USTAVNI SUD SLUŽBENO POTVRDIO DA SU PETORCI OSUMNJIČENOJ ZA GRUPNO SILOVANJE MALOLJETNICE NAKNADNIM PRITVARANJEM POVRIJEĐENA PRAVA NA SLOBODU Petorka završila "iza rešetaka" zbog pritiska javnosti?

USTAVNI SUD SLUŽBENO POTVRDIO DA SU PETORCI OSUMNJIČENOJ ZA GRUPNO SILOVANJE MALOLJETNICE NAKNADNIM PRITVARANJEM POVRIJEĐENA PRAVA NA SLOBODU

Ustavni sud RH u srijedu je i službenom objavom na svojim stranicama potvrdio da je sudac istrage Županijskog suda u Zadru Ivan Marković bio u pravu kada je petorici mlađih punoljetnika osumnjičenih za višestruko grupno silovanje maloljetnice iz okolice Zadra, nakon uhićenja istražni zatvor zamijenio mjerama opreza. Štoviše, utvrđeno je da je petorci rješenjem Županijskog suda u Zadru od 17.listopada kojim su, samo 24 sata prije najavljenih velikih prosvjeda "Pravda za djevojčice", ipak završili u zatvoru, povrijeđeno ustavno pravo na slobodu.

- Utvrđuje se da je u razdoblju od 17. listopada do 11. studenoga 2019. bilo povrijeđeno pravo na slobodu, zajamčeno člankom 22. Ustava Republike Hrvatske rješenjem Županijskog suda u Zadru od 17. listopada 2019. - navodi se u rješenju Ustavnog suda.

Zbog sumnje da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine u više navrata grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihovog mjesta. mladići su uhićeni 4.listopada. U policijskoj istrazi je utvrđeno da su silovanja snimali i mobitelom čime su godinu dana ucjenjivali djevojku kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, uz prijetnje da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane.

Nakon što ih je ispitao sudac Marković ih je pustio na slobodu uz mjere opreza. Zaključio je da opasnosti od ponavljanja djela nema, a što se tiče opasnosti od utjecaja na svjedoke i žrtvu među njima zaključio je da opasnost postoji, te je istražni zatvor zamijenio mjerama zabrane približavanja, te komuniciranja s žrtvom te javljanja u policijsku postaju dva puta mjesečno. Obrazložio je tada da je njegova odluka ispravna, te da je donio po svojoj procjeni na temelju stanja spisa, odnosno priloženih dokaza policije, uz kaznenu prijavu i odvjetnika osumnjičenih.

Na njegovu odluku žalilo se tužiteljstvo, a samo 24 sata prije najavljenih prosvjeda protiv odluke suca, Vijeće Županijskog suda u Zadru, u sastavu sudaca Enke Moković, Marijana Bitange i Borisa Babića, kao predsjednika vijeća, ujedno i predsjednika Županijskog suda u Zadru, pri samom kraju radnog vremena, prije isteka zakonskih rokova, preinačilo je Markovićevu odluku i odlučilo petoricu mladića vratiti u zatvor na mjesec dana.

Policija ih je u kasnim popodnevnim satima počela privoditi u istražni zatvor, a u prostorijama zadarske policije u međuvremenu su se mogli čuti povici zadovoljstva: „Victoria!”
Zastupnici optuženih mladića i danas tvrde da je sudac Marković napravio ono što je jedino mogao, odnosno da je postupio u skladu sa zakonom i pustio osumnjičenike na slobodu jer drugog izbora nije imao.

- Odluka je donesena dva dana nakon što su nestali razlozi za istražni zatvor. Samim time odluka ima deklarativni karakter, te više pruža nekakvu zadovoljštinu osumnjičenicima. Ono što je nama bilo bitno kao obrani jest da pošaljemo sudu jasnu poruku da nećemo tolerirati odstupanja od bilo kakvih zakonom propisanih procedura i načela koji su bitna za određivanje istražnoga zatvora - izjavio je Boris Grgić, odvjetnik jednog od osumnjičenih Boris Grgić. Iako je samo njegov branjenik podnio tužbu Ustavnom sudu, odluka se, kažu njihovi odvjetnici, odnosi na sve osumnjičenike, te su svi dobili isto rješenje na svoje adrese. Iz rješenja Ustavnog suda, kažu odvjetnici, može se iščitati kako je Vijeće mladićima odredilo pritvor bez pravnog obrazloženja.

Odvjetnica žrtve silovanja Sanja Bezbradica Jelavić koja je nakon puštanja mladića na slobodu rekla kako se žrtva i njeni roditelji boje predala je zahtjev Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru za izuzećem zadarskog suda kad krene suđenje.

- Sada ne mogu ništa komentirati jer moram najprije pročitati odluku Ustavnog suda. Još je nisam vidjela – rekla je u srijedu.
Iako se odlukom Ustavnog suda može zaključiti kako je Vijeće Županijskog suda donijelo odluku pod priskom javnosti, Ustavni sud je odbio dio iste žalbe koji se odnosi na prigovor o nepristranosti suda. To znači da Županijski sud u Zadru i njegov sastav jamče dovoljno sigurnosti, kojom isključuju svaku opravdanu sumnju u eventualnu pristranost suda, odnosno sudaca.

- U konkretnom predmetu doneseno je rješenje o tajnosti istrage, te će se odluka u cijelosti objaviti po prestanku tajnosti postupka- navodi se u odluci Ustavnog suda. Kada će završiti istraga ovog slučaju koji je na noge digao hrvatsku javnost, još se ne zna. Dosad su ispitani svjedoci, te žrtva silovanja 16-godišnjakinja koja je saslušana putem video-linka.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije