NASTAVLJA SE SUKOB STANOVNIKA I VLASNIKA LOKALA NA POLUOTOKU Stanarka (71): Ne mogu živjeti u svom stanu od buke iz kafića! Vlasnik: Ta nam je žena kroz plafon prolijevala vodu po električnim instalacijama! Gotovo smo nastradali!

NASTAVLJA SE SUKOB STANOVNIKA I VLASNIKA LOKALA NA POLUOTOKU

– Prisiljena sam s bolesnim mužem ići na otok jer ne mogu normalno živjeti u vlastitom stanu! – žali nam se vidno potresena 71-godišnja M.S., koja cijeli život živi u centru grada, točno iznad kultnog zadarskog kafića.

Čitajući naše tekstove o vapajima stanara Poluotoka, koji također već godinama žive sa zatvorenim prozorima zbog smrada iz ventilacijskih uređaja i buke koju stvaraju razni obližnji restorani i kafići, M.S. je odlučila javno istupiti u medije, kako bi barem malo pokušala promijeniti trenutnu situaciju koju naziva "kaotičnom".

Kako nam je objasnila, tulumi su vikendom u spomenutom kafiću izrazito glasni, a najviše je muči što se oduže do dugo u noć. Točnije do dva i pol ujutro, sat duže od dopuštenog.

Pristojne ure

– Davno sam s vlasnikom dogovorila da rade do neke "pristojne ure" jer znam da ljudi moraju raditi, ali postoje neke granice. Zamolila sam ga da me shvati, da sam stara i da mi je muž srčani bolesnik kojemu treba sna i mira. Naš pod je doslovno njihov plafon. No, valjda se vlasnik vodio onom: ako mogu drugi na Poluotoku, može i on – rekla nam je gospođa M.S., koja je nekoliko puta ponovila kako se čitava stara gradska jezgra pretvorila u jednu veliku ludnicu bez pravila.

– Žalila sam se i Županiji, i Gradu, i Sanitarnoj inspekciji, ali uvijek me jedni šalju drugima! I tako se već godinama vrtim u krug, a da ništa vezano uz mjerenje buke ili njihova samostalnog produživanja rada nije napravljeno – izjavila je gospođa. Slala im je ona i policiju, no, kako tvrdi, nikad nisu ništa konkretno napravili.

Kontaktirali smo i samog vlasnika kultnog kafića, koji vodi već 36 godina, da odgovori na optužbe svoje susjede s prvog kata.

– Za početak moram naglasiti kako dotična gospođa uopće ne živi na ovoj adresi. Naime, njezino je prebivalište na otoku Ižu, gdje provodi i najveći dio vremena. Jednom ili dva puta mjesečno dođe u grad. Ona s otoka zove policiju, u bilo koje doba dana ili večeri, te se već nekoliko puta dogodilo da su policajci "poljubili" zatvorena vrata kafića – iskreno nam je priznao vlasnik, dodavši kako problemi s gospođom M.S. i njezinom obitelji traju već desetljećima.

– Zanimljivo je kako vam nije spomenula epizodu "čupanja vlastitih parketa" – rekao nam je vlasnik, objasnivši, na naše čuđenje, kako je prije nekoliko godina izvadila jedan dio parketa u vlastitom stanu, a s obzirom da su to izrazito stare zgrade, prolila je vodu kroz te letve i grede, pa je voda zahvatila instalacije u kafiću.

– Struja je frcala na sve strane, iskreno, mogla je nekoga ubiti! Ja sam je za to prijavio policiji, ne znam što je bilo kasnije i jesu li je barem odveli na razgovor – rekao nam je vlasnik kafića samo jednu od niza neugodnih epizoda s dotičnom susjedom.

