PROPAO DOGOVOR VLADE I UČITELJA Sindikalni povjerenik Jere Bilan: Zadarski nastavnici sutra kreću u štrajk!

PROPAO DOGOVOR VLADE I UČITELJA

Nakon neuspjelog mirenja s Vladom RH koja je odbacila zahtjeve za 6,11 postotnim povećanjem plaća u školstvu, učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama u četvrtak kreću u štrajk. Što to znači za zadarski djecu i hoće li zadarski profesori štrajkati upitali smo Jeru Bilana, županijskog povjerenika nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama. 

- U četvrtak u osam sati ujutro u svim školama se održava zbor zaposlenika gdje se ljudi izjašnjavaju o tome podržavaju li ili ne najavljeni štrajk. Ravnatelj potom organizira nastavu s dijelom zaposlenika koji ostaju raditi, govori Bilan koji je uvjeren da zaposlenici u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja nisu zadovoljni svojim statusom jer su nositelji reformi i zato što im se povećao opseg poslova i radnih zadataka.

- Uvedena je kurikuralna reforma, Škola za život, a i posebna vrsta online edukacije "Loomen" koja od djelatnika traži višesatnu angažiranost van radnog vremena. Ovaj štrajk je borba za dostojanstvo profesije jer su nastavnici u školama najmanje plaćeni od svih djelatnika u javnim službama, ističe Bilan dodajući kako će se ovog puta štrajk provoditi cirkularno. U četvrtak štrajkaju svi, a nakon toga štrajkat će se po županijama diljem Hrvatske, no kada će koja županija štrajkat nije poznato.

- Kada dođe vrijeme za to, znat će se. Na ovaj način ostvarit će se kontinuitet štrajka. Naši zahtjevi su jasni, 6,11 posto za sve zaposlenike uključujući i administrativno-tehničko osoblje, odgajatelje, kuharice i sve druge. Vlada financira državna jamstva propalim brodogradilištima, 250 milijuna daje Croatia airlinesu, a kada treba ulagati u budućnost zemlje onda tvrdi da nema novaca. To je potpuno neprihvatljivo ponašanje, zaključuje Bilan koji nam je kazao kako će u osnovce svakako netko čuvati i kako malena djeca neće biti prepuštena sama sebi.

 

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

EKSKLUZIVNO: NEZAPAMĆEN ZLOČIN U OKOLICI ZADRA Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!

Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!
Zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su od kolovo...
Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!