VRHUNAC SEZONE EPIDEMIJE GRIPE, PRVA ŽRTVA JE 50-GODIŠNJI MUŠKARAC Tijekom prošlog tjedna dokazano je 120 slučajeva!

VRHUNAC SEZONE EPIDEMIJE GRIPE, PRVA ŽRTVA JE 50-GODIŠNJI MUŠKARAC

Epidemija gripe je na vrhuncu, a tim ili nešto jačim intenzitetom potrajat će tjednima. Komplikacija od ove teške sezonske bolesti ima, najčešća je upala pluća, a gripa je uzela i prvu žrtvu.

Riječ je o muškarcu u dobi od 50-ak godina, kojem je bilo dokazano da je bolovao od tog virusa.

Vladimir Draženović, virusolog Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kaže da smo po intenzitetu na razini prošle sezone, koja je bila najjača u posljednjih dvadeset godina.

 - Prema podacima, samo prošlog tjedna dokazali smo 120 slučajeva gripe, što je dvostruko više nego u tjednu koji je prethodio. Od svih uzoraka koje smo analizirali, 46 posto bilo je pozitivno na gripu. O dolasku do ‘vrhunca’ gripe govorimo kada je to iznad 50 posto, a vrlo je vjerojatno da će se to postići ovaj tjedan - kaže Draženović.

Za razliku od prošle godine, kada je dominirao virus tipa B, ove godine hara isključivo tip A, s tome da je u 90 posto slučajeva riječ o pandemijskom obliku H1N1 (tzv. svinjska gripa),a u deset posto njih riječ je o podtipu H3N2.

Ta je činjenica pozitivna za 350 tisuća građana koji su se cijepili jer cjepivo ne sadrži jedan soj tipa B, pa je i zaštita u tom slučaju bitno veća.

- To što idemo prema vrhuncu gripe i ne znači mnogo jer vrhunac nije nešto što traje jedan dan. Lani je takav intenzitet vladao punih 13 tjedana - kaže Draženović.

Ipak, najveći broj oboljelih očekuje se za desetak dana, kad učenici ponovo sjednu u školske klupe, jer se u zatvorenom virus znatno brže širi.

Zato je važno poduzeti mjere prevencije poput pranja ruku i provjetravanja prostorija, ali i oni koji su zaraženi moraju preležati bolest, što radi sebe, što radi suzbijanja bolesti.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

VIDEO: UHIĆENJA I PRETRESI DOMOVA U ZADARSKOM ZALEĐU ZBOG GRAFITA PROTIV PUPOVCA Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti. Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!

Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti.  Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!
Policija je pretražila više kuća, te privela više osoba sa šireg područja Zadarske županije zbog prijetećih graf...
Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti. Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!

OTKRIVAMO: RESTORANI, KONOBE I TRGOVINE U KOJIMA JE TROŠENA REPREZENTACIJA NARODNOG MUZEJA Od 63 računa za hranu i piće u iznosu od 65 tisuća kuna, Renata Peroš je opravdala samo šest, a za ostale vrijedne 48.000 kuna razlog troška je zapravo nepoznat!

Od 63 računa za hranu i piće u iznosu od 65 tisuća kuna, Renata Peroš je opravdala samo šest, a za ostale vrijedne 48.000 kuna razlog troška je zapravo nepoznat!
Podatke o troškovima koja je ravnateljica Peroš uputila javnosti, s očitim ciljem da proizvedu spin i umanje šte...
Od 63 računa za hranu i piće u iznosu od 65 tisuća kuna, Renata Peroš je opravdala samo šest, a za ostale vrijedne 48.000 kuna razlog troška je zapravo nepoznat!

INVESTITORI POSLALI PISMO NAMJERE, A OPĆINA PRIHVATILA Mišo Čirjak i Marko Sarađen od Nadbiskupije kupili "Sukošansko blato" za 80 eura po kvadratu, pa zatražili prenamjenu u građevinsko zemljište čija vrijednost skače do 400 eura!

Mišo Čirjak i Marko Sarađen od Nadbiskupije kupili
Posljednjeg dana kolovoza 2017. godine zadarski nadbiskup Želimir Puljić i Mile Mišo Čirjak potpisali su kupopro...
Mišo Čirjak i Marko Sarađen od Nadbiskupije kupili "Sukošansko blato" za 80 eura po kvadratu, pa zatražili prenamjenu u građevinsko zemljište čija vrijednost skače do 400 eura!