ŠIME ERLIĆ I DINA BUŠIĆ 'FINIŠIRALI' PROJEKT KOJEG ČEKAJU GENERACIJE PUNTAMIČANA Projekt je gotov, novca ima – počinje obnova crkve sv. Stošije!

ŠIME ERLIĆ I DINA BUŠIĆ 'FINIŠIRALI' PROJEKT KOJEG ČEKAJU GENERACIJE PUNTAMIČANA
Bruna Supičić
Šime Erlić
Dina Bušić

- Projekt obnove crkve sv. Stošije, vrijedne sakralne građevine nastale u 9. stoljeću na Puntamici, je gotov. I financijska konstrukcija, sa 100 tisuća kuna koje je odobrilo Ministarstvo kulture, uz EU sredstva, je zatvorena – kazala je u ponedjeljak pročelnica gradskog Odjela za kulturu Dina Bušić, ističući da su konačno u završnici svi pripremni radovi kako bi obnova ovog vrijednog predromaničkog objekta mogla početi.

Crkva sv. Stošije na Puntamici, s izuzetkom crkve sv. Donata koji je i u Europi najmonumentalnija predromanička crkva bez sličnog primjera po svojim gabaritima, je omanja, tipična starohrvatska sakralna građevina tog vremena. Nastala je oko 860. godine na temeljima rimske cisterne, a njezina specifičnost je oblik „dvokatnice“. Njezin svod, visok gotovo pet metara, bio je lučni, no crkva odavno nema krova i izložena je propadanju.

- Projektnu dokumentaciju, u iznosu od 112 tisuća kuna, je sa 40 tisuća kuna sufinanciralo Ministarstvo kulture, dok je ukupna vrijednost građevinskih radova 407 tisuća kuna. U tom dijelu Ministarstvo kulture ulaže 100 tisuća kuna – objasnio je Šime Erlić, pročelnik gradskog Odjela za EU fondove.

Ostatak potrebnih sredstava osigurava se iz proračuna Grada Zadra, dok su EU sredstva u iznosu od 225 tisuća kuna, odobrena kroz projekt RUINS, namijenjena „akcijskom planu“. On podrazumijeva financiranje stavki koje se ne odnose direktno na obnovu objekta, već, primjerice, na pronalaženje modela za konzervaciju, upravljanje i ponovnu upotrebu srednjovjekovnih ruševina, na info interpretacije crkve nakon njezine obnove (turistička signalizacija), na priručnik o efikasnom upravljanju i zaštiti, na promotivno događanje vezano uz obnovu crkvice…

- U nekoliko navrata dolazili su europski stručnjaci i prisustvovala sam obilascima crkvice i raspravama o njezinoj obnovi. Crkva sv. Stošije na Puntamici je najstariji sačuvani sakralni spomenički objekt u Zadarskoj županiji, a mještani Puntamike iznimno su vezani uz sv. Stošiju, iako je u užasnom stanju. Mi iz Društva prijatelja Puntamike redovito je čistimo i pokušavamo spriječiti od propadanja. Nevjerojatno je da je uopće arhitektonski sačuvana u izvornom obliku i da još uvijek čuvamo vrijedne ulomke kamene plastike s predromaničkim ornamentima, a nema krova. U crkvi se nekada održavao i festival mladih gudača “Strings only“, no to nije bilo moguće nastaviti – kazala je Bruna Supičić, predsjednica Društva prijatelja Puntamike.

- Kad se obnovi, crkva neće imati sakralnu funkciju, ali moći ćemo obilježavati svetkovinu svete Stošije. Nama Puntamičanima to puno znači, kao i korištenje tog prostora u druge svrhe, što će biti moguće nakon obnove. Možemo organizirati izložbe, okupljati se oko stvari značajnih za našu zajednicu – istaknula je Supičić.

Ipak, u ovoj godini teško je očekivati da će obnova biti završena. Rok je 2020. godina, kada će, ustvrdio je Šime Erlić, biti gotovi svi radovi.

- Oko dinamike radova se sada dogovaramo sa konzervatorima i projektantom – kazao je Erlić.

Crkva sv. Stošije na zadarskoj Puntamici upisana je u Registar kulturnih dobara RH.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

ŠOKANTNA ISPOVIJEST TAKSISTA SA ZRAČNE LUKE: TRAŽI POMOĆ POLICIJE, CARINE, POREZNE UPRAVE I RADNE INSPEKCIJE! Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!

Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!
Početak svake turističke sezone zadnjih nekoliko godina u Zadru obilježen je raznoraznim sukobima među taksistim...
Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!

ZADARSKA NADBISKUPIJA TRAŽI SANKCIJE ZA SVOG ODMETNUTOG SVEĆENIKA Nadbiskup: Ne može don Mario još i maneken biti! Don Mario: Šokiran sam! Na ovakav način nisu reagirali ni kada su puno veći skandali bili u pitanju!

Nadbiskup: Ne može don Mario još i maneken biti! Don Mario: Šokiran sam! Na ovakav način nisu reagirali ni kada su puno veći skandali bili u pitanju!
Kada je modna kuća “Varteks” nedavno lansirala svoju kampanju “Nesavršeni muškarci u savršenim...
Nadbiskup: Ne može don Mario još i maneken biti! Don Mario: Šokiran sam! Na ovakav način nisu reagirali ni kada su puno veći skandali bili u pitanju!

INTERVJU: SVETKO ĆUSTIĆ, DIREKTOR NK ZADRA, O RATU IZMEĐU KLUBA I GRADA ZADRA Zahtijevali su da zaposlimo jednog čovjeka s plaćom od 7.500 kuna. Odbio sam i krenule su opstrukcije, a predsjednik NO Mario Paleka od mene je tražio da se Klub odrekne preko 200.000 kuna svojih sredstava!

Zahtijevali su da zaposlimo jednog čovjeka s plaćom od 7.500 kuna. Odbio sam i krenule su opstrukcije, a predsjednik NO Mario Paleka od mene je tražio da se Klub odrekne preko 200.000 kuna svojih sredstava!
Nogometni klub Zadar ovog trenutka ne zna s kojim će igračima i u kojem rangu natjecanja sudjelovati, licenciju ...
Zahtijevali su da zaposlimo jednog čovjeka s plaćom od 7.500 kuna. Odbio sam i krenule su opstrukcije, a predsjednik NO Mario Paleka od mene je tražio da se Klub odrekne preko 200.000 kuna svojih sredstava!