KAKO SE KAŽE... Reakcija Miljenka Domijana: Ne kaže se 'u zadarskoj Varoši', nego 'u zadarskom Varošu'! Radi se ne samo o jezičnoj, već i o kulturološkoj značajci tog starog zadarskog kvarta!

KAKO SE KAŽE...

Miljenko Domijan, ugledni zadarski konzervator, povjesničar umjetnosti, dugogodišnji glavni državni konzervator, reagirao je na tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji "Varoš nam pretvorili u četvrt crvenih fenjera!".

STANOVNICI UŽASNUTI Pa ovo je skandal! Turistička zajednica je u planu Zadra Varoš označila sivom bojom kao zonu zabave, ovdje zakoni i službeno više ne vrijede!

Priznati zadarski autoritet u povijesti i umjetnosti grada nije reagirao zbog sadržaja članka već zboga - naziva starog gradskog kvarta Varoš!

- U svom ste članku naziv Varoš označili ženskim rodom, a on je Varoš. Znači, ne u Varoši, nego u Varošu. I to ste pogriješili u čitavom članku. Radi se ne samo o jezičnoj, već i o kulturološkoj značajci naziva tog starog zadarskog kvarta - ispravio nas je i s pravom podučio gosp. Domjan.

Za utjehu nam može poslužiti što se čak i slavni Tomislav Ivčić "zeznuo" pa u svojoj Kalelargi opjevao "u tihu Varoš" umjesto "u tihi Varoš". Slično je i sa splitskim Varošem, za razliku od Bosne i drugih kontinentalnih dijelova gdje je Varoš ženska, ali u Dalmaciji Varoš je u pravilu muškog roda.

Ispričavamo se još jednom svima, a najviše čitateljima.

Dakle zapamtimo jednom za sva vremena: u Varošu, a ne u Varoši...

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

AFERA PRANJE NOVCA Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci" Marka Čuline Make (48): "Njegovo kriminalno ponašanje u međuvremenu je - progradiralo.."

Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije
Pod obrazloženjem da mu određivanjem istražnog zatvora nisu povrijeđena ljudska prava, već je njegovo kriminalno...
Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci" Marka Čuline Make (48): "Njegovo kriminalno ponašanje u međuvremenu je - progradiralo.."

BROJ PROMETNIH NESREĆA RASTE, ALI RASKRIŽJE U MURVICI OSTAJE JEDNA OD NAJOPASNIJIH CRNIH TOČAKA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za "petlju" je istekla, a načelnik Lončar za sve optužuje Hrvatske ceste i predlaže izgradnju – tunela!

Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za
U Murvici je na raskrižju Jadranske magistrale i županijske ceste 6011 koja od Zemunika vodi do Nina u ponedjelj...
Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za "petlju" je istekla, a načelnik Lončar za sve optužuje Hrvatske ceste i predlaže izgradnju – tunela!