SLUČAJ PAG Hoće li monstruozni otac izbjeći najtežu kaznu? Zašto su djeca dobila odvjetnika, a zašto je majka izabrala svog?

SLUČAJ PAG

Županijsko državno odvjetništvo u petak je predalo optužnicu Županijskom sudu u Zadru protiv 54-godišnjeg oca koji je 28. veljače svoje četvero djece bacio s prvog kata kuće na Pagu.

- Optužen je za kazneno djelo četverostrukog pokušaja ubojstva, u kvalificiranom obliku jer je riječ o djeci. Optužnica je predana okrivljeniku i njegovom branjeniku na odgovor, za što imaju rok od osam dana. Paralelno je za ponedjeljak u 13 sati zakazano ročište za produljenje istražnog zatvora osumnjičeniku – kazao je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković, ujedno i sudac istrage u ovom zločinu koji je prije dva i pol mjeseca potresao Hrvatsku i svijet.

Nakon što dobiju odgovor na optužnicu od očevog odvjetnika, Branimira Zorice, inače bivšeg županijskog suca u Zadru, optužno vijeće pod predsjedanjem sutkinje Enke Moković odlučivat će o osnovanosti optužnice, odnosno hoće li biti potvrđena ili eventualno vraćena na doradu. Visković nije mogao reći hoće li sudski postupak protiv 54-godišnjaka biti tajan "jer to ovisi o odluci raspravnog vijeća koje bude vodilo postupak".

Međutim, Boris Grbić, odvjetnik iz ureda Korljan & partneri, kojeg je sud po službenoj dužnosti odredio za zastupanje prava djece u postupku, kaže da će sudski postupak sigurno biti tajan jer se radi o teškom kaznenom djelu na štetu malodobne djece.

- Odvjetništvo zastupa optužnicu i progoni počinitelja, a žrtva, kao sudionik, ima pravo na posebnu pravnu zaštitu, kao oštećenici. Istraga je bila tajna, a zatvoren za javnost bit će i cijeli sudski postupak zbog interesa žrtava, odnosno malodobne djece. Angažiran sam od strane suda prije više od dva mjeseca da štitim interese djece i zaštitim njihovu privatnost. Namjera mi je to dosljedno provesti – kazao nam je Grbić i dodao da se djeca nakon izlaska iz bolnice nalaze s majkom "na adekvatnom mjestu" pod nadzorom Centra za socijalnu skrb.

Kako neslužbeno doznajemo, trenutačno se nalaze u jednoj sigurnoj kući na području središnje Hrvatske i fizički se dobro oporavljaju. Što se pak tiče njihovog psihičkog zdravlja, djeca osjećaju psihičke posljedice i vjerojatno će ih još dugo osjećati jer ih je netko, od koga očekuju zaštitu, životno ugrozio i izložio velikom stresu, kazao je odvjetnik Grbić.

- Djeca imaju svu potrebnu psihološku podršku i pomoć. Koliko je meni poznato, Centar za socijalni rad nije imenovao posebnog čovjeka za njihov nadzor, ali su djeca i majka konstantno pod stručnim nadzorom, tako da dobivaju svu potrebnu pomoć – dodao je.

Majka djece, kao oštećenica u postupku, također je angažirala odvjetnika koji će je zastupati pred sudom. Riječ je o zadarskom odvjetniku Ivanu Rudiću koji nam je rekao da ne može komentirati optužnicu prije nego što je službeno dobije.

Osumnjičeni otac se još uvijek nalazi u pritvorskoj bolnici u Zagrebu, a na ročištu za produljenjem istražnog zatvora, u ponedjeljak u 13 sati, sudjelovat će putem video linka. Visković je rekao da kod ovakvog oblika teškog kaznenog djela osumnjičenik može dobiti maksimalnu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina, no kako se radi o stjecaja više djela, kazna može iznositi 50 godina. Hoće li monstruozni otac i dobiti toliku kaznu ovisi o odluci raspravnog vijeća, no sigurno je da će ulogu pri odmjeravanju kazne imati i činjenica da je 54-godišnjak prilikom počinjenja kaznenog djela ipak bio smanjeno ubrojiv jer, kako neslužbeno doznajemo, već duže vrijeme boluje od psihičke bolesti.

- Nije mi poznato da je otac liječen od nekih psihičkih poremećaja ili bolesti. Provedena vještačenja su pokazala da je tijekom počinjenja djela bio ubrojiv, kao i tijekom istrage, što znači da nema prepreke za vođenje kaznenog postupka protiv njega, komentirao je odvjetnik djece Boris Grbić.

Potvrđivanje optužnice očekuje se kroz naredba dva mjeseca, dodao je Visković, ovisno o opsežnosti odgovora kojeg optužno vijeće dobije od osumnjičenika koji bi, kako doznajemo, uskoro trebao biti podvrgnut zahtjevnom operativnom zahvatu, što bi moglo i utjecati na datum početka suđenja.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

ŠOKANTNA ISPOVIJEST TAKSISTA SA ZRAČNE LUKE: TRAŽI POMOĆ POLICIJE, CARINE, POREZNE UPRAVE I RADNE INSPEKCIJE! Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!

Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!
Početak svake turističke sezone zadnjih nekoliko godina u Zadru obilježen je raznoraznim sukobima među taksistim...
Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!

ZADARSKA NADBISKUPIJA TRAŽI SANKCIJE ZA SVOG ODMETNUTOG SVEĆENIKA Nadbiskup: Ne može don Mario još i maneken biti! Don Mario: Šokiran sam! Na ovakav način nisu reagirali ni kada su puno veći skandali bili u pitanju!

Nadbiskup: Ne može don Mario još i maneken biti! Don Mario: Šokiran sam! Na ovakav način nisu reagirali ni kada su puno veći skandali bili u pitanju!
Kada je modna kuća “Varteks” nedavno lansirala svoju kampanju “Nesavršeni muškarci u savršenim...
Nadbiskup: Ne može don Mario još i maneken biti! Don Mario: Šokiran sam! Na ovakav način nisu reagirali ni kada su puno veći skandali bili u pitanju!

INTERVJU: SVETKO ĆUSTIĆ, DIREKTOR NK ZADRA, O RATU IZMEĐU KLUBA I GRADA ZADRA Zahtijevali su da zaposlimo jednog čovjeka s plaćom od 7.500 kuna. Odbio sam i krenule su opstrukcije, a predsjednik NO Mario Paleka od mene je tražio da se Klub odrekne preko 200.000 kuna svojih sredstava!

Zahtijevali su da zaposlimo jednog čovjeka s plaćom od 7.500 kuna. Odbio sam i krenule su opstrukcije, a predsjednik NO Mario Paleka od mene je tražio da se Klub odrekne preko 200.000 kuna svojih sredstava!
Nogometni klub Zadar ovog trenutka ne zna s kojim će igračima i u kojem rangu natjecanja sudjelovati, licenciju ...
Zahtijevali su da zaposlimo jednog čovjeka s plaćom od 7.500 kuna. Odbio sam i krenule su opstrukcije, a predsjednik NO Mario Paleka od mene je tražio da se Klub odrekne preko 200.000 kuna svojih sredstava!