SLUČAJ OŠ PETRA ZORANIĆA U NINU ILI KAKO STRANAČKA SITNEŽ HDZ-A OŠTRI ZUBE NA HNS-U Izjava pročelnika Šimunića (HDZ) je čisti pokušaj manipulacije. Povjerenstvo škole mora provesti naređenje Prosvjetne inspekcije i ukinuti odluku o smjeni ravnatelja Vukovića!

SLUČAJ OŠ PETRA ZORANIĆA U NINU ILI KAKO STRANAČKA SITNEŽ HDZ-A OŠTRI ZUBE NA HNS-U
Ivan Šimunić
Ravnatelj Tonći Vuković

Predsjednik Povjerenstva Osnovne škole "Petar Zoranić" u Ninu Jurica Vučetić ostao je neugodno iznenađen izjavom Ivana Šimunića, pročelnik upravnog odjela za školstvo Zadarske županije, koju je u utorak dao Slobodnoj Dalmaciji u vezi podnijete žalbe na naredbu Prosvjetne inspekcije da se ukine odluka o smjeni ravnatelja Tonća Vukovića.

PREOKRET U SLUČAJU SMJENE RAVNATELJA OŠ PETAR ZORANIĆ U NINU Zadarska županija protiv naređenja Prosvjetne inspekcije želi maknuti Vukovića! Šimunić: Povjerenstvo škole nije imalo namjeru postupiti po rješenju inspektora!

Pravorijek na ministarstvu

Podsjetimo, na naše pitanje po kojoj se osnovi Županija žalila na Rješenje Prosvjetne inspekcije, s obzirom na to da nije stranka u postupku, te što u samom Rješenju smatraju spornim, Šimunić je odgovorio da se "o pravnom interesu osnivača, a time i statusu stranke u postupku, o rješenju prosvjetnog inspektora odlučuje u drugom stupnju" odnosno, da će konačan pravorijek donijeti Ministarstvo obrazovanja.

Šimunić je nadalje izjavio da "prema našim informacijama, Povjerenstvo škole nije imalo namjeru postupiti po rješenju prosvjetnog inspektora. Radi se o pravno neraščišćenoj stvari u kojoj se ne može sa sigurnošću znati tko zastupa školu. Ima li škola ravnatelja ili nema? Treba li imenovati vršitelja dužnosti?".

– To što je rekao gospodin Šimunić nema nikakve pravne osnove. Nakon što je Prosvjetna inspekcija raspustila Školski odbor OŠ "Petar Zoranić" i imenovala Povjerenstvo, mi smo tehničko tijelo koje samo provodi odluke. Mi nemamo što razmišljati ili raspravljati o odlukama Prosvjetne inspekcije, jer se u ostalom radi o naređenju koje smo dužni provesti. Prema tome, na sjednici Povjerenstva u ponedjeljak mi smo htjeli provesti naredbu Prosvjetne inspekcije, ali smo to morali odgoditi jer smo dobili žalbu. Žalba naime odgađa usvajanje takve odluke dok se ne riješi na drugom stupnju, odnosno u Ministarstvu obrazovanja. Odakle pročelniku Šimuniću saznanje da mi nismo imali namjeru provesti naređenje Prosvjetne inspekcije, meni nije poznato, ali za to nema nikakve osnove – kazao nam je predsjednik Povjerenstva Jurica Vučetić, inače pravnik u Uredu državne uprave Zadarske županija.

Najniže politikantstvo

Ako dosad to i nije bilo eksplicite jasno, izjava županijskog pročelnika Šimunića (HDZ) u potpunosti opravdava javno iznesene sumnje i optužbe ravnatelja Vukovića da ga od prvog dana želi smijeniti politika jer kao najdugovječniji ravnatelj neke osnovne škole u Zadarskoj županiji, nije član niti jedne stranke. Odnosno, da je HDZ odlučio pod svaku cijenu skinuti njegovu glavu kako bi na ravnateljsko mjesto lokalni politički moćnici uhljebili nekog stranačkog "zaslužnika". Šimunić u ulozi pročelnika zapravo poslušnički odrađuje partijski zadatak i u svojoj izjavi pokušava manipulirati s Povjerenstvom sugerirajući da je HDZ spreman iskazati neposluh Prosvjetnoj inspekciji i suprotstaviti se njihovom zakonitom naređenju, samo kako bi srušio politički neželjenog kandidata.

Promatrači tvrde da ni to nije slučajno. Podsjećaju da je Prosvjetna inspekcija u nadležnosti Ministarstva obrazovanja kojeg vodi HDZ-ov koalicijski partner HNS. Nije ovo prvi put da HDZ-ova stranačka pješadija oštri zube na odlukama ministarstva svojih neželjenih koalicijskih partnera, a sve to ne bi li pokazali svoju moć kadroviranja u sustavu obrazovanja.

Da se zapravo radi o najnižem politikantstvu koje se prodaje pod interese i brigu za djecu i roditelje, dovoljno je podsjetiti na činjenicu da se lokalni HDZ nikad nije usudio suprotstaviti odlukama svojih stranačkih ministara i ministarstava. Naprotiv, i kada su HDZ-ovi resori donosili najnepovoljnije odluke za građane, lokalna stranačka mašinerija ih je u pravilu iz sve snage podržavala i opravdavala, a nerijetko i spinovima prikazivala u sasvim drugom svjetlu.

Hoće li im takva demagogija uspjeti i ovaj put, vrijedi pričekati odluku Ministarstva obrazovanja koja se očekuje do 5. rujna, kada je zakazana nova sjednica Povjerenstva OŠ "Petra Zoranića" u Ninu.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

AFERA PRANJE NOVCA Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci" Marka Čuline Make (48): "Njegovo kriminalno ponašanje u međuvremenu je - progradiralo.."

Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije
Pod obrazloženjem da mu određivanjem istražnog zatvora nisu povrijeđena ljudska prava, već je njegovo kriminalno...
Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci" Marka Čuline Make (48): "Njegovo kriminalno ponašanje u međuvremenu je - progradiralo.."

BROJ PROMETNIH NESREĆA RASTE, ALI RASKRIŽJE U MURVICI OSTAJE JEDNA OD NAJOPASNIJIH CRNIH TOČAKA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za "petlju" je istekla, a načelnik Lončar za sve optužuje Hrvatske ceste i predlaže izgradnju – tunela!

Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za
U Murvici je na raskrižju Jadranske magistrale i županijske ceste 6011 koja od Zemunika vodi do Nina u ponedjelj...
Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za "petlju" je istekla, a načelnik Lončar za sve optužuje Hrvatske ceste i predlaže izgradnju – tunela!