da će ovo svakako biti istraženo do kraja, nema nikakve ugroze nacionalne sigurnosti i nemojte zbog nekoliko pojedinaca bacati ljagu na hrvatske vojnikinje i vojnike koji štite sigurnost svih nas, zaključila je predsjednica.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije