FOTO: U GAŽENICU PRISTIGLA DVA MINOPOLAGAČA Hrvatska ratna mornarica u sklopu vojne vježbe prevozila pripadnike oružanih snaga Republike Albanije i Kosova

FOTO: U GAŽENICU PRISTIGLA DVA MINOPOLAGAČA

Pomalo neuobičajena scena odvijala se u ponedjeljak popodne u luci Gaženica u Zadru. Umjesto velikih kruzer i trajekta na gatove sedam i šest pristala su dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarice, „Krka“ i „Cetina“. Iz njih na kopno nisu izašli hrvatski vojnici i mornari, već su se iz dva minopolagača iskrcali pripadnici oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih snaga sigurnosti.

U sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19 koja se održava na teritoriju RH, brodovi Hrvatske ratne mornarice prvi su puta prevozili vojne snage koje su ukrcali u luci druge savezničke države.
Uz nekoliko desetaka albanskih i kosovskih vojnik, iz broda su „desantirali“ i 20-ak terenskih vozila koja su se nakon iskrcaja zaputila na vojni poligon „Eugen Kvaternik“ kod Slunja.

Vojnici nisu bili nešto rječiti, no od njih smo ipak uspjeli izvući pokoju riječ, uz upozorenje kako neće odgovarati na bilo kakva politička pitanja.

- Iznimno nam je važno, kao mladoj vojsci, biti dio vježbe Immediate Response 19 i testirati naše mogućnosti s državama članicama NATO-a. Ovom vježbom ćemo zasigurno poboljšati naše znanje, kazao je kosovski vojnik Avni Kiqina dodajući kako mu ovo nije prvi dolazak u Hrvatsku, i prije ju je posjećivao, ali u privatnom aranžmanu.
Njegov kolega, albanski vojnik Ilir Fjolla također je istaknuo važnost sudjelovanja u vojnoj vježbi.

- Prvi put nam je da putujemo u Hrvatsku, a na vojnoj vježbi očekujemo izmjenu znanja s našim međunarodnim kolegama. Usto, ovo je dobra prilika da u naše slobodno vrijeme okusimo i kulturnu tradiciju Hrvatske, kazao je vojnik Fjolla.

Poručnik vojnog broda Krka, Davor Alujević istaknuo je kako je ovo prvi puta da hrvatska vojska isplovljava iz strane savezničke luka.

- Do sada su sudjelovali uglavnom u prevoženju vlastitih snaga do stranih luka, a ovo je prvi puta da prevozimo međunarodne snage iz međunarodne luke. Put je prošao u redu, sukladno planiranim aktivnostima i bez ikakvih problema, kazao je poručnik Alujević.

Vojna vježba Immediate Response 19 trajat će svo do 6. lipnja, a u njoj sudjeluje 1600 pripadnika oružanih snaga RH, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke s 30 helikoptera i 200 motornih vozila.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

POLICIJA UHITILA 'NENU TALIJANA' ZBOG SUMNJE U PREPRODAJU DROGE Kod Mattea Bajla (48) iz Zadra pronašli 40 grama kokaina, 40 tisuća eura i dva pištolja! Zašto je promijenio ime i zašto je policija provalila u njegovu kuću na Smiljevcu...

Kod Mattea Bajla (48) iz Zadra pronašli 40 grama kokaina, 40 tisuća eura i dva pištolja! Zašto je promijenio ime i zašto je policija provalila u njegovu kuću na Smiljevcu...
Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske dovr...
Kod Mattea Bajla (48) iz Zadra pronašli 40 grama kokaina, 40 tisuća eura i dva pištolja! Zašto je promijenio ime i zašto je policija provalila u njegovu kuću na Smiljevcu...

KREĆE NAJVEĆI ZADARSKI PROMETNI PROJEKT VRIJEDAN 26 MILIJUNA KUNA Tuđmanova ulica proširuje se za javni prijevoz i bicikliste, ali to je samo početak: čitav grad se uvezuje u Inteligentni transportni sustav kojim će se upravljati iz jednog mjesta

Tuđmanova ulica proširuje se za javni prijevoz i bicikliste, ali to je samo početak: čitav grad se uvezuje u Inteligentni transportni sustav kojim će se upravljati iz jednog mjesta
Uređenje Ulice dr. Franje Tuđmana dio je projekta implementacije Inteligentnog transportnog sustava (ITS) Zadra ...
Tuđmanova ulica proširuje se za javni prijevoz i bicikliste, ali to je samo početak: čitav grad se uvezuje u Inteligentni transportni sustav kojim će se upravljati iz jednog mjesta

VIDEO: UHIĆENJA I PRETRESI DOMOVA U ZADARSKOM ZALEĐU ZBOG GRAFITA PROTIV PUPOVCA Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti. Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!

Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti.  Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!
Policija je pretražila više kuća, te privela više osoba sa šireg područja Zadarske županije zbog prijetećih graf...
Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti. Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!