NIJE PROŠLO PROCEDURU Gradonačelnik Obrovca odbio humanitarnu pomoć iz Italije!

NIJE PROŠLO PROCEDURU

Humanitarna organizacija LOVE iz Italije trebala je 20. siječnja gradu Obrovcu isporučiti pošiljku humanitarne pomoći namijenjenu starijim i nemoćnim osobama na području grada Obrovca i okolice, ali do isporuke, nažalost, nije došlo, iako je bila dopremljena u Obrovac.


Isporuku paketa pomoći, tvrde iz udruge LOVE, u kojem su bila medicinska pomagala za starije osobe, osobno je stopirao gradonačelnik grada Obrovca Ante Župan. Napravio je to, ističu iz udruge LOVE, bez ikakvog objašnjenja, pa je humanitarna pomoć vrijedna oko 6000 kuna većim dijelom vraćena u Italiju.

Talijani su Obrovcu htjeli dostaviti 80 paketa hrane i aparate za mjerenje tlaka i šećera, koje bi u svom svakodnevnom radu koristile žene angažirane na projektu pomoći u kući starijim i bolesnim osobama. No samo dan prije dostave paketa, 19. siječnja, Talijani su, iako su već bili na putu za Zadar, dobili poruku od Vesne Karamarko, pročelnice Odsjeka za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Obrovca, da je isporuka otkazana, ali ne i jasne razloge zbog čega ne žele primiti unaprijed dogovorenu humanitarnu pošiljku.

Traži se objašnjenje

U dopisu koji su iz udruge LOVE uputili čelnim ljudima Obrovca, ali i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ambasadi Republike Italije u Zagrebu, predsjednik Fabio Franceshinio poziva čelne ljude Obrovca da mu službeno navedu razloge zbog kojih je isporuka humanitarnog karaktera odbijena u zadnji čas, unatoč tome što je cijela „priča“ već bila dogovorena u listopadu 2017. godine.

- Nismo mi odbili isporuku. Problem je nastao jer medicinska oprema nije prošla standardnu proceduru, rekao nam je Ante Župan, gradonačelnik Obrovca.

Kakvu proceduru bi aparati za tlak i šećer trebali proći?
- Ne znam koje sve procedure trebaju proći, kratak je bio gradonačelnik Župan, dodajući da su oni u Gradu shvatili da „roba nije prošla proceduru i da je kao takvu ne mogu prihvatiti“.

Iz udruge LOVE navode da su i prije provodili razne projekte humanitarnog karaktera u Hrvatskoj te da je otkazivanje isporuke od strane Grada Obrovca ne samo dokaz nepoštovanja prema njihovoj organizaciji, već i nedostatak poštovanja prema osobama koje su donirale novac kako bi se pomoglo starijima i nemoćnima.

- Došlo je do nesporazuma u komunikaciji. Sljedeći put ćemo se dobro raspitati koje je sve korake potrebno napraviti kako bi se takav jedan projekt realizirao - kaže Župan. Medicinska oprema je, iako je već jednom bila u Obrovcu, vraćena nazad u Italiju. No što će na koncu biti s njom i hoće li ikad biti dostavljena njegovateljicama, šest žena koje na području Obrovca i okolice skrbe o starijima i nemoćnima? Odgovor na to pitanje ni nakon deset dana od stopiranja isporuke ne zna ni gradonačelnik Obrovca.

Oprema vraćena u Italiju

- Ne znam, to ćemo još vidjeti. Moramo provjeriti koje sve korake trebamo učiniti kako bi ti paketi došli u Obrovac, a i kako bi za buduće donacije znali što učiniti.

U dopisu udruge LOVE međutim navode kako će u slučaju „generičkih i nepreciznih objašnjenja biti prisiljeni da reagiraju i djeluju legalnim putem kako bi vratili povjerenje članovima i donatorima koji su sudjelovali u projektu za Obrovac“.

Ako ćemo suditi po odgovorima koje smo dobili od gradonačelnika Župana, udruga LOVE će s preciznim objašnjenjima zašto je njihova pomoć odbijena još neko vrijeme morati pričekati.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

ŠOKANTNA ISPOVIJEST TAKSISTA SA ZRAČNE LUKE: TRAŽI POMOĆ POLICIJE, CARINE, POREZNE UPRAVE I RADNE INSPEKCIJE! Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!

Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!
Početak svake turističke sezone zadnjih nekoliko godina u Zadru obilježen je raznoraznim sukobima među taksistim...
Radimo četiri-pet dana u komadu, spavamo u autima, tuširamo se jednom tjedno, jedemo sendviče i pijemo vodu iz WC-a, a najgori su taksisti koji goste voze pijani i drogirani!

INTERVJU: SVETKO ĆUSTIĆ, DIREKTOR NK ZADRA, O RATU IZMEĐU KLUBA I GRADA ZADRA Zahtijevali su da zaposlimo jednog čovjeka s plaćom od 7.500 kuna. Odbio sam i krenule su opstrukcije, a predsjednik NO Mario Paleka od mene je tražio da se Klub odrekne preko 200.000 kuna svojih sredstava!

Zahtijevali su da zaposlimo jednog čovjeka s plaćom od 7.500 kuna. Odbio sam i krenule su opstrukcije, a predsjednik NO Mario Paleka od mene je tražio da se Klub odrekne preko 200.000 kuna svojih sredstava!
Nogometni klub Zadar ovog trenutka ne zna s kojim će igračima i u kojem rangu natjecanja sudjelovati, licenciju ...
Zahtijevali su da zaposlimo jednog čovjeka s plaćom od 7.500 kuna. Odbio sam i krenule su opstrukcije, a predsjednik NO Mario Paleka od mene je tražio da se Klub odrekne preko 200.000 kuna svojih sredstava!

ZADARSKA NADBISKUPIJA TRAŽI SANKCIJE ZA SVOG ODMETNUTOG SVEĆENIKA Nadbiskup: Ne može don Mario još i maneken biti! Don Mario: Šokiran sam! Na ovakav način nisu reagirali ni kada su puno veći skandali bili u pitanju!

Nadbiskup: Ne može don Mario još i maneken biti! Don Mario: Šokiran sam! Na ovakav način nisu reagirali ni kada su puno veći skandali bili u pitanju!
Kada je modna kuća “Varteks” nedavno lansirala svoju kampanju “Nesavršeni muškarci u savršenim...
Nadbiskup: Ne može don Mario još i maneken biti! Don Mario: Šokiran sam! Na ovakav način nisu reagirali ni kada su puno veći skandali bili u pitanju!