EVO KAKO JE SLIJEPA ULICA U SRCU POLUOTOKA POSTALA JAVNI WC, ALI I KAKO SU KOMUNALCI EKSPRESNO REAGIRALI "Izmet i mokraća su svugdje, a u Gradu govore da ništa ne mogu napraviti!"

EVO KAKO JE SLIJEPA ULICA U SRCU POLUOTOKA POSTALA JAVNI WC, ALI I KAKO SU KOMUNALCI EKSPRESNO REAGIRALI

– Da oprostite, ali govna i pišina su svugdje. Ne možemo se više od toga obraniti, pogotovo u sezoni – rekla nam je Marčela, vlasnica istoimenog frizerskog salona na Poluotoku. Njezin frizeraj nalazi se na prvom katu u Ulici Madijevaca 1, a ono što ju je dovelo "do ruba" su izmet i mokraća, odnosno ljudi koji pod krinkom noći koriste njezinu uličicu kao javni zahod. Zbog toga se u ljetnim mjesecima tom malenom slijepom stradom širi nesnosan smrad.

– Prije nego što sam otvorila salon, u tom je prostoru bila garsonijera za turiste. Morala sam odustati od turizma jer su zbog ulice koja je prekrivena ljudskim izmetom, a u koju trebaš ući da bi uopće došao do apartmana, turisti ostavljali negativne komentare na stranicama za iznajmljivanje. Ni sama ne znam koliko sam novca dala čistačici kako bi došla jednom tjedno i uz pomoć solne kiseline i drugih agresivnih sredstava za čišćenje dovela ulicu u red – kaže Marčela, dodajući kako se obratila i Gradu Zadru, ali tamo nije naišla na rješenje problema za smrad pod nosom.

– Od Grada Zadra tražila sam da postave svjetlo u tu ulicu jer vjerujem da bi se time problem znatno smanjio, ali rekli su mi da na tome mjestu jednostavno nije moguće montirati svjetlo jer nema struje, što nije istina. Također sam molila da mi omoguće da o svojem trošku popločam tu ulicu, ali i za to su mi rekli da ne mogu jer je to javna površina i za nju odgovara Grad, a potrebna je i dozvola konzervatora – kaže Marčela, pomalo bijesna na institucije jer joj se mušterije, da bi došli do nje, moraju gušiti u smradu.

– Zvala sam ja i "Čistoću", oni bi došli i čistili par dana, ali nakon toga zaborave pa ih nema. Zato ja ne zaboravljam svaki mjesec plaćati spomeničku rentu, održavanje šuma i tko zna kakve sve namete koje sam kao obrtnik na Poluotoku dužna platiti, a bome ne zaboravljam ni miris koji se širi ulicom. Sve što želim je da mi omoguće da tu ulicu osvijetlim i popločam, tako da ju je barem lakše održavati – ustrajna je Marčela.
Nakon što smo obišli ulicu i fotografirali je, duboko udahnuvši, dovoljan je bio jedan telefonski poziv kako bi se Marčelin problem riješio. Barem s tim nesnosnim smradom...

– Kontaktirali smo "Čistoću" i već su u ovom trenutku u Ulici Madijevaca te će je strojno očistiti i održavati je čistom. Sanacija u dijelu kamenoklesarskih radova zahtijeva izradu projekta pod nadzorom i regulativom konzervatora. Zbog toga zahvate u prostoru na javnoj površini ne možemo izvoditi samo na temelju zahtjeva građana – kaže Robertino Dujela, pročelnik gradskog Odjela za komunalne djelatnosti, koji se u ekspresnom roku uhvatio rješavanja problema smrada u Ulici Madijevaca. Naime, niti sat vremena nakon našeg telefonskog razgovora u ulicu su stigli djelatnici "Čistoće" s visokotlačnim peračem...

– Komunalne službe su u dijelu održavanja komunalne infrastrukture na raspolaganju građanima, a za svaki prigovor na njihov rad i postupanje slobodno nam se obratite (u odjelu). Šutnja administracije ili prebacivanje odgovornosti apsolutno nam je neprihvatljiva – apelirao je pročelnik Dujela, čija nam je reakcija dala vjeru da će se Marčelin problem riješiti u potpunosti, odnosno da će mala slijepa ulica dobiti rasvjetu i pločnik kako bi neki barem dvaput promislili prije nego što je požele unerediti...


Poljana ispod suda pretvorena u odlagalište komunalnog smeća!

Nažalost, nije samo Ulica Madijevaca crna točka stare gradske jezgre. U Ulici Blaža Jurjeva, ispod zgrade Suda, malena poljana pretvorena je u odlagalište komunalnog smeća. Unatoč jasno izvješenom znaku "Zabranjeno odlaganje otpada", svakodnevno se na malenu zelenu površinu od nekoliko četvornih metara odlaže raznorazni komunalni i drugi otpad.

– Uredit ćemo i taj dio zelene površine kod Suda, to nam je u planu u tekućem tjednu. Jučer smo s te lokacije uklonili krupni otpad. Ovom prilikom molim nesavjesne građane da ne odlažu otpad na tome mjestu. Reciklažna dvorišta su dostupna svima i besplatna. Vjerujem da će podzemni spremnici biti konačno rješenje za otpad na Poluotoku – kazao je Robertino Dujela, pročelnik za komunalne djelatnosti Grada Zadra.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

EKSKLUZIVNO: NEZAPAMĆEN ZLOČIN U OKOLICI ZADRA Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!

Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!
Zadarska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv sedam mladića iz okolice Zadra zbog sumnje da su od kolovo...
Sedam mladića u godinu dana više puta grupno silovala 15-godišnjakinju! Ucjenjivali su je snimkama seksa, a kad ih je molila da joj to više ne rade, bivši dečko je pretukao! Sudac ih pustio na slobodu!

OTKRIVAMO: ZAŠTO JE SUDAC MARKOVIĆ PUSTIO PETORKU PRIJAVLJENU ZA GRUPNO SILOVANJE Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!

Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!
Zašto je sudac Ivan Marković pustio na slobodu pet mlađih punoljetnika osumnjičenih za višestruko grupno silovan...
Jesu li za puštanje osumnjičenika na slobodu bile presudne fotografije maloljetnice s Instagrama? Tko je na njima i je li sudac kompromitirao istragu? Branitelji: prijava je konstrukcija bez dokaza!