TKO ZARAĐUJE NA POSTAVLJANJU JUMBO PLAKATA KOJI SE ZADROM ŠIRE KAO POŠAST?? Nastavlja se dugogodišnje bezakonje: komunalci u rujnu kontrolirali postavljanje 65 reklamnih panoa, a izdali su 34 rješenja o uklanjanju i 31 obavezni prekršajni nalog!

TKO ZARAĐUJE NA POSTAVLJANJU JUMBO PLAKATA KOJI SE ZADROM ŠIRE KAO POŠAST??

Taman kada su Zadrani pomislili da će puštanjem u promet novoizgrađene prometnice nova zgrada Poliklinike konačno biti "oslobođena" čvrstog zagrljaja jumbo plakata, oni su se – ponovno pojavili! S južne strane Poliklinike ogromni su plakati bili uklonjeni dok je cesta građena, ali su sada vraćeni, dok sa zapadne strane, prema gradu, nikada nisu ni bili maknuti, pa ogromni billboardi iznova zaklanjaju pogled s obje prometnice na najveći dio prizemlja Poliklinike.

Jumbo plakati su stara zadarska priča koja se vuče godinama, ali unatoč tome nitko nema precizne podatke koliko ih je po gradu postavljeno i uz čiju suglasnost. Koliko u tom nezaustavljivom lovu na sve zagađeniji javni prostor i pažnju prolaznika ima nelegalnih jumbo plakata, možda najbolje ilustrira jedan svježi podatak iz zadarske gradske uprave.

Samo u proteklom mjesecu gradski su komunalci napisali 65 zapisnika, a izdana su čak 34 rješenja o uklanjanju i 31 obavezni prekršajni nalog!

Dakle, kod više od polovine tih plakata otkrivene su nezakonitosti i nepravilnosti! Tvrtke registririrane za postavljanje jumbo plakata, ali i vlasnici zemljišta na kojima su nelegalno postavljeni, očigledno toliko dobro zarađuju da ih ne mogu omesti niti kazne gradskih komunalaca koji s 10.000 kuna kažnjavaju tvrtku, a njenu odgovornu osobu s dodatnih 2.000 kuna. Zarada od postavljanja reklama sve pokrije.

-Na javnim površinama korisnici mogu ishodovati odobrenje Grada Zadra jedino putem javnog natječaja. Za nelegalno postavljene panoe na javnim površinama ovlasti redarstva sežu i do uklanjanja, dok na privatnim površinama, uz suglasnost vlasnika, korisniku je potrebno i odobrenje temeljem procjene povjerenstva je li reklamni pano u skladu s uvjetima propisanim Odlukom o reklamiranju na području Grada Zadra, kaže komunalni pročelnik Robertino Dujela priznajući da je broj tih plakata u stalnom porastu.

Postavljanje jumbo plakata oko Poliklinike, pročelnik Dujela objašnjava ovako:

-Prvi Ugovor za tu lokaciju za velike reklamne panoe je iz 2007. godine, a trenutno aktivni je ugovor iz 2014. godine. Panoi su postavljeni na zemljištu u vlasništvu i uz suglasnost vlasnika, Opće bolnice Zadar. Kako su u međuvremenu mijenjani gabariti državne prometnice, za novo podizanje reklamnih panoa potrebno je da korisnik ishoduje i novu suglasnost Hrvatskih cesta uz prethodnu suglasnost vlasnika. Ugovorne obaveze za navedene velike panoe korisnik je prema Gradu Zadru podmirio za cijelu tekuću godinu. Komunalno redarstvo će evidentirati njihov novi položaj na terenu te sukladno propisanoj regulativi postupati prema korisniku velikih panoa i vlasniku zemljišta, zaključuje Dujela i dodaje da su obaveze prema Gradu plaćane i za vrijeme gradnje prometnice iako reklamni panoi nisu bili istaknuti.

Koliko se novca od jumbo plakata slije u gradski proračun?

Po podacima koje nam je dostavio pročelnik za financije Ivan Mijolović, Grad Zadar od zakupa za lokacije na kojima su postavljeni reklamni panoi prošle je godine imao prihod od milijun i 173.378 kuna. Iz gradskih podataka proizlazi da su najveći igrači na lokalnom tržištu oglašavanja zadarska tvrtka "Media oglasi" i austrijski "Europlakat" s prošlogodišnjim uplatama od 174.529 odnosno 113.664 kune.

Pritom, pročelnik Mijolović kaže da u proračun stiže i dodatnih 2,8 milijuna naknada za postavljanje različitih manjih reklamnih poruka. Dugogodišnje pitanje je jednostavno: koliki bi gradski prihod bio kada bi makar većina tih jumbo plakata bila potpuno legalno postavljena?

"Media oglasi" godinama "prekrivaju" autobuse "Liburnije"

Autobusi "Liburnije" već su godinama prekriveni različlitim reklamama, a već godinama taj posao za komunalnog prijuevoznika obavlja tvrtka "Media oglasi". Direktor Edvin Šimunov kaže da se svaki put taj posao dodjeljuje javnim natječajem, te da je na prošli natječaj stigla samo ponuda tvrtke "Media oglasi" s kojom je potpisan trogodišnji ugovor. Godišnje, "Media oglasi" plaćaju "Liburniji" 151.000 kuna.

Vlasnici "Media oglasa" su Ivica Blašković i Dean Golem, u vrlo su bliskim poslovno-političkim odnosima s lokalnim vlastima i HDZ-om, a tvrtka im je prošle godine imala ukupan prihod od 8,8 milijuna kuna i dobit od 650.000 kuna.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

FOTO I VIDEO S PRIVOĐENJA: ODLUKA IZVANRASPRAVNOG VIJEĆA ŽUPANIJSKOG SUDA Osumnjičeni za grupno silovanje maloljetnice u okolici Zadra ipak završili u pritvoru, privedena sva petorica; Roditelji jednog od mladića negodovali: Prava istina tek će se saznati

Osumnjičeni za grupno silovanje maloljetnice u okolici Zadra ipak završili u pritvoru, privedena sva petorica; Roditelji jednog od mladića negodovali: Prava istina tek će se saznati
Pet mladića osumnjičenih za silovanje 16-godišnjakinje iz okolice Zadra koje je sudac istrage Ivan Marković pust...
Osumnjičeni za grupno silovanje maloljetnice u okolici Zadra ipak završili u pritvoru, privedena sva petorica; Roditelji jednog od mladića negodovali: Prava istina tek će se saznati

OTKRIVAMO: ZAŠTO JE SUDAC MARKOVIĆ PUSTIO PETORKU PRIJAVLJENU ZA GRUPNO SILOVANJE Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!

Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!
Zašto je sudac Ivan Marković pustio na slobodu pet mlađih punoljetnika osumnjičenih za višestruko grupno silovan...
Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!

KOMENTAR: SLUČAJ SILOVANJA MALOLJETNICE OTEO SE KONTROLI Što će biti ako mladići nisu krivi? Histerija je posljedica nepovjerenja u sudstvo, a sudstvu ne vjerujemo sustavno jer ne ispravlja vlastite greške, nego se svi međusobno pokrivaju i bježe od svake odgovornosti!

Što će biti ako mladići nisu krivi? Histerija je posljedica nepovjerenja u sudstvo, a sudstvu ne vjerujemo sustavno jer ne ispravlja vlastite greške, nego se svi međusobno pokrivaju i bježe od svake odgovornosti!
Ne zaustavi li se pod hitno histerija nastala zbog slučaja “grupno silovanje djevojčice u okolici Zadra&rd...
Što će biti ako mladići nisu krivi? Histerija je posljedica nepovjerenja u sudstvo, a sudstvu ne vjerujemo sustavno jer ne ispravlja vlastite greške, nego se svi međusobno pokrivaju i bježe od svake odgovornosti!

KOMENTAR: KOLIKO IH JE KOJI SU UVJERENI DA JE 'MALA UŽIVALA' I 'SAMA TO TRAŽILA'? Na skalama Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio u šumu. Bilo ih je pet ili šest. To grupno silovanje nitko nije prijavio.

Na skalama Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio u šumu. Bilo ih je pet ili šest. To grupno silovanje nitko nije prijavio.
Na skalama šibenske Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio na Šubićevac. Bilo ih...
Na skalama Gimnazije šaptalo se o tome. Ona je bila zaljubljena, on ju je namamio u šumu. Bilo ih je pet ili šest. To grupno silovanje nitko nije prijavio.