FOTO: SVEČANOST U ARSENALU PRED POLUPRAZNIM GLEDALIŠTEM Povelju UNESCO-a preuzeli Dukić, Vrančić, Lovrin i Kolega, nedostajao samo Kalmeta, ali i arhitekti koji su radili na obnovi i revitalizaciji zadarskih spomenika!

FOTO: SVEČANOST U ARSENALU PRED POLUPRAZNIM GLEDALIŠTEM

- Sačuvajmo ovo nasljeđe za budućnost. UNESCO će uvijek biti uz vas – kazao je Francesco Bandarin, pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu, uručujući gradonačelniku Zadra Branku Dukiću povelju o upisu Zadra na popis svjetske kulturne baštine.

Svečanost dodjele povelje UNESCO-a održana je u četvrtak navečer u zadarskom Arsenalu, a zajedno s gradonačelnikom Dukićem povelju su simbolički preuzeli i bivši zadarski gradonačenici Zvonimir Vrančić, Ana Lovrin i Živko Kolega, koji su također za svojih mandata radili na obnovi i očuvanju zadarske spomeničke baštine. Nedostajao je samo jedan bivši gradonačelnik, Božidar Kalmeta, ali on je, kako je rekao Dukić, bio "opravdano odsutan".

Zadar je u srpnju ove godine na sjednici UNESCO-a u Krakowu uvršten na popis svjetske kulturne baštine zajedno sa Šibenikom, talijanskim gradovima Bergamom, Palmanovom i Peschiere del Garda, te Kotorom u Crnoj Gori, kao dio venecijanskih obrambenih gradnji između 16. i 17. stoljeća, zahvaljujući dugogodišnjem nastojanjima stručnjaka iz Zadra i Hrvatske, prije svega konzervatora Miljenka Domijana.

Put do ekskluzivnog popisa za Zadar je bio dug i težak, istaknuo je gradonačelnik Dukić, izražavajući zahvalnost svim Zadranima koji su sačuvali i obnovili njegove spomenike za buduće naraštaje.

- Sljedeći korak je senzibilizirati Zadrane i odgajati ih za budućnost i očuvanje ove svjetske baštine – kazao je gradonačelnik Zadra.

- Ponosna sam na projekt i suradnju stručnjaka koji su godinama pripremali ovu kandidaturu. Zahvalna sam svima koji su kroz desetljeća i stoljeća gradili, ali i čuvali i obnavljali baštinu. Posebno bih se htjela zahvaliti Miljenku Domijanu koji je bio glavni koordinator zajedničkog projekta nominacije za Italiju, Crnu Goru i Hrvatsku, njegovim suradnicima iz Ministarstva kulture i pročelniku Konzervatorskog odjela. Obrambeni sustavi Zadra za vrijeme Venecije ovime su priznati od strane svjetske javnosti kao univerzalna kulturna vrijednost, a upisom na listu imamo obvezu na njihovo čuvanje. Osobno se jako veselim novim projektima koji će revitalizirati i prezentirati zadarske bedeme – istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u ime premijera Andreja Plenkovića, dok je predsjednicu Republike predstavljala njena savjetnica Renata Margetić Urlić.

Svečana dodjela povelje UNESCO-a u Arsenalu održana je pred polupraznim gledalištem u komornoj atmosferi. Brojni protokolorani uzvanici nisu se pojavili na dodjeli, a izostali su i pozivi zadarskim arhitektima koji su godinama radili ili sudjelovali na projektima obnove zadarskih bedema i spomenika koji su ušli pod UNESCO-vu zaštitu.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

VIDEO: UHIĆENJA I PRETRESI DOMOVA U ZADARSKOM ZALEĐU ZBOG GRAFITA PROTIV PUPOVCA Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti. Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!

Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti.  Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!
Policija je pretražila više kuća, te privela više osoba sa šireg područja Zadarske županije zbog prijetećih graf...
Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti. Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!

OTKRIVAMO: RESTORANI, KONOBE I TRGOVINE U KOJIMA JE TROŠENA REPREZENTACIJA NARODNOG MUZEJA Od 63 računa za hranu i piće u iznosu od 65 tisuća kuna, Renata Peroš je opravdala samo šest, a za ostale vrijedne 48.000 kuna razlog troška je zapravo nepoznat!

Od 63 računa za hranu i piće u iznosu od 65 tisuća kuna, Renata Peroš je opravdala samo šest, a za ostale vrijedne 48.000 kuna razlog troška je zapravo nepoznat!
Podatke o troškovima koja je ravnateljica Peroš uputila javnosti, s očitim ciljem da proizvedu spin i umanje šte...
Od 63 računa za hranu i piće u iznosu od 65 tisuća kuna, Renata Peroš je opravdala samo šest, a za ostale vrijedne 48.000 kuna razlog troška je zapravo nepoznat!

INVESTITORI POSLALI PISMO NAMJERE, A OPĆINA PRIHVATILA Mišo Čirjak i Marko Sarađen od Nadbiskupije kupili "Sukošansko blato" za 80 eura po kvadratu, pa zatražili prenamjenu u građevinsko zemljište čija vrijednost skače do 400 eura!

Mišo Čirjak i Marko Sarađen od Nadbiskupije kupili
Posljednjeg dana kolovoza 2017. godine zadarski nadbiskup Želimir Puljić i Mile Mišo Čirjak potpisali su kupopro...
Mišo Čirjak i Marko Sarađen od Nadbiskupije kupili "Sukošansko blato" za 80 eura po kvadratu, pa zatražili prenamjenu u građevinsko zemljište čija vrijednost skače do 400 eura!