LUDI POČETAK STUDENOG, ZORAN VAKULA NAJAVIO NOVU PROMJENU VREMENA Temperature ponovno radikalno rastu, ali to je jedina dobra vijest

LUDI POČETAK STUDENOG, ZORAN VAKULA NAJAVIO NOVU PROMJENU VREMENA

Osim pada temperature zraka, u većini Hrvatske i kiše, ovu je promjenu vremena u četvrtak upotpunio i snijeg ponegdje u gorju, kaže meterolog Zoran Vakula za HRT.

- No neće se dugo zadržati jer nam već od pretežno suhog i barem djelomice sunčanoga petka slijedi zamjetan porast temperature, najprije u gorju, od vikenda i u nizinama. Valja nam se prilagoditi južini, iznadprosječnoj toplini i čestoj kiši, koja će potrajati vrlo vjerojatno cijeli sljedeći tjedan, možda i dulje - upozorava Vakula:

- Pritom će tlak zraka sve do ponedjeljka padati, pa će se s ponegdje i oko 1027 hektoPascala u noći sa srijede na četvrtak - do ponedjeljka ujutro spustiti i na ispod 1000 hPa. Pripremimo se na južinu i nepovoljne biometeorološke prilike, te se nemojmo iznenaditi budemo li mi, ili netko uokolo nas razdražljiviji nego inače, ili pospaniji, neraspoloženiji... Unatoč blagom porastu tlaka - znatnijeg poboljšanja neće biti ni u sljedećem tjednu, a ni dugotrajnije stabilizaciju vremena.

Vakula tvrdi da će za većinu vjerojatno najpovoljnije vrijeme biti ovoga petka - tijekom kojeg će gotovo diljem Hrvatske biti barem ponekog sunčanog sata, ali i još dosta oblaka, osobito u kopnenom području, gdje će ujutro biti mjestimične magle i slabog mraza. Od vikenda će biti toplije, ali i vjetrovitije, oblačnije i kišovitije, uz gotovo svakodnevno moguću povremenu kišu, te uz južni i jugozapadni vjetar, često umjeren, u gorju i jak, na Jadranu i jači, a nevolje bi nekima moglo prouzročiti i jako jugo, osobito u nedjelju ponegdje vjerojatno i olujn...

- Od studeni studenoga do daljnjega - ni "s"!

Tjedna prognoza

U noći na petak će se u dijelu istočne Hrvatske razvedravati pa će ujutro biti mjestimične magle i slabog mraza, posebice u Podravini i zapadnoj Slavoniji. Uz djelomice sunčano vrijeme i slab jugoistočnjak poslijepodnevna će temperatura biti od 9 do 11 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako relativno svježe kao na istoku, pri čemu ipak danju manje nego u četvrtak, uz djelomice sunčano vrijeme, ali ujutro više, uz mjestimične "minuse" i maglu.

Magle i niskih oblaka bit će i po nekim kotlinama Gorskoga kotara i Like, dok će na sunčanijem sjevernom Jadranu još i prijepodne puhati gdjegod umjerena i jaka bura, uglavnom do jutra podno Velebita i s olujnim udarima. Najniža temperatura zraka od -2 do 2 °C, u unutrašnjosti Istre oko 4 °C,  a uz more 7 do 10 °C, na udaljenijim otocima i oko 12 °C, a najviša 13 do 16 °C, u gorju 4 do 8 °C.

U Dalmaciji i dalje toplije, ali uz hladnije jutro od nego u četvrtak i temperaturu zraka u unutrašnjosti mjestimice i samo 1 do 5 °C. Poslijepodne 16 do 21 °C, uz pretežno sunčano vrijeme, ponegdje uz prolazno umjerenu naoblaku, te još i prijepodne često umjerenu buru, gdjegod i jaku, samo rijetko uz mogućnost olujnih udara.

Bure, u početku još i ponegdje umjereno valovitog mora, bit će i na jugu Hrvatske, ali danju mirnije, uz slabiji vjetar, uglavnom s jugoistoka, te uz većinom sunčano vrijeme i najvišu temperaturu od 18 do 20, ujutro pak 13 do 15 °C, u unutrašnjosti i oko 9 °C.

Od vikenda toplije, ali i oblačnije, vjetrovitije, kišovitije...

U nastavku ovoga tjedna i u prvom dijelu novoga opet toplije, ali i vjetrovitije i oblačnije nego u petak, te u većini kopnenih krajeva povremeno uz kišu, obilniju u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije - a malo će je pasti, ponegdje možda i nimalo - u Podunavlju. Puhat će često umjeren, gdjekad i jak južni i jugozapadni vjetar, mjestimice i jugoistočni, a prije toga - u subotu ujutro još će biti mjestimične magle.

Na Jadranu će biti još vjetrovitije nego na kopnu, uz umjereno i jako jugo, u nedjelju mjestimice vjerojatno i olujno jugo i oštro - južni vjetar, a u ponedjeljak je prolazno moguć i lebić - jugozapadnjak. Valja upozoriti i na čestu kišu, ponegdje i obilniju - u subotu osobito na sjevernom dijelu, zatim i na južnom, piše HRT.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije