FOTOGRAFIJE: U SKLADU S TRADICIJSKOM GRADNJOM, ALI I BAZEN JE UKLOPLJEN Dvije male obnovljene kuće u zadarskom zaleđu, u jednom zaseoku!

FOTOGRAFIJE: U SKLADU S TRADICIJSKOM GRADNJOM, ALI I BAZEN JE UKLOPLJEN

NAZIV: Kuće za odmor - BRIST 
LOKACIJA: Pridraga, Baturi Donji
VLASNIK: Obitelj iz Zagreba 
POVRŠINA KUĆA: svaka kuća 40 m2 (tlocrt) + 30m2 (galerija)
DIZAJN: Jasna Nimčević
KONTAKT: nyanyanim1@gmail.com
SURADNICI: Petra i Andrej Bogdanović

U zadarskom zaleđu, u zaseoku Baturi, u potpuno intimnom prostoru ograđenog dvorišta nalaze se dvije male kamene kuće sagrađene krajem 19. stoljeća, koje su prije dvije godine doživjele svoju veliku obnovu.  

Želja investitora, obitelji iz Zagrebe, bila je obnoviti kuće koje je rat devedesetih pretvorio u kamene ljušture, te ih prilagoditi suvremenom načinu života uz očuvanje postojeće arhitekture. Prilikom obnove dizajnerica je Jasna Nimečić sa suradnicima Petrom i Andrejom Bogdanovićem zadržala i obnovila sve postojeće arhitektonske elemente, a svi novi elementi koje je dodala u interijer i eksterijer u skladu su s tradicijskom gradnjom.

S obzirom na to da su izvorno građevine bile niske, visina u interijerima povećana je ukopavanjem podne razine, odnosno njenim spuštanjem, stvarajući tako svojevrsni mali loft pa je tako veličina svake kuće uvećana za prostor galerija. Što znači da je izvorna veličina od 40 četvornih metara uvećana za 30 kvadrata na svakoj kući.

Kako su kuće građene s određenim vremenskim razmakom i njihova se pročelja razlikuju. Sukladno tome odlučeno je da i interijeri budu drugačije uređeni. Zato u jednoj kući dominira plava boja, a drugoj tamnoljubičasta boja. Što se organizacije prostora tiče, obje kuće imaju prostor za spavanje za četiri osobe, kuhinju s dnevnim boravkom i kupaonicu. Većina namještaja i podovi na galerijama izrađeni su od izbijeljenog drva, dok su podovi u prizemlju od ulaštenog betona. Boja stolarije i škura ponavlja se na unutrašnjim gredama te stvara kontinuitet i poveznicu između vanjskog i unutarnjeg prostora. U izradi namještaja nastojala se slijediti ideja jednostavnosti i skromnosti, jer su takvi bili i uvjeti života u ovim kućama. No, zbog namjena kuća, bilo je nužno opremiti ih modernom tehnologijom. Jedan od zanimljivih suvremenih detalja je veliki ekran televizora koji se okreče oko svoje osi i zatvara otvor u zidu naizmjenično s ogledalom. Osim toga, u dvorištu je sagrađen bazen pravokutnog oblika koji ne narušava prostorni sklad, a umjesto uobičajenog roštilja sazidano je mjesto za logorsku vatru na kojem se može pripremiti hrana, a koje služi i kao zamjena za ognjište.

 

Prilikom obnove velika je pažnja posvećena rasvjeti koja se može transformirati kao na kazališnoj sceni te cijeli prostor promijeniti i oblikovati ovisno o željama stanara. Neke od lampi izrađene su od vodovodnih cijevi, druge  pak vise na drvenim konstrukcijama, a ima ih i skrivenih iza greda, dok su neke slobodne u prostoru. Obasjavaju kamene zidove, radne plohe, stolove, ogledala dajući prostoru svaki put novo lice.

Na galeriji su kreveti smješteni ispod krovne kosine i odvojeni su malim garderobnim ormarom. Na taj je način prostor iskorišten u potpunosti i stvara vrlo intimne zasebne cjeline idealne za spavanje i odmor. Podest stepenica u razini je prozorskog okvira, pa i on otvara prostor za sjedenje unutar okvira.

 

 

 

Prozorska okna također imaju svoje specifičnosti. Jedno je uokvireno izglačanom crnom betonskom plohom, drugo ima drveni okvir učvršćen na kameni zid s unutrašnje strane tako da svojim volumenom ne smanjuje prodor svjetlosti.

 

Dvorištem dominira velika koštela, stablo iz porodice brijestova, pa kojem je imanje dobilo ime, Brist, a nalazi se u Bristovačkoj ulici koja vodi od kuća prema bunaru Bristovcu.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

ŠOKANTNA ISPOVIJEST TAKSISTA SA ZRAČNE LUKE: TRAŽI POMOĆ POLICIJE, CARINE, POREZNE UPRAVE I RADNE INSPEKCIJE! Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!

Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!
Početak svake turističke sezone zadnjih nekoliko godina u Zadru obilježen je raznoraznim sukobima među taksistim...
Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!

INTERVJU: SVETKO ĆUSTIĆ, DIREKTOR NK ZADRA, O RATU IZMEĐU KLUBA I GRADA ZADRA Zahtijevali su da zaposlimo jednog čovjeka s plaćom od 7.500 kuna. Odbio sam i krenule su opstrukcije, a predsjednik NO Mario Paleka od mene je tražio da se Klub odrekne preko 200.000 kuna svojih sredstava!

Zahtijevali su da zaposlimo jednog čovjeka s plaćom od 7.500 kuna. Odbio sam i krenule su opstrukcije, a predsjednik NO Mario Paleka od mene je tražio da se Klub odrekne preko 200.000 kuna svojih sredstava!
Nogometni klub Zadar ovog trenutka ne zna s kojim će igračima i u kojem rangu natjecanja sudjelovati, licenciju ...
Zahtijevali su da zaposlimo jednog čovjeka s plaćom od 7.500 kuna. Odbio sam i krenule su opstrukcije, a predsjednik NO Mario Paleka od mene je tražio da se Klub odrekne preko 200.000 kuna svojih sredstava!

ZADARSKA NADBISKUPIJA TRAŽI SANKCIJE ZA SVOG ODMETNUTOG SVEĆENIKA Nadbiskup: Ne može don Mario još i maneken biti! Don Mario: Šokiran sam! Na ovakav način nisu reagirali ni kada su puno veći skandali bili u pitanju!

Nadbiskup: Ne može don Mario još i maneken biti! Don Mario: Šokiran sam! Na ovakav način nisu reagirali ni kada su puno veći skandali bili u pitanju!
Kada je modna kuća “Varteks” nedavno lansirala svoju kampanju “Nesavršeni muškarci u savršenim...
Nadbiskup: Ne može don Mario još i maneken biti! Don Mario: Šokiran sam! Na ovakav način nisu reagirali ni kada su puno veći skandali bili u pitanju!