KAŽNJENI NA ZADARSKOM SUDU ZBOG SVAĐE NA FACEBOOKU „Pogledaj se u ogledalo da vidiš tko je retardiran!“

KAŽNJENI NA ZADARSKOM SUDU ZBOG SVAĐE NA FACEBOOKU

Prekršajni sud u Zadru kaznio je novčanim kaznama od 1.050,00 kuna 40-godišnjeg I.O. iz Šibenika i njegovu 27-godišnju šogoricu M.M. iz Splita jer su se 6. i 7. kolovoza 2017.godine međusobno vrijeđali putem Messengera na društvenoj mreži Facebook. Oboje su kažnjeni zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a "virtualna" svađa buknula je nakon što je, 22. kolovoza 2017. supruga Šibenčanina prijavila policiji prijetnju sestre M.M. koju je ozbiljno shvatila, te se preplašila za svoj život.

Prema navodima iz optužbe, prvookrivljeni Šibenčanin sestru svoje supruge vrijeđao je i omalovažavao riječima: „glupačo“, „pogledaj se u ogledalo da vidiš tko je retardiran“, „kurvo retardirana pogledaj se u ogledalu“, „spolne bolesti su kod tebe ti se jebeš sa babama nađi k... pa se dobro izjebi“.
Splićanka mu je pak uzvratila riječima: „koji si ti kreten vidimo se kolega uskoro i pozdravi tu retardiranu kurvu“, „ajde očalinko napuši se k...“, „vidi se da je retardirana“, „poruči mladoj da se vidimo za 10 dana. I neće se dobro provesti“, poručila im je na društevnoj mreži.

PU Zadarska, Policijska postaja Benkovac podnijela je sudu nakon toga optužni prijedlog protiv okrivljenika zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji povodom kojega je provedena glavna rasprava na kojoj se nije pojavio nitko od prekršitelja. Šibenčanin je dostavio sudu pisanu obranu dok je Splićanka pozvana putem oglasne ploče, ali se nije pojavila na raspravi.

U svojoj pisanoj obrani, 40-godišnjak je naveo da je 22. kolovoza 2017. njegova supruga prijavila policiji prijetnju sestre koju je ozbiljno shvatila te se preplašila za svoj život. Na njihovo traženje policiji je, kako je rekao, dala tu poruku koju joj je poslala sestra sa njemačkog mobitela, a zatim i sve poruke preko Messengera koje je ona potom slala suprugu, a na koje je on odgovorio, zbog čega mu je, kako je istaknuo, žao. 

Iz preslika dopisivanja putem društvene mreže „Facebook“ između okrivljenika, Prekršajni sud je utvrdio da je vidljivo da su se oboje vrijeđali, te se međusobno nazivali pogrdnim imenima.
Kako su u tazbinskom srodstvu u drugom stupnju, a drugookrivljenica i sa sestrom u drugom stupnju krvnog srodstva, u njihovom su se ponašanju, kako je utvrdila sutkinja Prekršajnog suda u Zadru Magda Troskot, ostvarila sva bitna obilježja prekršaja koji im se stavlja na teret.

Sud ih je zbog toga proglasio krivima i sankcionirao njihovo ponašanje u skladu sa zakonom. Prilikom odmjeravanja visine kazne sud je na strani okrivljenika kao olakšavajuće okolnosti cijenio dosadašnju neosuđivanost dok otežavajućih okolnosti nije našao. Izrečena im je novčana kazna u visini posebnog minimuma držeći da će se i ovako ublaženom kaznom postići svrha kažnjavanja kako u smislu generalne tako još i više specijalne prevencije.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije