FOTO: ZATVARANJEM MURAJA NESTALO 117 PARKIRALIŠNIH MJESTA Ukida se i parking ispod Sv. Marije! Stanovnici Poluotoka: pretvaramo se u geto! Montažne garaže niču na Đilu i Ravnicama?!

FOTO: ZATVARANJEM MURAJA NESTALO 117 PARKIRALIŠNIH MJESTA

Krkljanca u ponedjeljak ujutro na početku Bedema zadarskih pobuna nije bilo – policijska prometna signalizacija, postavljena na samom početku ulice, na križanju s Ulicom Narodnog lista, označavala je da skretanje na Muraj znači skretanje u – slijepu ulicu.

Dodatno je postavljena i velika zaštitna mreža, pa su se i oni rijetki vozači koji još uvijek nisu čuli da se Muraj trajno zatvara za promet, na tom mjestu okretali i mijenjali pravac.

Bager je počeo sa radom, a „platila“ su samo dva automobila koje je odnijela pauk služba.

- Automobili koji su parkirani dalje, na potezu prema sredini Muraja, bit će, vjerujem, na vrijeme sklonjeni od strane vlasnika. Da bismo počeli radove, na početku ulice pauk je morao maknuti dva automobila, ostalo će ići vremenom – kazao je ujutro na gradilištu pročelnik gradskog Odjela za EU fondove Šime Erlić.

Ukupno, sa gradskih bedema „nestat“ će 117 parkirališnih mjesta i ta činjenica stvara problem mnogim Zadranima, kako onima koji žive na Poluotoku, tako i onima koji dolaze svakodnevno u staru gradsku jezgru.

Parkirališta su „nestajala“ pomalo – dva mjesta za opskrbu, dva za taksi vozila i dva za električne automobile, pa odjednom cijela strana ulice uz Tehničku školu gdje su najprije bili turistički autobusi a sada su motocikli ili nema nikoga, potom je zabranjeno parkiranje na jednoj strani Ulice Narodnog lista, te konačno na cijeloj desnoj strani Muraja.

U petak ujutro, međutim, gužva nije vladala na potezu od Jazina prema staroj Tehničkoj školi, već na Liburnskoj obali, gdje je kolona započinjala malo nakon semafora u Jazinama. Liburnska obala ostala je jedina prometnica kojom se može obići Poluotok, dok se Muraj, prema projektu ZADAR BAŠTINI, uređuje u atraktivnu šetnicu. Za sada se, kako je poznato, može prometovati samo do Muzeja antičkog stakla, te na kraju ulice suprotnom stranom do Gardena i hotela Bastion.

- Grad Zadar radi na trajnom rješenju rasterećenja Poluotoka od vozila i prometa kroz projekt izgradnje javne garaže na Ravnicama. Također, po skorašnjem završetku Branimirove obale, građanima i gostima Zadra ponovno će biti dostupno parkiralište kod Ljepotice te će se na području Jazina i Ravnica proširiti postojeći kapaciteti za parkiranje – priopćeno je iz zadarske Gradske uprave, no kada će se zaista riješiti goruće pitanje parkirališnih mjesta ipak nije posve jasno.

Štoviše, pouzdano doznajemo da će s Poluotoka trajno biti „izbrisano“ parkiralište koje vozači koriste kod crkve Sv. Marije, na oba nivoa.

Dok se za taj prostor još ne zna kada će automobilima biti zabranjeno parkiranje, za novouređenu površinu kod „Ljepotice“ tvrdi se da će parkiralište biti dostupno sredinom listopada.

Većini ljudi koji na Poluotok dolaze vozilima, čini se da će, osim već malobrojnih parkirališnih mjesta u staroj gradskoj jezgri, najbliža točka do Poluotoka za parkiranje biti Jazine i Ravnice: iz Grada je potvrđeno da će se na prostoru nekadašnjeg „Đila“ graditi montažna garaža koja bi na katu mogla primiti više od stotinu automobila, a da bi se prostor na Ravnicama (gdje je sada pauk služba) trebao urediti i sanirati do početka sezone. Iako se o tom prostoru razmišlja kao o idealnom za izgradnju (još jedne) montažne garaže, stvar komplicira činjenica da se radi o državnom zemljištu.

Stanovnici Poluotoka podržavaju uređenje grada, ali zatvaranje Muraja za njih je, kazali su nam u ponedjeljak, alarm da će se Poluotok pretvoriti u geto u kojem neće biti moguće živjeti, jer će nedostajati osnovni sadržaji. Uključujući i parkirališna mjesta, jer stanovnici Poluotoka, osim cijenom, ni na koji način nisu zaštićeni osiguranim parkirališnim prostorima, pa ljeti praktično ne mogu do svojih domova.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

EKSKLUZIVNO: NEZAPAMĆEN ZLOČIN U OKOLICI ZADRA Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!

Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!
Zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su od kolovo...
Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!

OTKRIVAMO: ZAŠTO JE SUDAC MARKOVIĆ PUSTIO PETORKU PRIJAVLJENU ZA GRUPNO SILOVANJE Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!

Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!
Zašto je sudac Ivan Marković pustio na slobodu pet mlađih punoljetnika osumnjičenih za višestruko grupno silovan...
Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!

ŽRTVE TREBAJU MIR Objavljujući fotografije navodnih silovatelja iz okolice Zadra radite točno ono što je nesretna maloljetnica htjela izbjeći. Ako vam je stvarno stalo do žrtve, prestanite

Objavljujući fotografije navodnih silovatelja iz okolice Zadra radite točno ono što je nesretna maloljetnica htjela izbjeći. Ako vam je stvarno stalo do žrtve, prestanite
Na valu ogorčenja neučinkovitim pravosudnim sustavom veliki dio javnosti pokušava dati svoj doprinos ispravljanj...
Objavljujući fotografije navodnih silovatelja iz okolice Zadra radite točno ono što je nesretna maloljetnica htjela izbjeći. Ako vam je stvarno stalo do žrtve, prestanite