40 DANA JE PROŠLO OD OTVARANJA PONUDA, ČEKA SE ODLUKA GRADA ZA MOCIRE Roditelji djece s teškoćama izgubili živce, poslali pismo Plenkoviću i ministrici Murganić: U Zadru je stanje katastrofalno!

40 DANA JE PROŠLO OD OTVARANJA PONUDA, ČEKA SE ODLUKA GRADA ZA MOCIRE

Prije točno 40 dana u gradskoj upravi otvorene su ponude za završetak radova na dovršenju i dogradnji Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj osoba s posebnim potrebama “Mocire”. Međutim, do danas, Grad se još uvijek nije odlučio kojemu od tri ponuditelja - najpovoljniji Krekić avangard ponudio je 24,1 milijun kuna, Zajednica ponuditelja Lavčević Split i Lavčević Zadar 27,4 milijuna, a solinska tvrtka M-P-Beton 28,4 milijuna kuna - dati posao procijenjen na 21,2 milijuna kuna koji zajednički financiraju Grad Zadar i dva ministarstva, Ministarstvo demografije i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Kako je početak radova bio najavljivan za veljaču, a rok za izgradnju deset mjeseci od početka radova, gradskog pročelnika za graditeljstvo Darka Kasapa jučer smo pitali zašto odluke o izvođaču još nema.

- Zato što još uvijek traje postupak analize svih ponuda. U slučaju Mocira riječ je o vrlo kompliciranoj i opsežnoj javnoj nabavi, to je projekt koji je započeo, pa stao, pa se devastirao i sad se mora dovršiti, uz saniranje svih problema koji su nastajali u periodu od zadnjih 14 godina kada je postavljen kamen temeljac. A sve ponude trebaju biti analizirane do zadnjih detalja kako bi donesena odluka o izvođaču bila valjana - kazao nam je jučer Kasap u ime Grada koji je, nakon niza problema koji su pratili realizaciju ovog projekta, prije dvije godine preuzeo ulogu investitora i obvezu da dovrši izgradnju centra za djecu vrtića "Latica", učenike Osnovne škole "Voštarnica" i odrasle osobe s teškoćama u razvoju.

Dok se čeka na njhova odluku o izvođaču, razočarani zadarski roditelji djece s teškoćama uputili su otvoreno pismo premijeru Plenkoviću, ministrici Murganić, zadarskom županu Božidaru Longinu i gradonačelniku Branku Dukiću baš o stanju Centra Mocire.

- Unatoč najavama, na gradilištu nisu vidljivi nikakvi pomaci, ne radi se ništa, tako da je i sljedeća školska godina izgubljena. A stanje u Zadru za djecu i osobe s poteškoćama gotovo je katastrofalno. Dječji vrtić Latica za mališane s poteškoćama još je prije nekoliko godina iseljen iz krajnje neadekvatnih prostorija te privremeno useljen u prostorije drugog vrtića, ali ni taj prostor ne ispunjava potrebe rada. Osnovna škola za djecu s poteškoćama „Voštarnica“ isto je tako derutna i neprilagođena djeci s poteškoćama - nema čak ni rampu za invalidska kolica, a usto je prenapučena pa ove godine rade u dvije smjene, dok rehabilitacijski centar i dnevni boravak s radionicama te smještaj osoba s poteškoćama u Zadru zapravo ne postoji - poručuju roditelji, dodajući kako se svake godine potpisuju novi ugovori o financiranju i sufinanciranju dovršetka centra gdje su jedino iznosi sve veći; od početnih 1,2 milijuna kuna do prošlogodišnjih 17 milijuna uz opremanje, a objekt sve više i više propada.

- Mocire su stalno u našim mislima, već ne znam više koliko godina. Najviše me boli činjenica da većinu troškova završnih radova čini sanacija devastacije objekata nastala zadnjih 9 godina otkada su prestali radovi, a tu devastaciju nije napravio nitko izvana, već dio naših sugrađana koji je gotovo raščupao sve sagrađene objekte. Naša udruga je narasla na više od 100 članova, 38 djece i odraslih s autizmom. Još smo u prostoru od 30 kvadrata, imamo dvoje zaposlenih. Svakog dana strahujemo da nam terapeutkinje na nađu stalan, bolje plaćen posao - kaže Ante Armanini, predsjednik Udruge za autizam Zadar.
 


 


 

 

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

ŠOK U STANOVIMA NAKON ISPADANJA U TREĆU LIGU Svetko Ćustić: 'Zadar je dao četiri viceprvaka svijeta, a nema adekvatno nogometno igralište'! Da su barem otkinuli "zrno" s metalne konstrukcije u Gaženici i natkrili tribine...

Svetko Ćustić: 'Zadar je dao četiri viceprvaka svijeta, a nema adekvatno nogometno igralište'! Da su barem otkinuli
Stanovi su zanijemili, nakon što je na njihovu adresu stigla vijest iz Hrvatskog nogometnog saveza, naime, Žalbe...
Svetko Ćustić: 'Zadar je dao četiri viceprvaka svijeta, a nema adekvatno nogometno igralište'! Da su barem otkinuli "zrno" s metalne konstrukcije u Gaženici i natkrili tribine...