RENTANJE PREKO FEJSA Dnevnik iznajmljivačice: Na Facebooku cvjeta afitavanje na crno, a u grupama nerijetko padaju teške riječi između vlasnika apartmana i potencijalnih gostiju, zna biti urnebesno...

RENTANJE PREKO FEJSA

Što je Facebook postajao popularniji, sve je više iznajmljivača počelo oglašavati na njemu svoje smještaje. Tijekom godina se otvorio i veliki broj specijaliziranih Facebook grupa za ponudu i potražnju smještaja, a takve grupe su odlične za širenje iznajmljivanja na crno jer uglavnom nema nikakvih provjera je li riječ o smještaju koji ima ikakve dozvole za taj posao - piše Slobodna Dalmacija.

Pa iako neki tvrde kako se iznajmljivanje na crno ne isplati, mnogi se time ipak bave jer do magične brojke od 300.000 za ulazak u PDV sustav pojedini iznajmljivači s većim brojem apartmana i dobrom organizacijom dođu bez problema.

A kako je nedavno i dokazano u jednoj raspravi iznajmljivača gdje su se skoro svi uključeni složili da ne bi nikada prijavili susjeda koji iznajmljuje na crno, ilegalno afitavanje će i dalje biti aktualno jer inspektorima je lakše provjeravati  ima li legalni iznajmljivač npr. 3 ili zakonskih 5 vješalica po gostu te je li u apartmanu zalijepljena famozna naljepnica "zabranjeno posluživanje alkohola mlađima od 18 godina", nego ima li neki Pero Perić u kakvom mjestašcu uz more desetak apartmana u koje stižu redovite smjene gostiju i po 4-5 mjeseci godišnje.

Grupe mnogima služe i za zabavu, jer iz dana se u dan obavezno mogu pročitati svađe, a vrlo često i "teške riječi" između iznajmljivača i potencijalnih gostiju, ali vrlo često i trolova koji samo podupiru vatru između njih.

Nekada rasprave o tome je li neki apartman preskup ili nije imaju i po 200-300 komentara te traju satima i satima a ponekad i danima... Te rasprave često na kraju završe i kao svađe između kontinentalnog i priobalnog dijela Hrvatske, a i naši bliži susjedi se brzo priključe sa svojim komentarima.

Pa iako mnogi u raspravama često ističu kako su samo cijene apartmana od četrdesetak eura realne za naše područje te se samo takvi mogu prodati preko Facebooka, bez problema se prodaju i oni puno skuplji jer postoje gosti koji mogu, žele i hoće platiti lokaciju i kvalitetu smještaja, ali zbog nekog razloga ne žele ići preko portala gdje u većini slučaja moraju platiti smještaj svojim karticama (netko zbog provizije portalu, a netko i zbog drugih stvari).

Facebook grupe su dobre za punjenje smještaja, ali za njih treba imati i puno vremena i živaca. I napomena: iznajmljivač treba redovito provjeravati poruke jer mnogi gosti nemaju vremena, a neki se i ne žele dopisivati javno preko komentara, nego pošalju poruku preko inboxa koje iznajmljivači često i ne vide. 

SVE PROŠLE KOLUMNE SPLITSKE IZNAJMLJIVAČICE MOŽETE PRONAĆI NA OVOM LINKU

Naslovnica Regional

Najčitanije

AFERA PRANJE NOVCA Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci" Marka Čuline Make (48): "Njegovo kriminalno ponašanje u međuvremenu je - progradiralo.."

Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije
Pod obrazloženjem da mu određivanjem istražnog zatvora nisu povrijeđena ljudska prava, već je njegovo kriminalno...
Ustavni sud RH odbio žalbu bivšeg pripadnika specijalne jedinice zadarske policije "Poskoci" Marka Čuline Make (48): "Njegovo kriminalno ponašanje u međuvremenu je - progradiralo.."

BROJ PROMETNIH NESREĆA RASTE, ALI RASKRIŽJE U MURVICI OSTAJE JEDNA OD NAJOPASNIJIH CRNIH TOČAKA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za "petlju" je istekla, a načelnik Lončar za sve optužuje Hrvatske ceste i predlaže izgradnju – tunela!

Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za
U Murvici je na raskrižju Jadranske magistrale i županijske ceste 6011 koja od Zemunika vodi do Nina u ponedjelj...
Semafora nema, rotor nije rješenje, građevinska dozvola za "petlju" je istekla, a načelnik Lončar za sve optužuje Hrvatske ceste i predlaže izgradnju – tunela!