TVRTKA BIVŠEG SPLITSKOG GRADONAČELNIKA MORA PLATITI 200 TISUĆA KUNA Dječak slomio obje ruke i nogu nakon što je crtajući grafite propao kroz rupu u nedovršenoj zgradi Dalme u vlasništvu Kerumove tvrtke na zadarskom Boriku!

TVRTKA BIVŠEG SPLITSKOG GRADONAČELNIKA MORA PLATITI 200 TISUĆA KUNA

Tvrtka Kerum bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma kažnjena je novčanom kaznom od 200 tisuća kuna zbog nesreće u kojoj je 11-godišnjak iz Zadra slomio obje ruke i bedrenu kost nakon što je propao kroz deset metara visok nezaštićeni otvor s gradilišta nikada dovršenog poslovnog objekta Dalme na Trgu Alojza Stepinca.

Presudu je deset godina nakon nesreće na zadarskom predjelu Borik donijela sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić utvrdivši da trgovačko društvo kojeg je osnovao Kerum nije propisno osiguralo gradilište i građevinu koja se nalazi na neograđenom prostoru na kojem je gradnja započeta još 1986. godine. Kerumova tvrtka nad kojom je prošle godine otvoren stečaj, proglašena je krivom za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine iz nehaja zbog čega u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude novčanu kaznu mora platiti u državni proračun.

Nesreća se odigrala 6. svibnja 2008. godine na drugoj etaži nedovršene građevine gdje je 11-godišnjak s prijateljem krenuo crtati grafite. Dječak je stradao nakon što je krenuo natraške da vidi kako je crtež ispao. Pao je kroz rupu sve do podrumske prostorije.

Danas 23-godišnji Zadranin na sudu je ispričao kako i deset godina kasnije još trpi posljedice teškog ozlijeđivanja.
Sestra bivšeg gradonačelnika Splita Nevenka Bečić na sudu je priznala da je u inkriminiranom razdoblju bila direktor TD Kerum d.o.o. Split, te potpisala ugovor o kupoprodaji nekretnine. Rekla je da je bila ovlaštena potpisivati ugovore, ali da nije odlučivala što će se u ime društva kupiti ili prodati. Dodala je kako misli da su oni tu zgradu prodali prije nego što su ušli u posjed.

- Društvo Kerum je imalo preko 150 građevina što u vlasništvu što u zakupu i ja nikada nisam išla u te objekte, osim ako je bilo nekakvo svečano otvaranje - rekla je na sudu.
Istaknula je kako društvo Kerum nikada nije ušlo u posjed te nekretnine, već su ju prodali tvrtki Cubus lux Građenje d.o.o. Na sudu je međutim izvan svake sumnje utvrđeno da je vlasnik građevine bilo društvo TD Kerum d.o.o. što posebno proizlazi iz zemljišno knjižnog izvatka.

- Utvrđeno je da je okrivljena pravna osoba prije inkriminiranog događaja doista prodala građevinu, što proizlazi iz ugovora o kupoprodaji nekretnine od 26. travnja 2007. godoine. Međutim, kako kupac nije isplatio cijenu u cijelosti, nije bio upisan u zemljišne knjige što je pojasnila svjedokinja Nevenka Bečić. Obzirom da se vlasništvo nekretnine dokazuje zemljišnoknjižnim izvatkom prema kojemu je vlasnik građevine bila pravna osoba, isti je bio zadužen građevinu propisno osigurati i održavati u ispravnom stanju kako mu to Zakon nalaže- navela je sutkinja Ana Zrilić u obrazloženju presude. Dodala je i kako iz dopisa kojeg je kupac uputio okrivljenoj pravnoj osobi jasno proizlazi da kupac nije bio u posjedu nekretnine.

- Poradi toga sud nije vjerovao Nevenki Bečić kada svojim iskazom nastoji okrivljenu pravnu osobu obraniti od kaznene odgovornosti- navela je sutkinja Općinskog suda u Zadru nakon postupka koji se vodi prema optužnici podignutoj 2016.godine.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

KREĆE NAJVEĆI ZADARSKI PROMETNI PROJEKT VRIJEDAN 26 MILIJUNA KUNA Tuđmanova ulica proširuje se za javni prijevoz i bicikliste, ali to je samo početak: čitav grad se uvezuje u Inteligentni transportni sustav kojim će se upravljati iz jednog mjesta

Tuđmanova ulica proširuje se za javni prijevoz i bicikliste, ali to je samo početak: čitav grad se uvezuje u Inteligentni transportni sustav kojim će se upravljati iz jednog mjesta
Uređenje Ulice dr. Franje Tuđmana dio je projekta implementacije Inteligentnog transportnog sustava (ITS) Zadra ...
Tuđmanova ulica proširuje se za javni prijevoz i bicikliste, ali to je samo početak: čitav grad se uvezuje u Inteligentni transportni sustav kojim će se upravljati iz jednog mjesta

POLICIJA UHITILA 'NENU TALIJANA' ZBOG SUMNJE U PREPRODAJU DROGE Kod Mattea Bajla (48) iz Zadra pronašli 40 grama kokaina, 40 tisuća eura i dva pištolja! Zašto je promijenio ime i zašto je policija provalila u njegovu kuću na Smiljevcu...

Kod Mattea Bajla (48) iz Zadra pronašli 40 grama kokaina, 40 tisuća eura i dva pištolja! Zašto je promijenio ime i zašto je policija provalila u njegovu kuću na Smiljevcu...
Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske dovr...
Kod Mattea Bajla (48) iz Zadra pronašli 40 grama kokaina, 40 tisuća eura i dva pištolja! Zašto je promijenio ime i zašto je policija provalila u njegovu kuću na Smiljevcu...

VIDEO: UHIĆENJA I PRETRESI DOMOVA U ZADARSKOM ZALEĐU ZBOG GRAFITA PROTIV PUPOVCA Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti. Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!

Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti.  Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!
Policija je pretražila više kuća, te privela više osoba sa šireg područja Zadarske županije zbog prijetećih graf...
Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti. Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!