FOTO: SKANDAL NA PAGU: NJEMAČKI INVESTITORI "GREŠKOM" SAMLJELI ŠKRAPE I SIKE: Umjesto "dalmatinske stine", pješčana uvala Paladinka sada ima vizuru svježe uzorane njive! Inspektor Sjauš: Zašto me zovete, ja sam na godišnjem!

FOTO: SKANDAL NA PAGU: NJEMAČKI INVESTITORI

Da je u 21. stoljeću usred Jadrana moguće u sitno samljeti škrape i sike bagerima, sve to objaviti u video uratku na internetu i pritom još prodavati parcele na tom zemljištu u oglasniku, pokazalo se u najnovijem skandaloznom slučaju s otoka Paga gdje je prirodna morska uvala Paladinka nestala preko noći, a da za to nitko nije znao.

Nitko od nadležnih, jer Pagom se već mjesecima može čuti priča kako su neki njemački investitori, pitoresknu uvalu Paladinku pregazili teškom mehanizacijom, oduzeli joj njenu netaknutost i trajno uništili dio tamošnjeg pomorskog dobra, a sve za potrebe kamp naselja s desetak montažnih kućica. Kad se pogleda s mora, umjesto "dalmatinske stine", pješčana uvala Paladinka sada ima vizuru svježe uzorane njive! 

- Ja sam na godišnjem odmoru! Nemam ni sekunde vremena, jeste li me čuli! Pitam vas jeste li me čuli! Ne znam tko vam je dao uopće moj privatni broj! Ovo je moj privatni telefon! Za sve informacije zovite Ministarstvo” urlao je na nas hidrograđevni inspektor Lučke kapetanije Zadar Nedjeljko Sjauš nakon što smo ga uporozili na devastaciju obale na Pagu.

U Ministarstvu zaštite okoliša naveli su kako su od 1. travnja poslovi inspekcijskog nadzora u području zaštite okoliša prešli su u djelokrug Državnog inspektorata.

- Ljubazno vas upućujemo da se s predmetnim upitom obratite Državnom inspektoratu - naveli su iz Službe za odnose s javnosti, nakon čega niti iz inspektorata nismo dobili odgovor unatoč pisanom upitu.

Ništa više o slučaju devastacije u uvali Paladinka nije znao ni gradonačelnik Paga Ante Fabijanić kazavši kako je istina da je o toj devastaciji dobio prijavu, ali da o svemu tome ne zna – ništa.

- Dok ne vidim što je to i o čemu se točno radi, ne mogu ništa više reći - rekao je iako se radovi prema navodima mještana izvode više od godinu dana. Bageri su za to vrijeme lijepo izravnali škrape i prirodne stijene te ih potom moćnim traktorom pedantno isfrezali tako da obala u Paladinki sada izgleda kao nasuta šljunkom.

- Jedinstvena obala nestala je preko noći. Samljeli su je cijelu u dužini od 200 metara - upozorio nas je šokirani Pažanin koji se “uhvatio za glavu” nakon što je jedan dan umjesto prekrasne plaže zatekao devastiranu obalu. Dodao je kako ne vjeruje kako za to nitko nije znao jer je zemljište još prošle godine prodano njemačkom investitoru.

- Pa nisu svemirci vozili bagere da se za to ne zna. To se noćima radilo dok se sve nije iskrčilo. Koliko mogu vidjeti na oglasu se sada prodaju dijelovi parcele za 500 eura po četvornom metru. Navode čak i da je završeno 80 posto plaže, a spominju i lungo mare što znači da sada moraju i cementom naliti obalu jer će im ovaj šljunak odnijeti more – dodao je Pažanin koji je htio ostati anoniman. Naglasio je kako ne može vjerovati da takvi radovi mogu proći bez znanja nadležnih službi.

Michael Dragan Scherer, direktor njemačke tvrtke OlioOlivo.de koja je na internet stranicama objavila video uradak s “nove” plaže u paškoj uvali Paladinka pojašnjava kako se devastacija dogodila greškom jer su radnici koji su izvodili radove čišćenje terena to shvatili odveć doslovno pa su izravnali - cijelu obalu!

- To je bila velika greška jer želimo raditi sve u skladu sa zakonom. Htjeli smo samo očistiti ulaz u plažu od makije I većih stijena i napraviti sistem za ulaz u more za svaki bungalov. Tražili smo da se očisti plaža, no očito je došlo do nesporazuma s radnicima i zatekli smo ovo - rekao je u telefonskom razgovoru Scherer. Dodao je kako su zemljište kupili prošle godine od privatnog vlasnika na Pagu jer su se na prvu iskreno oduševili velikom uvalom s pješčanom plažom i pješčanim dnom.

- Namjeravamo zasaditi stabla i izgraditi desetak bungalova. Nije nam bila namjera, niti smo znali da će se to dogoditi. Zasad nemamo sve dozvole, ali one su u nastajanju jer su nam u Zadru i Pagu prije tri mjeseca usmeno rekli da možemo početi s radovima, samo da moramo izmjeriti obalu, što smo i učinili - ispričao je investitor tvrtke OlioOLivo.de koja na svojima stranicama reklamira prodaju montažnih kuća uz koje će biti i Beach Bar te vezovi za brodove. Navode kako će se daljnje širenje naselja odvijati u jesen 2019. i proljeće 2020. godine.

- S tom tvrtkom ne surađujem već dugi niz godina. Svojedobno su me ti neki Nijemci angažirali kao vanjskog suradnika da ih vodim po plantažama jer su imali namjeru posaditi maslinik. Namjeravali su posaditi masline na dvije tisuće hektara. Vodio sam ih dva dana po Pašmanu ali nakon toga ništa nije bilo od svega toga. Od tada se nismo čuli, ne znam ništa o projektu na Pagu. U ovom prethodnom su bili i neki Nijemci I Hrvati. Ne znam više. Nemojte me spominjati, sada sam u mirovini - rekao je poznati poljoprivredni stručnjak Davorin Pamić koji se na stranici tvrtke Olive našao sa fotografijom uz bok dr. sc. Slavka Perice iz Instututa za Jadranske kulture i melioraciju krša kao suradnik projekta, te Nijemaca Hansa Jorga Bohma i Thomasa Geisslera koji su jučer tijekom dana bili nedostupni.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije