NOVO: VELIKI SKANDAL U HRVATSKOJ VOJSCI Trojica vojnih pilota iz Zemunika pala zbog šverca oružja!

NOVO: VELIKI SKANDAL U HRVATSKOJ VOJSCI

U HRVATSKOJ vojsci izbio je novi skandal. 

Trojica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze u Zemuniku pod istragom su civilne i vojne policije, doznaje Dnevnik Nove TV

Piloti su vojnim helikopterom prevozili švercera oružjem, a policija je pretragom njihovih domova pronašla i veću količinu vojnog streljiva.

"Oni su udaljeni iz letačke službe i uskraćena su im određena materijalna prava koja su vezana za letački dodatak", kazao je brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Piloti su vojnim helikopterom prevozili švercera oružjem. Zajedno su prošli kontrolu, a švercera vjerojatno nitko nije pitao za dokumente. Švercera oružjem su prevozili dok su bili na dužnosti, u sklopu svojih planiranih vojnih zadaća, a sve se događalo prije dva mjeseca.  

Uz to, švercera su prerušili. On je u vojnu bazu, a onda i u helikopter, ušao u odori vojnog pilota. Muškarac je otprije poznat policiji. 

Iako se u vojnim krugovima o ovom događaju zna već neko vrijeme, sve se krilo od javnosti. Međutim, zadarska policija je još 8. kolovoza izvijestila kako je "pala" četvorka sa gotovo osam tisuća komada streljiva. Iako nije rečeno o kome se radi, doznajemo kako je to upravo događaj sa Zemunika.

Kako stoji u tom izvješću, policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta, Službe kriminalističke policije, PU zadarske proveli su kriminalističko istraživanje nad četiri državljana RH u dobi 36, 40, 41 i 42 godina, radi sumnje u počinjenje kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Tijekom provođenja opsežnog kriminalističkog istraživanja na području grada Zadra i okolice, kod njih je pretragom doma, poslovnog prostora, osobnih automobila i plovila, pronađena veća količina streljiva vojnog podrijetla kalibra 5,56X45mm - ukupno 6.593 komada, 31 komad streljiva kalibra 12,7 50 BMG, 908 komada streljiva vojnog podrijetla kalibra 7,62 mm, 416 komada streljiva kalibra 7,9 mm, također vojnog podrijetla, te više spremnika za streljivo koji primaju veći broj naboja nego što je to dozvoljeno temeljem Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. Dio streljiva potječe iz Domovinskog rata, dok je veći dio novijeg podrijetla. 

 36-godišnjak, koji se sumnjiči da je organizator ove kriminalne skupine i glavni nabavljač veće količine oružja, tada je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, dok su protiv 42, 41 i 40-godišnjaka podnesene kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru poradi počinjenja kaznenih djela „„Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“ iz čl. 331 st. 1 i 3. KZ-a.

Također je utvrđeno da su sva četvorica počinili veći broj prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, te će protiv njih biti podneseni optužni prijedlozi.

 

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije