ODLUKA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE Nakon sukoba lokalnog stanovništva sa Sašom Elesom, zabranjen izlov školjkaša u Paškom zaljevu!

ODLUKA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE

Na temelju članka 12. stavka 5. Zakona o morskom ribarstvu ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković donijela je 9. listopada odluku o zabrani sakupljanja školjkaša (Bivalvia), puževa (Gastropoda), spužava (Spongia) i bodljikaša (Echinodermata) u Paškom zaljevu.

- Ovom Odlukom se radi znanstvene evaluacije stanja bioloških resursa u svrhu održivog upravljanja biološkim bogatstvima zabranjuje sakupljanje školjkaša (Bivalvia), puževa (Gastropoda), spužava (Spongia) i bodljikaša (Echinodermata) u razdoblju od dana stupanja na snagu ove Odluke do 15. listopada 2020. godine u akvatoriju Paškog zaljeva omeđenog spojnicom Rta Sušac (φ 44° 29,290', λ 15° 2,939') i Rta Sv. Nikola (φ 44° 28,770', λ 15° 2,580') – stoji u odluci ministrice.

Na taj je način Ministarstvo poljoprivrede, barem privremeno, razriješilo spor između lokalnih ribara i školjkara, te Saše Elesa vlasnika ribarskog obrta „Polip“ koji se bavio izlovom školjaka u Paškoj uvali. On je još 2018. godine prijavio niz napada koje doživljava na paškom području. Kako je tada tvrdio, radilo se o pokušajima nekih mještana s Paga – njegovih bivših suradnika s kojima je zajedno radio na paškom području – da ga, nakon što su odlučili samostalno nastaviti posao – otjeraju iz paškog akvatorija. Prijavio je da se pri tome služe zastrašivanjima, prijetnjama, pa čak i napadima na njegov život kruženjem gliserom iznad njega dok roni, bacanjem sidra, čak i repetiranjem pištolja.

- Sve sam to prijavio policiji, ali se bojim za svoj život i policiju jer zadarska policija vrlo mlako reagira na moje prijave, a imam saznanja da su pojedini policajci direktno involvirani u to, kao i dužnosnici paških vlasti koji također imaju svoje interese u svemu ovome. Ovo sve skupa traje već mjesecima, a sad je kulminiralo – kazao je tada Eles.

Policija je tada reagirala i angažirala ribarsku inspekciju Ministarstva poljoprivrede. Utvrđeno je da Elesova tvrtka koja je registrirana za ribarenje, odnosno školjkarenje,  ima legalnu dozvolu, ali je reagirala i struka zbog bojazni da se zbog prekomjernog izlova školjaka ne devastira Paški zaljev, pa je uslijedila zabrana, kako za Elesa, tako i za lokalne školjkare.

Izlov školjaka vrlo je unosan biznis, jer se za kilogram u izvozu dobiva 6,5 eura. 

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

IZGRADNJA „LOVAČKE KUĆE” U POLAČI PRIJAVLJENA GRAĐEVINSKOJ INSPEKCIJI „Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”

„Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”
Aktualni načelnik Polače Tomislav Prtenjača već je sada 99 posto siguran da se sljedeće godine više neće kandidi...
„Nije bilo natječaja, ne zna se tko radi, plaća se na crno...” Tomislav Prtenjača: „Sve je u redu samo kada se ništa ne radi – više se neću kandidirati za načelnika!”