ŠOKIRANA ČITATELJICA DANAS POTJERANA SA VRATA ZADARSKOG ODJELA TRANSFUZIJU „Imam nula negativnu krvnu grupu i htjela sam pomoći, rekli su mi da dođem popodne, ali onda sam doživjela pravi šok!“

ŠOKIRANA ČITATELJICA DANAS POTJERANA SA VRATA ZADARSKOG ODJELA TRANSFUZIJU

„Ono što mi se danas dogodilo za mene je dno dna“, tim je riječima započela naša čitateljica tekst kojega nam je poslala u petak poslijepodne. Napisala je slijedeće:

- Zadarska bolnica oglašava već danima nestašice krvi, pogotovo 0 negativne. Ja jutros zovem OB Zadar, centrala me spoji s Odjelom za transfuziju, pitam kada se može doći i da li može popodne, jer ujutro radim. Ljubazna gospođa mi odgovara da mogu doći i danas od 14-19 h, s obzirom na situaciju.

Dolazim oko cca 15:10 h ispred odjela, zvonim na portafon. Nakon par minuta javi se nekakava nehumana, bahata spodoba, ne znam kako bih je uopće nazvala i čudi se sto sam došla. U stilu, vi bi sad dali krv. Ponovim sto sam pročitala po portalima, čula na radiju i kako sam nazvala bolnicu jutros i rekli su mi da mogu doći. A ona će meni, da mi je to centrala rekla sigurno, a da je popodnevno davanje srijedom.

Halo? Srijedom?! Ja rekoh, a onda vam ne fali više, imate dosta zaliha? Kaže ona meni da dodjem u ponedjeljak ujutro. Ja rekoh ne mogu jer radim. Vidim da očito nije nestašica, i da vam ne treba 0 negativne krvne grupe.

Ne mogu jednostavno vjerovati da netko može tako 'otpiliti' dobrovoljnog davatelja.

Nadam se da joj neće trebati.

I sve to, samo zato jer joj se nije radilo cca 19 min. sa mnom – napisala je čitateljica.

Nazvali smo Odjel za transfuziju zadarske bolnice, gdje je dežurna sestra kazala da se "očigledno radi o nesporazumu, jer da se petkom poslijepodne ne može dati krv" i da joj nije jasno tko je gospođi uopće mogao reći da dođe u petak poslijepodne.

- Znaju se termini darivanja krvi, i oni nisu slučajni, jer petkom se maksimalno do 14 sati uzima krv stoga što tada DHL-om ide u Zagreb na obradu i u subotu se vraća. Ne možemo mi uzeti krv u petak poslijepodne jer DHL vikendom ne radi. A i rok valjanosti tako obrađene krvi koja se vrati iz Zagreba je 35 dana, pa nema svrhe da gomilamo zalihe – kazala je kratko dežurna osoba na Odjelu za transfuziju.

Ostalo je nejasno zbog čega je darivanje krvi tako loše organizirano, s obzirom da se došlo do točke da je prije nekoliko dana, o čemu smo pisali, jedna Zadranka pokrenula na društvenoj mreži akciju "Zadar nema 0- krvne grupe, sve ostale krvne grupe također na malim zalihama". I toj su Zadranki na Odjelu za transfuziju rekli da, ako je u pitanju krvna grupa nula negativna, da se može doći darovati krv u bilo koje vrijeme.

- Znam ja sve termine kada se daje krv, zato sam i zvala najprije. Ne bih ja došla danas poslijepodne, da mi jutros nisu izričito rekli da mogu doći – komentirala je, nakon što smo kontaktirali Odjel za transfuziju, naša čitateljica koja nam je poslala pismo.

- U svakom slučaju, jedan davatelj manje – ogorčeno je zaključila, razočarana bahatošću, neuljudnim ponašanjem i najviše odbijanjem da uzmu krv koja je tražena, nula negativna, a prethodno joj kazali da je u poslijepodnevnim satima dobrodošla, jer im ta krva grupa treba.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

FOTO: TEŠKO BOLESNOJ DJEVOJČICI IZ POLAČE TREBA POMOĆ Laura Čulina ima 14 godina, iz škole donosi petice i ima samo jednu želju: izaći iz stana i hodati, hodati, hodati... Pomozimo joj da je ostvari!

Laura Čulina ima 14 godina, iz škole donosi petice i ima samo jednu želju: izaći iz stana i hodati, hodati, hodati... Pomozimo joj da je ostvari!
Nitko tko to nije doživio, ne može shvatiti kroz što smo prošli, bila je kao biljka. Ona bi spavala, a ja sam jo...
Laura Čulina ima 14 godina, iz škole donosi petice i ima samo jednu želju: izaći iz stana i hodati, hodati, hodati... Pomozimo joj da je ostvari!

FOTOGRAFIJE NAPADA "ZAŠTITARA" NA NIZOZEMSKE TURISTE KOD TRGA PET BUNARA Jedan ih udarao teleskopskom palicom, a drugi šakom u glavu! Robert: Nešto su nam dobacili, ali nisu znali da ja znam hrvatski! Policija privela dvojicu Zadrana od 38 i 32 godine!

Jedan ih udarao teleskopskom palicom, a drugi šakom u glavu! Robert: Nešto su nam dobacili, ali nisu znali da ja znam hrvatski! Policija privela dvojicu Zadrana od 38 i 32 godine!
Zadarska policija u četvrtak je privela dvojicu Zadrana u dobi od 38 i 32 godine koje se sumnjiči da su u r...
Jedan ih udarao teleskopskom palicom, a drugi šakom u glavu! Robert: Nešto su nam dobacili, ali nisu znali da ja znam hrvatski! Policija privela dvojicu Zadrana od 38 i 32 godine!

ZBOG PRESUDE TRGOVAČKOG SUDA OPĆINI POLAČA PRIJETI BANKROT Rade Bobanović je prodao državno zemljište, Viktor Prtenjača je kupcu dao tabularnu izjavu, ali se novi vlasnik nije mogao uknjižiti – sada je dobio spor težak 7 milijuna kuna!

Rade Bobanović je prodao državno zemljište, Viktor Prtenjača je kupcu dao tabularnu izjavu, ali se novi vlasnik nije mogao uknjižiti – sada je dobio spor težak 7 milijuna kuna!
Sredinom kolovoza sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Terezija Goreta donijela je presudu čija bi pravomoćnost mogl...
Rade Bobanović je prodao državno zemljište, Viktor Prtenjača je kupcu dao tabularnu izjavu, ali se novi vlasnik nije mogao uknjižiti – sada je dobio spor težak 7 milijuna kuna!