– Najviše poziva i prijetnji dobijemo kad Turistička zajednica organizira nekakva događanja, uglavnom vikendom, kad smijemo duže raditi. Ona konstantno poziva policiju i sve službe. Samo prošloga tjedna bilo mi je nekoliko inspekcija i naravno da nisu pronašli nikakve nepravilnosti u radu – rekao je vlasnik, dodavši da on sebi ne bi mogao dopustiti da, nakon gotovo 40 godina vođenja jednog od najstarijih i najpopularnijih kafića u gradu, radi išta ilegalno. Tvrdi, svih ovih godina nikad nije imao problema ni s jednim stanarom te ulice jer je uvijek pazio da ni na koji način svojim poslovanjem ne ugrozi njihov život na Poluotoku.

Sukob ovakve vrste na relaciji stanar – ugostitelj nije ni prvi ni posljednji, i na zadarskom Poluotoku, i u mnogim drugim dalmatinskim gradovima gdje je turizam uzeo maha. Stanovi se masovno pretvaraju u apartmane, nekadašnji dućani u kafiće i restorane, bivši uredi sada su pekare, a turističke agencije niču na svakom kantunu. Apsolutno sve se prilagodilo turistima koje vidimo dva do tri mjeseca godišnje. Mnogi su, posebice u lokalnim samoupravama, zaboravili na one rijetke stanare, mahom starije ljude, koji se iz određenih razloga (još) nisu iselili iz gradskih jezgri.

Granica podnošljivog

Suživot ovakvog turizma i stanovnika u povijesnim jezgrama prešao je granicu podnošljivog. Tko je kriv za sve veći broj svađa koje nekad, nažalost, kulminiraju nasiljem? Što zapravo želimo? Brzu zaradu ishitrenog turizma ili miran život u lijepim dalmatinskim gradovima? Jesmo li uzeli preveliki zalogaj? Želimo li mi to i ovce i novce? Ili smo od onih kojima bi bilo najdraže da svi ugostitelji stave ključ u bravu, da imamo lijepe apartmane u koje turisti ne dolaze, ali da nam novac uredno sjeda na račun?

Oko ovako važnih stvari koje se tiču svih nas, i stanara i vlasnika lokala, nadležni bi pod hitno trebali predložiti rješenja oko kojih bi se svi mogli složiti.

Inače će nas svih pojesti vlastita neodlučnost.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

POLICIJA UHITILA 'NENU TALIJANA' ZBOG SUMNJE U PREPRODAJU DROGE Kod Mattea Bajla (48) iz Zadra pronašli 40 grama kokaina, 40 tisuća eura i dva pištolja! Zašto je promijenio ime i zašto je policija provalila u njegovu kuću na Smiljevcu...

Kod Mattea Bajla (48) iz Zadra pronašli 40 grama kokaina, 40 tisuća eura i dva pištolja! Zašto je promijenio ime i zašto je policija provalila u njegovu kuću na Smiljevcu...
Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske dovr...
Kod Mattea Bajla (48) iz Zadra pronašli 40 grama kokaina, 40 tisuća eura i dva pištolja! Zašto je promijenio ime i zašto je policija provalila u njegovu kuću na Smiljevcu...

KREĆE NAJVEĆI ZADARSKI PROMETNI PROJEKT VRIJEDAN 26 MILIJUNA KUNA Tuđmanova ulica proširuje se za javni prijevoz i bicikliste, ali to je samo početak: čitav grad se uvezuje u Inteligentni transportni sustav kojim će se upravljati iz jednog mjesta

Tuđmanova ulica proširuje se za javni prijevoz i bicikliste, ali to je samo početak: čitav grad se uvezuje u Inteligentni transportni sustav kojim će se upravljati iz jednog mjesta
Uređenje Ulice dr. Franje Tuđmana dio je projekta implementacije Inteligentnog transportnog sustava (ITS) Zadra ...
Tuđmanova ulica proširuje se za javni prijevoz i bicikliste, ali to je samo početak: čitav grad se uvezuje u Inteligentni transportni sustav kojim će se upravljati iz jednog mjesta

VIDEO: UHIĆENJA I PRETRESI DOMOVA U ZADARSKOM ZALEĐU ZBOG GRAFITA PROTIV PUPOVCA Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti. Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!

Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti.  Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!
Policija je pretražila više kuća, te privela više osoba sa šireg područja Zadarske županije zbog prijetećih graf...
Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti. Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!