KOMENTAR ROBERTA BAJRUŠIJA NAKON SERIJE NASILJA PROTIV SRBA Svatko tko voli Hrvatsku mora shvatiti da je sadašnji nacional-šovinizam najveća opasnost za budućnost ove države

KOMENTAR ROBERTA BAJRUŠIJA NAKON SERIJE NASILJA PROTIV SRBA

Ne kaže se uzalud da zlo dolazi iz mraka. U općini Biskupija pokraj Knina skupina maskiranih divljaka napala je goste kafića koji su gledali utakmicu Crvene zvezde. Petnaestak maskiranih napadača upalo je u kafić i počelo tući ljude koji su gledali play-off kvalifikacija za Ligu prvaka u Bernu između Crvene zvezde i Young Boysa. Među napadnutim gostima bilo je žena i djece, ozlijeđeno je petero ljudi, a među onima kojima je trebala medicinska pomoć bilo je i jedno devetogodišnje dijete, piše Jutarnji list.

PLENKOVIĆ O NAPADIMA NA GRAĐANE SRPSKE NACIONALNOSTI 'To je očito bilo s predumišljajem. Treba poduzeti sve da se ti počinitelji otkriju i kazne'

Ako su zakrabuljeni šovinisti ciljali razbiti nekoliko glava - uspjeli su. Ali ako su namjeravali osramotiti Hrvatsku - uspjeli su, još i više.

Šovinistički napadi u ovoj zemlji postaju redoviti. Proljetos su u Splitu napadnuti vaterpolisti iz Srbije, nedavno u Supetru sezonski radnici iz Vukovara, bušenje guma na autima je uobičajeno, a tek pošto je malo utihnula priča o premlaćivanju ljudi koji su gledali utakmicu Crvene zvezde, u Rijeci je pretučen Dobrivoje Arsić, 70-godišnji srpski povratnik, kojega je skupina nepoznatih osoba najprije izvrijeđala na nacionalnoj osnovi. Odmah nakon verbalnog napada Arsić je pozvao policiju, no kako se njihov dolazak odužio, uslijedio je i fizički napad. Dodajmo ovome i ljetošnje napade i uvrede koje su doživljavali strani turisti i tamnoputi gosti koji su došli u Hrvatsku, i tako također osramotili našu državu.

Najgore od svega, recentni napadi na Srbe događaju se u razdoblju kada hrvatsko-srpski odnosi nisu pretjerano loši. Proslava, odnosno, žalovanje zbog Oluje su prošli prilično mirno, posljednjih mjeseci iz Srbije gotovo da nema reakcija na događaje u Hrvatskoj, a SDSS i Milorad Pupovac su lojalni HDZ-ovi partneri koji Plenkovićevoj Vladi ne postavljaju nikakve zahtjeve koji bi mogli iritirati hrvatsku javnost. Naposljetku, sportaši koji su nacionalni idoli i u Srbiji i u Hrvatskoj se druže međusobno, pa Luka Modrić u Realu brine o pridošlom Luki Joviću, dok Novak Đoković redovito naglašava (iako mu to zamjera puno Srba) da navija za hrvatske nogometaše, a za trenera je uzeo Gorana Ivaniševića.

Unatoč svemu nabrojanom, Hrvatska je u posljednje vrijeme preplavljena slučajevima šovinističkog nasilja, a najčešća meta su pripadnici srpske zajednice. Kada se ovakvi slučajevi ponavljaju, potpuno razumljivo je da su odgovorni oni koji su na vlasti.

U sveopćem rasističkom ludilu ipak ima osoba čije istupe treba zabilježiti. Najdojmljiviji je primjer Gorana Pauka, šibensko-kninskog župana, koji je objasnio zašto su nasilnici koji su divljali u okolici Knina sve samo ne borci za Hrvatsku: "Tužno i žalosno je da očito još postoje oni koji ne shvaćaju da smo rat vodili samo protiv onih koji su provodili velikosrpsku politiku na hrvatskom teritoriju, a govoriti drugačijim jezikom, navijati za drugi klub, slušati drugačiju glazbu ili biti Srbin u Hrvatskoj nije velikosrpska politika nego demokratska tekovina za koju smo se isto tako borili", do u detalj precizno je Pauk objasnio smisao stvaranja samostalne Republike Hrvatske.

Zato je šteta jer je premijer Plenković najoštrije osudio napad, ali uz relativizirajući dodatak da ne vidi klimu u društvu koja potiče nasilje. A tragično je da se predsjednica Republike uopće nije oglasila o ovom skandalu.

Gdje je izlaz iz ove situacije koja doslovno kontaminira Hrvatsku?

Dva su rješenja. Prvo, policija i pravosuđe trebaju uvesti nultu stopu tolerancije prema svakome tko poziva na nasilje, a posebno svima onima koji sudjeluju u nasilju nad drugima. Ovdje mislimo kako na šovinističke napade na ljude druge nacionalnosti, seksualnog opredjeljenja ili boje kože, tako i na obiteljsko ili navijačko nasilje.

Jednostavno, mora se brutalno kažnjavati sve nasilnike, baš kao što se od prvog kolovoza, kada se počeo primjenjivati novi Zakon o cestovnom prometu, pijani vozači ekspresno šalju u zatvor i kažnjavaju s deset ili dvadeset tisuća kuna, što je odlična mjera države. Pa ako u zatvoru momentalno završi šofer koji je napuhao tri promila, nema razloga zašto sud ne bi ekspresno iza rešetaka smjestio huligane koji tuku ljude zbog drukčijeg imena ili zato što su pederi.

Ali, puno važnije je drugo rješenje, a to je sustavna edukacija. Ovdje će, plašimo se, stvari ići puno teže jer je u protekla dva i pol desetljeća stvoren sustav u kojem se djecu od malena uči kako NDH baš i nije bilo neko zlo, a kako rastu, svjedoče da je normalno javno mjeriti visinu kukuruza ili da su neki ministri i šefovi nogometnog saveza pohodili grob Ante Pavelića. Pa ako je dozvoljeno Jupiterima, zašto ne bi bilo i volovima?

Svatko tko voli Hrvatsku mora shvatiti da je sadašnji nacional-šovinizam najveća opasnost za budućnost ove države, piše Jutarnji list.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

AFERA PRANJE NOVCA Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci" Marka Čuline Make (48): "Njegovo kriminalno ponašanje u međuvremenu je - progradiralo.."

Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije
Pod obrazloženjem da mu određivanjem istražnog zatvora nisu povrijeđena ljudska prava, već je njegovo kriminalno...
Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci" Marka Čuline Make (48): "Njegovo kriminalno ponašanje u međuvremenu je - progradiralo.."

BROJ PROMETNIH NESREĆA RASTE, ALI RASKRIŽJE U MURVICI OSTAJE JEDNA OD NAJOPASNIJIH CRNIH TOČAKA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za "petlju" je istekla, a načelnik Lončar za sve optužuje Hrvatske ceste i predlaže izgradnju – tunela!

Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za
U Murvici je na raskrižju Jadranske magistrale i županijske ceste 6011 koja od Zemunika vodi do Nina u ponedjelj...
Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za "petlju" je istekla, a načelnik Lončar za sve optužuje Hrvatske ceste i predlaže izgradnju – tunela!