FOTO: HOĆE LI GRAD ZADAR MORATI TRAŽITI NOVU RASVJETU MOSTA? Ronioci ni iz drugog puta nisu uspjeli pronaći pet čeličnih rukohvata koje je iščupala mikro oluja

FOTO: HOĆE LI GRAD ZADAR MORATI TRAŽITI NOVU RASVJETU MOSTA?

Velika potraga organizirana je u uvali Jazine ispod gradskog mosta. Znatiželjni pogledi građana i turista bili su uprti u more, svi su se pitali što se točno događa i što to ronilac pokušava pronaći.  

Sjećate se nedavnog olujnog nevremena koje je poharalo Zadar, kada je u trenutku polomljeno više stotina stabala i razbijeno nekoliko desetaka automobila? Mikro oluja je u tom svom makro naletu iščupala i sedam dijelova rukohvata s gradskog mosta. Baš ti dijelovi rukohvata, napravljeni od nehrđajućeg čelika, završili su u moru, pa ih je tvrtka Zadar sub u srijedu pokušala pronaći u muljevitom dnu uvale Jazine. 

- Prvo sve provjeri – kazao je Zoran Stipanić, vlasnik tvrtke Zadar sub, svome sinu Saši prije nego što je napravio prvi zaron. Ronio je Saša uzduž i poprijeko, lijevo desno, gore i dolje, ali dijelovima rukohvata ni traga ni glasa.
Ovo je inače već drugi put da se organizira "potraga" za otrgnutim dijelovima rukohvata. Dva su izronjena odmah nakon velike nevere, a još ih se pet krije negdje u podmorju uvale Jazine. U međuvremenu su radovi na izgradnji obalnog zida u Jazinama i južno vrijeme otežavali mogućnost organiziranja nove potrage, jer je more bili previše mutno, neprikladno za pretraživanje podmorja.

U potragu za rukohvatima, umjesto da se zamijene novima, krenulo se jer tvrtka koja ih je izradila prema posebnom kalupu više ne postoji. Stoga je dijelove od nehrđajućeg čelika potrebno ili pronaći ili se "baciti" u potpunu rekonstrukciju rukohvata mosta i ograde, a koliko bi to "zadovoljstvo" koštalo, nitko danas ne može procijeniti. Podsjetimo da je rukohvate kao nosače rasvjete mosta osmislio tandem poznatih arhitekata, Branko Silađin i Nikola Bašić, prema originalnom projektu. Ronilačku podnevnu akciju na plus 35 pratio je i pročelnik gradskog odjela za komunalne djelatnosti Robertino Dujela

- Gradski most zaslužuje temeljitu obnovu. Most je statički stabilan, što je utvrđeno nakon tragedije koja se dogodila u Genovi kada je Ministarstvo graditeljstva od svih jedinica lokalne samouprave zatražilo statičku procjenu. No ipak smatram kako bi se gradski most mogao dotjerati, odnosno kako bi trebalo zamijeniti pločnik i rukohvate. Kada ćemo se upustiti u tu akciju ne mogu s preciznošću reći, ali nećemo čekati puno vremena – kaže Dujela. 

Dok smo razgovarali s pročelnikom ekipa iz Zadra suba je vrijedno pretraživala pomorsko dno. Dubina mora na mjestu ispod mosta je nekih deset metara, no jedino je ispod mosta "tvrdo" dno na kojemu se sve bolje vidi. Nekih dva metra od mosta s lijeve i desne strane započinje zona mulja dubokog preko pola metra u kojem se ne vidi ni prst pred nosom. Iako je ronioc svaki pedalj ispod gradskog i uokolo pretražio, rukohvat nije uspio pronaći. Pronašli su zato jedan šešir koji je vjerojatno ispao nekom turistu dok se naginjao preko ograde mosta i ronilački nož. 

Možda će više sreće imati ekipa iz Kluba podvodnih aktivnosti Zadar koja u subotu ponovno dolaze pretraživati podmorje gradskog mosta. Ukoliko ni oni ništa ne pronađu Grad će biti primoran sadašnje rukohvate zamijeniti potpuno novim... 

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

AFERA PRANJE NOVCA Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci" Marka Čuline Make (48): "Njegovo kriminalno ponašanje u međuvremenu je - progradiralo.."

Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije
Pod obrazloženjem da mu određivanjem istražnog zatvora nisu povrijeđena ljudska prava, već je njegovo kriminalno...
Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci" Marka Čuline Make (48): "Njegovo kriminalno ponašanje u međuvremenu je - progradiralo.."

BROJ PROMETNIH NESREĆA RASTE, ALI RASKRIŽJE U MURVICI OSTAJE JEDNA OD NAJOPASNIJIH CRNIH TOČAKA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za "petlju" je istekla, a načelnik Lončar za sve optužuje Hrvatske ceste i predlaže izgradnju – tunela!

Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za
U Murvici je na raskrižju Jadranske magistrale i županijske ceste 6011 koja od Zemunika vodi do Nina u ponedjelj...
Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za "petlju" je istekla, a načelnik Lončar za sve optužuje Hrvatske ceste i predlaže izgradnju – tunela!